Afvoer mechanische ventilatie verplaatsen

BartezzNL

  • #1
Beste klusideeers,

Heb al veel gehad aan dit forum mbv de zoekfunctie maar nu heb ik een te specifieke vraag waar ik jullie hulp bij nodig heb.

Ik ben bezig met het verbouwen van mijn badkamer. Links van de wc zat een koof waarachter de afvoer van de mechanische ventilatie verborgen zat. Omdat deze koof 30x30cm was en ik wist dat die verzonken buizen niet zoveel ruimte in konden nemen heb ik de koof eruit gesloopt.

De bedoeling is om de buis 'strak' tegen de muur te zetten waardoor de koof niet zo diep en breed wordt en straks net zoveel uitsteekt als de ombouw van het te plaatsen zwevend toilet.

Het probleem is echter dat de afvoerbuis vanuit de vloer erg ver van de muur af ligt. En bocht is geen oplossing ivm de ruimte die deze weer inbeslag gaat nemen. Echter heb ik vanaf de betonlaag tot de bovenkant van de tegellaag (waar ik overheen ga tegelen) 5 cm ruimte. En dacht ik dit misschien op te kunnen lossen met twee overgangstukken als deze;



Ik moet nog even kijken of ik deze kan krijgen in een max hoogte van 5 cm en dacht anders zelf iets te fabriceren. Na een lang verhaal mijn vraag; is dit een goed idee? Zijn er betere oplossingen?

Alvast bedankt!
Bartezz

Bijgevoegd foto's van de situatie;


 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Mijn advies is zeker om het niet te doen zoals jij wilt.
Ten eerste ben je enorm veel vermogen kwijt (lees weerstand) en ten tweede ga je enorm veel herrie krijgen.
Niet doen dus.
 

BartezzNL

  • #4
Hey luitjes,

Dankjulliewel voor de antwoorden... niet degene waarop ik gehoopt had. Ik dacht dat ik een goede oplossing bedacht had. Bij de wasemkap in mijn keuken had ik eenzelfde probleem en had me hierbij laten voorlichten. Ik kreeg toen het advies om een dergelijke koppeling te gebruiken en er geen probleem zou zijn mits de 'oppervlakten' van de circkel en de rechthoek maar gelijkwaardig waren.

Is er een andere oplossing behalve toch een diepere koof te plaatsen of de betonnen vloer open te kappen?

Thanx!
 

BartezzNL

  • #5
Omdat ik van de situatie baal ben ik verder gaan zoeken. Nu wil ik echt niet betweterig zijn en snap ik dat dat pvc koppelstuk niet verstandig is ivm dat het statisch is/wordt en stof vasthoudt etc. Maar op onderstaande foto lijkt een dergelijke koppeling in 'spiro' afgebeeld (of hoe het ook heet). Ze zullen dat toch niet maken als het een en no-no is?

Het gaat maar om een overbrugging van een klein stukje. Dat komt onder de tegelvloer voor een deel en de rest kan ik wel dichtpurren om geluidsoverlast te voorkomen?!

Cheers

foto url werkt niet meer
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Wat zit er trouwens op deze pijp aangesloten, m.a.w. wat wordt hiermee afgezogen, als dat alleen een toilet is bv is uw oplossing geen probleem.

U wilt twee lepe hoeken in elkaar schuiven als ik het goed begrijp, om de pijp ca 10 cm te verslepen?

Vr Gr
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
BartezzNL schreef:
Maar op onderstaande foto lijkt een dergelijke koppeling in 'spiro' afgebeeld (of hoe het ook heet). Ze zullen dat toch niet maken als het een en no-no is?
Het zijn instortkanalen. Worden bijvoorbeeld in beton-verdiepingsvloeren ingestort. Worden ook voor badkamers gebruikt. De capaciteit zal vast iets minder zijn, maar het is de vraag of dit een probleem is.

Als je de buis wilt verslepen, kan je ook twee keer ronde 45 graden stukken gebruiken.

Dat het geluid toeneemt bij rechthoekige buis kan ik niet bevestigen. Ik heb mijn mv-systeem ook deels met instortkanalen uitgevoerd, en dat zorgt bij mij niet voor extra geluid. Ik pak delen die weggestopt worden in, in steenwol. Door het instortkanaal past bij mij het kanaal in de houtskeletwand, waardoor ik helemaal geen koof meer heb.

PUR het niet af, maar smeer het aan met specie of stop er steenwol in. PUR werkt op den duur niet optimaal om geluid tegen te houden.
 

BartezzNL

  • #8
Beste Cvolieboy en IJkenhout,

Dankjulliewel voor jullie reacties.

Het is de afvoer van de mechanische ventilatie in huis. Beneden zitten in mijn open keuken twee van die verstelbare punten in het plafond en er zit er een in mijn toilet beneden. Verder zit er boven op de badkamer nog een.

Het is inderdaad de bedoeling om twee soortgelijke hoeken (liefst dus van hetzelfde materiaal) te gebruiken om de pijp 10cm naar achter te krijgen.

De horziontale pijp zit inderdaad ingestort in het plafond van de begane grond. Op de badkamer komt deze naar boven waar ze hem met een koof hadden weggewerkt. Op de zolder komt hij weer naar boven een loopt hij over de vloer naar zo'n grote afzuigkast. (mijn huis is gebouwd ten tijde van een revolutie, het is niet allemaal gedaan zoals volgens mij had gemoeten, had in de keuken ook alle leidingen diagonaal lopen)

Heb ook wel gedacht aan tweemaal 45 graden maar omdat ik maar 5 cm heb tot de nieuwe tegelvloer ga ik dat niet halen. Anders moet de koof toch dieper worden dan gepland.

Mooi dat het bij jouw in de houtskeletwand past, kon dit bij mij ook maar :) Maar ik heb muren van gasbeton, dus die zijn bijna net zo dik als het instortkanaal zelf, gaat niet lukken :)

Je tip over de pur is een goeie! Ik douw er wel steenwol tussen en omheen.

Thanx!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Of je doet de 2x45 graden boven de vloer en maakt een sprong in je koof. Heb je meteen een plateautje voor de wc-rollen :lol:
 

BartezzNL

  • #10
Hey IJkenhout,

Grappig! Daar heb ik ook over nagedacht dan kan ik meteen mijn verwarmingsbuizen door de koof laten lopen. De radiator gaat omhoog. Maar de dame des huizes vindt het allemaal wat minder... Tja uiteindelijk heb je baas boven baas he ;)

Cheers
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Zit die lepe hoek daar in de vloer gestort? Je gaat toch wel het nodige slopen geloof ik (afvoer verleggen), dan kan je deze mv wel verplaatsen ;)
 

BartezzNL

  • #13
Ja zit in de vloer gestort. Ik haal er een laagje zodat ik met twee lepe hoeken de afvoer strak tegen de muur kan laten lopen. De ingestorte lepe hoek laat ik liggen waar ie nu ligt omdat hier vlak langs de grote riool afvoer ligt en de afvoer van de wasmachine op zolder ook vlak langs de vierkante ventilatiebus ligt. Wil daar niets van beschadigen...

Cheers
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu