Afschot naar hoekdrain & tegelen

Thehog

  • #1
Hallo,

Ik ga een vloer storten in een douche met nogal ongelijke muren. In de doucheruimte is een hoek drain aanwezig. Het afschot zal dus daar naartoe moeten. Ik heb een schets bijgesloten. En twee vragen:

1. Afschot
In de tekening heb ik het afschot getekend als een plat, hellend vlak in de richting van de hoekdrain. Is dat de manier om het afschot te maken, of moet het een kuip-vorm krijgen o.i.d.?

2. Grootte tegels
Welke maat tegels kan ik het beste gebruiken? In de rest van de douche komen 30x30cm tegels. Als het afschot goed is zoals in de tekening is geschetst, kan ik dan diezelfde tegels leggen, of is het beter om een kleinere maat te nemen?

Alvast bedankt voor 't antwoord!

 

Superkees

  • #2
Als je zorgt dat het afschot één vlak blijft, dan maakt de grootte van de tegel niet uit. Als het afschot uit meerdere vlakken bestaat, of een gebogen vorm, dan is een kleine tegel handiger.
 

Thehog

  • #3
Ok.

De douchekop komt in de grijze hoek, met waterstraal in de richting van de deur/dorpel. Gaat de afvoer van het water over één vlak dan goed, gezien de vorm van deze doucheruimte? Of is het beter om een "kuip" vorm te maken, zodat het water via het midden naar de drain stroomt? Nu (afschot in één vlak) zal een deel van het water langs de dorpel en de muur gaan lopen.
 

Superkees

  • #4
Dan zou ik geen kuip maken maar een knik van linksonder naar rechtsboven. Met zo'n vorm een kuip maken, dan mag je met mozaiektegeltjes aan de gang gaan om een gladde vloer te krijgen.
 

Thehog

  • #5
Ah, een knik! Heb dan nog een paar vraagjes:

- Welke knik is beter, knik 1 of knik 2 (zie plaatjes) ?
- Kan ik ter plaatste van de knik het beste een voeg zetten, of een tegel?
- Gaat dat werken met tegels van 30x30?

Alvast bedankt!

Knik 1


Knik 2
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Het beste kun je inderdaad de vloer aan alle kanten afschot geven naar de afvoer.
Maar dan zul je inderdaad kleine (mosaiek) tegels moeten gebruiken, omdat je anders de 30x30 tegels op verschillende plaatsen door moet snijden.

Ook zou ik de rest van de vloer op afschot leggen naar het douche gedeelte als er geen douche deur in de opening komt, en dan geen verhoogde dorpel gebruiken bij het douche gedeelte.
Want het water zal gegarandeerd ook op de andere vloer terecht komen tijdens het douchen, en zo loopt het water dan weer in het douche gedeelte..
 

Thehog

  • #7
Ok, nieuw plan voor afschot. Als ik het volgende doe:
- houten balkjes plaatsen op hoogte en afschot (5 mm per meter?) zoals geschetst in het plaatje;
- zandcement storten tussen de balkjes en afreien
- houten balkjes verwijderen en sleuven opvullen met zandcement
- daarna tegelen met kleine tegels

Gaat dat goed?



Boven de dorpel komt overigens een deur om het water tegen te houden. De dorpel komt er om het teveel aan douchewater binnen te houden, de afvoer (jaren-60 appartement) is nl. niet zo heel geweldig en wil nog wel eens verstopt raken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #8
Zo zou het inderdaad kunnen, alleen zou ik het afschot op min. 1,5 cm houden.
Een halve cm is echt te weinig.

Haal de balkjes er ook uit voordat de specie uitgehard is, en voeg eventueel een toeslag door de specie om het geheel waterdicht te maken.

Vergeet ook geen coating en kimband aan te brengen, in de inwendige hoeken en aansluiting wand/vloer.
 

Thehog

  • #9
Ok, heb dit weekend weer wat te doen :-)

bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu