Afvoer verstopt, be-/ontluchtingsprobleem ??

Chay

  • #1
Wij hebben nu sinds enige tijd last dat ons water niet meer goed wegloopt en ik probeer te zoeken naar wat nu het probleem is alvorens ik een hoop geld uit ga geven.

We hebben nooit geen probleem gehad met het weglopen van het water totdat er een nieuwe hr combi-ketel geplaatst is. Hierbij is tevens de wasmachine van de badkamer naar de zolder gegaan waarbij dus de afvoer is doorgetrokken. We hadden daarvoor wel eens het probleem dat het sifon van het bad of wasmachine leeggetrokken werd waardoor er een riool lucht vrij kwam maar niet dat het water niet wegliep.
Die riool lucht is opgelost toen de wasmachine naar zolder is verplaatst maar nadien kwam het vaker en vaker voor dat het water niet goed wegliep alleen merkte we dit nauwelijks, af en toe doordat bij het bad leeg laten lopen het wel eens in de gootsteen in de keuken wat schuim omhoog kwam.
Nu sinds een halfjaar is er een nieuwe keuken gekomen met vaatwasser. Nu hebben we het probleem dat wanneer we een vol bad leeg laten lopen dit overloopt bij de afvoer van de vaatwasser in de keuken.
Ook een volle gootsteen in de keuken weg laten lopen zorgt wel eens voor dat het water overloopt bij de afvoer van de vaatwasser.
Als het water langzaam aangeboden wordt op de riolering dat gaat het over het algemeen wel goed. Je hoort wel de riolering erg borrelen.

We hebben al de reguliere dingen geprobleerd als soda en heet water. Ontstopmiddelen op basis van zwavelzuur maar niets helpt.
Maar ik vraag mij ook af of het nu een verstoppingsprobleem is of misschien iets anders.
Ik lees en hoor veel over be-/ontluchtingsproblemen maar weet eigenlijk niet goed wat dit nu inhoudt.

Iemand die mij wat meer uitleg kan geven of kan helpen te bedenken wat het probleem nu precies kan zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Is er een goede ontluchting aangebracht? Zo niet, dan eens proberen met de pijp op zolder helemaal open (dus zonder sifon) de gootsteen (vol) helemaal leeg laten lopen. IS het probleem opgelost dan is het een be-/ontluchtingsprobleem.

Zo niet (en ik vermoed van niet) dan heb je een beginnende verstopping. Kan je zelf kosteloos verhelpen door met leidingwater op druk, je rioolbuizen vanaf de vaatwasser door te blazen.
 

Chay

  • #3
Ik weet niet wat een goede ontluchting inhoud maar bij het aanleggen van de hr-ketel is er een afvoer naar het dak aangelegd om de condense kwijt te kunnen.
 

Fiesiekus

  • #4
Ik neem aan dat je bedoelt dat de afvoer door het dak naar buiten steekt en dat ketelcondens via die pijp in het riool verdwijnt (en dus niet op/via het dak verdwijnt)?
 

Chay

  • #5
Ik denk inderdaad dat ik dat zo bedoel. Er is een afvoerpijp naar buiten geleid wat te maken had met het condens.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Wanneer het water van het bad omhoog komt in de gootsteen zit de leiding beneden waarschijnlijk gedeeltelijk verstopt.
 

Sewerboy

  • #7
Als u toilet beneden geen problemen geeft en deze komt na de badkamer en gootsteen afvoer op de hoofdleiding, dan zou het probleem zoiets als op deze tekening kunnen zijn. Chemische onstoppingsmiddelen helpen hier dan niet meer.
 

Mistraller

  • #8
In de oude situatie was het probleem er ook al, maar dan in mindere mate. Dus het moet bijna wel een verstopping zijn, want dat wordt na verloop van tijd erger. Die ketel op zolder heeft er waarschijnlijk niets mee te maken.

Beluchting in het riool is om vacuüm in de leiding te voorkomen. Anders zou je bij het afvoeren van veel water de hele buis vol hebben staan met water, en die zakkende kolom water trekt dan ook de sifons leeg. Door een standleiding (=beluchtingsleiding) kan er verse lucht bij de leiding en zuigt ie niet vacuüm.

Ergens in die leiding naar het dak zit dus een T stuk (45 graden als het goed is) bij jouw ketel. Daar zit de condenswater afvoer op aangesloten.

Onstoppen met een veer geeft meestal wel goede resultaten, maar dan moet je wel weten in welke buis het probleem zit. Riool op druk zetten met water is in mijn ogen een oplossing die vraagt om problemen, helemaal als er toevallig schuifmoffen zijn toegepast. Een lek riool is in mijn ogen een groter probleem als een verstopt riool. Ik kan me voorstellen dat het werkt, maar de risico's zijn denk ik groter dan met een veer.
 

Fiesiekus

  • #9
:mrgreen: ik zweer bij de waterleidingdrukrioolontstoppingsmethode.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Chay schreef:
Ik weet niet wat een goede ontluchting inhoud maar bij het aanleggen van de hr-ketel is er een afvoer naar het dak aangelegd om de condense kwijt te kunnen.
Merk op dat deze afvoer in de winter zou kunnen dicht vriezen.
Het water wordt toch niet in een zinken goot geloost.
*wgb*
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Lijkt me moeilijk een afvoer naar het dak aan te leggen :wink:
Dat zal vermoedelijk de ontluchting zijn zoals ik er uit begrijp.
ik zweer bij de waterleidingdrukrioolontstoppingsmethode.
Gelukkig dat de vaklui dat niet doen. :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Hij blijft het wel volhouden he. :mrgreen:
ik zweer bij de waterleidingdrukrioolontstoppingsmethode.
 

Chay

  • #13
LoL

Nou dank in ieder geval voor het meedenken.

De pijp naar het dak is zover ik weet inderdaad bedoelt voor luchtaanvoer, niet om water af te voeren.
Ik zal eens kijken of we met een trekveer aan de slag kunnen, hopelijk gaat dit helpen.
 

Mistraller

  • #14
Met een trekveer (die dingen die je voor electra gebruikt) kan je wel een beetje duwen, maar meestal prik je dan maar een klein gaatje in de verstopping, en is het zo weer dicht. Een ontstoppingsveer heeft zo'n "hoekje" aan het einde wat je rond moet draaien. Zodoende veeg je dan je buis schoon.

Je hebt "budget"veren bij de bouwmarkt in de grabbelbak, maar die zijn niet zo stevig. Meestal verkopen ze ook betere kwaliteit. En nog makkelijker, vaak zijn goede ontstoppingsveren ook te huur. (bij ons ook bij de bouwmarkt, of verhuurbedrijf.) Die zitten in een trommel, dat werkt fijner als een losse veer.
 

Mark en 3 meiden

  • #15
Een trekveer kan ook leuke dingen doen als je hem bijna helemaal in je afvoersysteem heb zitten
dan het uiteinde in de boormachine zetten en even laten draaien
maar blijft een hobby middel
 

Mistraller

  • #16
Moet je hem er inderdaad wel tot het einde in proppen. Dat zijn wel veel metertjes.

Zo'n ontstoppingsveer huren is echt niet duur (bij ons 6,40 voor 4 uur) en zo'n trommel voorkomt ook nog eens een hoop gore derrie over je vloer.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu