Afvoer aanleggen

Conradus

  • #1
Langs de muur in de bijkeuken staan op rij: wasmachine,droger en Cv.
We willen hiervoor een nieuwe afvoer realiseren die uiteindelijk door de buitenmuur op een 110mm buis van het overige riool zal worden aangesloten. Vanuit de keuken in de naastgelegen ruimte komt ook nog een 50mm leiding van de spoelbak. Die komt haaks binnen. Zelf denk ik aan een 75mm buis in de vloer van de bijkeuken met daarop aangesloten 50mm buizen naar de afzonderlijke apparaten en ook de buis vanaf de spoelbak.
Moeten alle vertikale buizen van 50 met 45-45graden op de 75mm aangesloten worden. Hoe kan ik de spoelbak het beste aansluiten?Verderop of buiten wil ik dan overgaan op de 110mm. Waar moet ik op letten om naderhand geen raar gegorgel of ontluchtings en/of beluchtingsproblemen te krijgen, waar moet 90 en waar 2X45graden?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Plaats evt een tekening
 

Conradus

  • #3

Ik heb een schets gemaakt van de situatie. Graag een paar ideeën hoe de zaak goed aan te sluiten, waar 45/45 of 90 en verdere info. Zelf denk ik aan 75mm van A naar F en D naar G, met daarop telkens 50 mm vertikaal voor de afzonderlijke toestellen/spoelbakken. Bij F komt die buiten op een 110mm uit.
 

Fiesiekus

  • #4
75 is wel ruim; als je 't nieuw aan gaat leggen is dat wel het beste. Heb je zeker geen problemen. Overgang G-D naar A-F zou ik 45 graden doen, de aansluitingen van wasmachine/vaatwasser en spoelbakken via 2 x 45 graden.

En evt. beluchter(s) bij de wasmachine/vaatwasser kan geen kwaad; hoewel met 75 mm de kans op slurpende sifons toch ook al een stuk kleiner zal zijn, vgl. met bijv. een 40 mm afvoer.
 

Conradus

  • #5
Dus eigenlijk overal 2X45. Is wel een een bestaande situatie maar gaan we compleet vervangen omdat het meeste nu nog in zicht op de muur zit.
Gaat nu in de vloer. Nog meer tips over b.v. wel of niet beluchters en welke?
 

Conradus

  • #6
Na wat hak en graafwerk in de garage heb ik de afvoer naar buiten bloot liggen. Het gaat om een 75 mm afvoer die vanuit de garage buiten op een ander deel van het afgaande riool is aangesloten, zeg maar het deel van E naar F. Op deze bestaande pijp van 75mm wil ik ter hoogte van E de nieuwe aansluiting maken. Nu ligt het punt ter plaatste van E op een diepte van zo'n 60cm. De overige buizen liggen echter veel hoger en ga ik ter plaatste van E aankoppelen. Ik weet echter niet hoe ik die 50mm het beste op de lager gelegen 75 mm aan kan aansluiten. Is het wel verstandig hier een verval van zo'n 40cm te hebben? Hoe kan ik deze koppeling het beste maken, met 50mm tot dit punt of liever met 75mm, 2 keer 45 van 75mm, noem maar op?
 

Fiesiekus

  • #7
Die 40 cm verschil verticaal aanleggen. Anders gaat 't vuil plakken.
 

Conradus

  • #8
In 75 of 50mm? Kun je een voorbeeld geven over hoe het zou kunnen?
 

Fiesiekus

  • #9
Als het stuk A - E al 75 mm is, moet het stuk naar beneden ook in 75 mm zijn. Sluit aan via 45 graden + Y-stuk (Y in de diepe leiding) zodat het water in de stromingsrichting van de afvoer wordt gestuwd.
 

Conradus

  • #10
Mag ik zo vrij zijn je te vragen een tekening te maken?
Trouwens alles zal daar in het zand komen te liggen onder de vloer. Zou ik ook voor bochten met manchetten kunnen kiezen? Dat werkt wel verdomde handig en die heb je hier over de grens verassend goedkoop. Soms het derde van de prijs hier en vaak even duur als de gewone lijmbare.
 

Fiesiekus

  • #11
 

Conradus

  • #12
Fiesikus, wat vind je van het gebruik van bochten en andere koppelingen met manchetten? Zijn zo lekker gemakkelijk en zo als gezegd om de prijs hoef ik het niet te laten.

Die onderste pijp gaat niet verder dus ik zou die dan ook met een 45gr bocht aan kunnen sluiten toch?

Die haakse daarboven kan ik die niet beter vervangen in 2X45gr omdat de wasmaschine hier op komt, die komt er helemaal links op.




Zoiets bijvoorbeeld?
 

Fiesiekus

  • #13
Verticaal naar beneden; het laatste stukje via 45 graden bocht op het T-45 graden stuk
 

Conradus

  • #14


zo dus
 

Fiesiekus

  • #15
:prima:, nu voortvarend aan de slag gaan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu