Afmeting volledige HR-ketel installatie

JutJul

  • #1
Hallo,

Onze oude ketel moet vervangen worden. De oude (verwarmings)ketel staat nu nog in een apart stookhok buiten het huis, gecombineerd met een oude 120liter boiler op zolder. Onze voorkeur gaat uit naar het vervangen van de keten en boiler door een combi HR-ketel.

Echter, de beschikbare locaties voor een HR-ketel in ons huis (zolder of kelder) zijn krap van ruimte. Voordat we een keuze maken willen we graag weten of een ketel zal passen.

Helaas geven de websites van de verschillende fabrikanten alleen de afmeting van de ketels zelf op, maar niet de extra ruimte die nodig is voor aan- en afvoerleidingen, rookafvoer en expansievat. De ketel zelf zal in de meeste gevallen wel lukken, maar we zijn niet zeker of de hele installatie zal passen.

Zijn hier gegevens over beschikbaar of kan iemand ons vertellen met hoeveel extra ruimte we rekening moeten houden?

Alvast dank voor reacties
 

Fiesiekus

  • #2
Heb even gemeten: onder de ketel 25 cm voor sifon, kranen en bochten. Boven de ketel 30 cm voor het deel waarin aan- en afvoer bij elkaar komen.
 

JutJul

  • #3
Dank voor de reactie.

Qua afmetingen zou een compact ketel, bv Nefit Topline HRC30 past bij ons in de kelderkast. Nu is in deze kast ook de gasmeter geplaatst. Mag een ketel dan nog in de kelderkast er bij worden gezet?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je het voor elkaar kunt krijgen een afvoer te creëren voor het condenswater zie ik van afstand geen probleem.
Maar: van afstand is dit moeilijk te beoordelen, rookgaspijpen zijn dik en moeten wel op één of andere manier naar buiten. Ook is ruimte bij de ketel nodig bij onderhoud.
Afmetingen en ruimte op de opstellingsplaats vind je in installatievoorschriften van ketels, die doorgaans wel op internet te vinden zijn. Van het door jou genoemde merk staan installatiehandleidingen hier en bij de topline compact HR staat onder 'afmetingen', blz 14, een duidelijke tekening.

Succes
 

JutJul

  • #5
Dank,

Dit zijn duidelijke gegevens waar ik wat mee kan. Gek dat ik ze zelf niet heb kunnen vinden, niet goed genoeg gekeken blijkbaar.

Het is me nu al wel duidelijk dat alles erg krap gaat worden. In hoeverre is het aanhouden van de huidige locatie, een bakstenen stookhok buiten het huis, omgeveer 4 meter van het huis, nog een reele optie?

Grootste zorg die we hebben is eventueel bevriezingsgevaar, al hebben we de afgelopen 4 jaar nooit problemen gehad.

Daarnaast vrezen we rendementsverlies, of zal dat meevallen bij goed geïsoleerde ondergrondse leidingen? En maakt het nog wat uit dat we van een gewone ketel overschakelen op een HR ketel en dus ook het warme water van ver moet komen?
 

Fiesiekus

  • #6
CV-ketel en gasmeter in dezelfde kelderkast? Ik weet niet of dat zo'n goed idee is.
 

Xr8

  • #7
Er zijn wel kleinere ketels te krijgen met dezelfde prestaties dan de door u genoemde ketel.

Ook zijn er nog wel wat ruimtebesparende mogelijkheden. Zoals een plat broekstuk aan de rookgaspijp ed.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu