Afvoerbuis krimpt /zet uit en de gevolgen voor afvoergoot

Thevince

  • #1
Hoi medeklussers,

Ik ben mijn badkamer aan het verbouwen en loop tegen een probleem van een krimpende/uitzettende afvoerleiding aan. Zie het plaatje voor de situatie.




Deze afvoerbuis loopt vanuit de kruipruimte, via mijn woonkamer (h=265) naar de badkamer. In beide vloeren is het gat dichtgemaakt met PUR-schuim. In het verleden heb ik een lekkage gehad bij een 45gr bocht net boven het T-stuk (buis naar zolder). De buis naar zolder zat namelijk boven die 45gr bocht vast in de muur en kon niet verticaal bewegen. Mijn conclusie is dat het scheuren van de 45gr bocht komt doordat de buis van 110mm verticaal uitzet. Nu heb ik de buis naar zolder voorzien van een speciale mof die dit kan opvangen. Dit gaat al lange tijd goed

Ik ga nu een buis aansluiten van 50mm op de aansluiting net onder het T-stuk. Ik heb daar in het verleden een 45gr bocht gemaakt en daar ga ik weer een 45gr bocht opzetten om bijna horizontaal uit te komen boven de vloer van de badkamer. Als echter de 110mm buis verticaal gaat uitzetten/krimpen, verwacht ik dat dit spanningen op gaat leveren op de 45gr bochten van 50mm. De buis van 50mm op de vloer van de badkamer wordt namelijk wel in beton gegoten.

Ik zie voor deze situatie 3 mogelijkheden:
1. Ik zet een schuifmof in de verticale buis en fixeer het T-stuk en de 45gr bochten van 50mm in het beton. Dit is erg omslachtig omdat ik dan in de woonkamer een koof moet gaan afbreken.
2. Ik monteer een 90gr bocht in de kruipruimte met een rubber ring zodat deze de krimp/uitzetting opvangt. Dit is een behoorlijk zware klus omdat er weinig ruimte is en daarvoor dus de buis eerst en stukje omhoog moet.
3. Ik maak ruimte onder de 90gr bocht in de kruipruimte en fixeer het T-stuk en de 45gr bochten van 50mm in het beton. Dit heeft mijn voorkeur omdat er dan alleen wat beton weggeboord moet worden.

Wat is jullie kijk en advies op deze situatie?

Alvast bedankt.
Vincent
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Het eerste stukje van de 50 mm buis voorzien van buisisolatie zoals die gebruikt wordt bij c.v. buizen, daarna de vloer storten/aanwerken.
Wordt het met de buisisolatie te dik dan een paar keer bubbeltjesfolie er omheen wikkelen.
 

Thevince

  • #3
Hoi Jan,

dank je wel voor je reactie. Ik heb ondertussen via andere wegen ook nog ideeën gekregen. Ik ga eens rustig kijken wat hier het beste past.

Groeten bVincent
 

Thevince

  • #4
Hoi,

om het eindresultaat maar gelijk te delen... :D

Naast het advies van Jan heb ik ook met een loodgieter en met iemand bij de bouwmarkt gesproken.

Beide vertelde mij dat de oplossing van Jan heel gebruikelijk is. In mijn situatie is de afstand tussen de aansluiting op 110mm en het eindpunt erg kort. Deze informatie ontbrak in mijn verhaal. Ik kom niet verder dan 10 - 15cm. Ik durfde het daarom niet aan. De loodgieter vertelde dat er ook speciale expansiemoffen zijn.

Ik heb mijn koof afgesproken en een expansiemof gemonteerd. Iets meer werk maar mijn gevoel is nu goed.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu