Afvoer badkamer correct gemaakt?

Blueone

  • #1
De laatste paar weken ben ik bezig met het maken van mijn badkamer en daar had ik een paar vragen over de afvoer.

Als eerste heb ik even een schets gemaakt van de oude situatie





Dit is dus zoals het was, maar omdat ik een inloopdouche wilde en de afvoer te hoog zat heb ik besloten om een nieuwe pijp aan te leggen naar de standleiding onder het huis, hier heb ik nu het volgende gemaakt:





Dit laatste is nu aangesloten en vandaag had ik het bad vol gedaan en laten leeglopen, nu merk ik dat er water van het bad via de nieuwe leiding van de douche naar beneden gaat terwijl ik had verwacht dat dit door de oude leiding zou gaan. Op zich komt het water uiteindelijk goed terecht maar ik vroeg me af ik het op deze manier goed heb gedaan. De reden om het geheel aan elkaar te koppelen is de beluchting van de douchedrain, die zou ik daar anders niet hebben.

Note: onder het huis (de koppeling met de standleiding) heb ik even snel getekend en daar zitten ook gewoon netjes 45 graden bochten met de stroming mee etc.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2


zo werkt de ontspanning van de drain niet

 

Blueone

  • #3
Wat bedoel je met de ontspanning?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #4
Ontluchting/ontspanning

de drain sluit je met een stroming t-stuk aan en ontluchting zo als het zite je koppelt bad er af van die leiding.

of je koppeld het bad af van je ontluchting en maakt een nieuwe ontluchting op dat stuk waar bad en wastafel naar toe lopen en deze laat je samen voegen op de andere ontlchting
 

Blueone

  • #5
Oke, ik zie dat je de afbeelding nog hebt toegevoegd, dus als ik het goed begrijp zou ik eigenlijk het y stuk moeten vervangen voor een t stuk.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #6
 

Blueone

  • #7
Bedankt voor je duidelijke tekening, die optie is helaas niet mogelijk bij mij omdat de pijp (ontluchting en de originele pijp naar beneden) in de spouwmuur zit verwerkt, dit kan ik niet maken zonder het halve huis af te breken.

Zijn er misschien nog andere praktische oplossingen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Kan je die nieuwe leiding die je naar beneden hebt gemaakt verzwaren naar 75mm en met 50mm door trekt naar de zolder en dan door dak

 

Blueone

  • #9
Verzwaren naar 75mm tot aan de standleiding gaat me niet lukken. Het is nu namelijk zo dat de toilet beneden zich onder de badkamer bevindt waar bij het fonteintje ook een 50 rond zat welke op de standleiding uitkomt onder het huis. Een extra beluchting naar de via de zolder zou ook flink wat extra kosten met zicht mee gaan brengen (opnieuw stucen op de zolder etc, die ruimte is namelijk helemaal afgewerkt).

Ondertussen heb ik ook nog twee simpele opties getekend maar ik weet niet of dit dan wel gaat werken.



Dit zou kloppen met optie 1 uit je afbeelding met de 4 keuzes, alleen hier ben ik bang dat misschien het water richting de drain gaat lopen als het bad leeg wordt gelaten vanwege het lichte afschot, al heeft de drain ook weer een klein afschot richting het T stuk.



Deze optie zou dan misschien beter zijn? maar ik weet niet of ik dit ga halen met de hoogte van de afwerkvloer om dat T stuk erin te krijgen omdat die hierbij vrij hoog komt.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Een fonteintje is wel iet anders dan een bad en een drain en een wastafel

eerste tekening gaat totaal niet werken!!!

tweede tekening zit je met hoogte of je moet de leiding laten zakken die aan gesloten zit in de muur.

als je het goed wilt doen moet je wat ik je had getekend dan heb je later ook geen problemen, als je gaat knutselen met een afvoer zijn er menigeen later aan het breken gegaan omdat dan toch de leiding moet worden vervangen.
 

Blueone

  • #11
Oke, door de eerste tekening zet ik een dik rood kruis :).

Ik zou het graag willen maken zoals je het tekent maar dan moet ik echt de complete vloer inclusief vloerverwarming eruit trekken op de begane grond om bij de standleiding te komen en daar de 75mm te koppelen. Van die 50 rond bij het fonteintje op de benedenverdieping heb ik toevallig een foto dat die recht naar de standleiding toeloopt, vandaar dat ik die had gebruikt. Maar als de tweede afbeelding past onder de afwerkvloer dan zou het wel moeten werken? Niet de ideale situatie maar het zou dus moeten kunnen werken?

Misschien dat ik dan zo'n T stuk kan gebruiken om wat hoogte te winnen omdat de splitsing iets boven het midden zit van binnen zijn die ook gewoon recht met onder een afronding voor de stroming van het water.



Wat is eigenlijk de reden dat de eerste tekening niet werkt? (Puur om wat extra kennis op te doen over dit soort dingen :wink: )
 

Blueone

  • #12
Vandaag heb ik nog even zitten kijken en dit zou ik wel kunnen maken zonder in de knoop te komen met de afwerklaag, komt dit op hetzelfde neer als de 2e tekening?

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #13
De aan sluiting met een liggen de T-stk wil niet omdat het douchewater door schiet richting je ontspanning en bad afvoer en gedeeltelijk in afvoer naar beneden.

Dat water ketst weer terug richting je drain



dus water loopt dan slecht weg uit je drain.
 

Blueone

  • #14
Oke, dat verklaart inderdaad. Maar dit zal dus alleen optreden als de douche wordt gebruikt en het bad tegelijk wordt leeg gelaten?

Als ik het dan zo bekijk dan heb ik twee opties welke nog enigszins kunnen (niet de beste). afbeelding 2, als ik het onder de vloer krijg en anders afbeelding 1 met het risico dat de drain slecht leegloopt als het bad wordt leeggelaten.

Als ik kijk naar de oorspronkelijke tekening zoals de aannemer het had opgeleverd had ik eigenlijk dezelfde situatie als afbeelding 1, ook niet echt ideaal dus.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15


je kunt de ontspanning in een kokertje tegen de muur weg werken.

de aan sluiting van het bad moet er af dan en kan je evt bij de wastafel een ontluchting plaatsen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Het treed direct op als je de drain gebruikt
 

Blueone

  • #17
Oke, die beluchting bij de wastafel is inderdaad een goeie, dat is goed te maken. Kwa doorstroming bij de drain dacht ik misschien aan het volgende (ben even voor mezelf aan het brainstormen :P ), om onder vloer te blijven



Op deze manier zou ik volgens mij bovenin altijd lucht houden en is toch de doorstroming van het water geborgd.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #18
Dat zou wel kunnen mits die bochten naar beneden 2x 45 graden is en uit gevoerd in 50 mm

evt. kan je die ontspanning leiding verder door trekken naar de wand

voordeel jij kan zien hoe het bij je zit ikke alleen via schets
 

Blueone

  • #19
Die 2x 45mm zal passen en meten gaan worden maar het valt te proberen :)

Bedankt voor de hulp!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #20
Je kunt 45 graden met spie eind gebruiken dat gaat korter in elkander

geen dank graag gedaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu