Afgebroken 50mm pvc leiding repareren

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

Weer een klein dingetje waar ik tegenaan loop:

Uit het beton steekt een 50mm pvc leiding, met direct daarop een hoekstuk gelijmd en daaraan weer een volgend stukje 50mm leiding. Op dat laatste leidingstuk is ooit iets zwaars gevallen, hij ligt aan gort en het gaat niet lukken om een goed stuk buis vrij te maken voor een nieuwe verbinding.

Het enige dat ik kan doen is de buis vlakbij de mof van het hoekstuk afzagen. Dan blijft er dus een klein stukje buis in de mof zitten.

Bestaan er verloopstukjes (ik zag ze niet in de winkel) die je *binnenin* een 50 mm buis kunt lijmen, zodat ik daarmee door kan?
Alternatief: het viel me op dat een 40mm mof best netjes in een 50mm buis te schuiven is, zou dat kunnen?

Dank,
Wim
 

Fiesiekus

  • #2
Wat is een hoekstuk? Een bocht?

Je kan idd 40 mm in een 50 mm lijmen, met een vullende lijm.
 

Wamelis

  • #3
Oeps, verkeerd woordje gebruikt. Hoekstuk = inderdaad bocht.

Maar als 40mm mof in 50mm buis lijmen inderdaad de goede methode is, dan ben ik gerustgesteld. Vanavond gaat de zaag erin!

Dank,
Wim
 

Jim

  • #4
Je kan het stukje buis wat nog in de bocht zit voorzichtig proberen te verwarmen waarna je het er met een schroevendraaier uit kunt halen, pas wel op dat je de bocht niet scheurt. er bestaan echter ook reparatiesokken 50 mm waarvan 1 kant in buis 50 valt en je aan de andere kant verder kunt bouwen met pvc 50. een buis 40 in een buis 50 mm lijmen wil niet altijd lukken ligt aan de wanddikte van het pvc.
 

Kloek77

  • #5
Ik heb min of meer hetzelfde aan de hand.
De oplossing die ik zelf heb bedacht is de 50 mm buis direct afzagen onder het hoekstuk direct boven de vloer.

De cm's die ik tekort kom een om nieuwe mof over het resterende stukje buis te lijmen, maak ik door voorzichtig wat ruimte vrij te maken in de dekvloer.

Meestal ligt er nl. een zandcement dekvloer over het beton heen, en deze is helemaal niet zo hard. Met voorzichtig boren eromheen neem je wat materiaal weg, en ligt de buis meer vrij.
 

Wamelis

  • #6
Dank voor de extra tips!

De reparatiesok klinkt als de beste oplossing, als het past (leiding komt dan ietsje hoger zie ik) zal ik dat eerst proberen. Lijmen van 40 in 50 is de volgende optie.

Die andere twee ideeën zijn in dit geval moeilijk. Er is namelijk nog geen dekvloer, en deze leiding ligt in een stuk keihard beton.
En op de een of andere manier krijg ik die truc van het verwarmen niet onder de knie... heb het laatst geprobeerd bij een verbinding die net niet onder de goede hoek gelijmd was. Geleidelijk aan steeds warmer geprobeerd, uiteindelijk zelfs zo heet dat ik de buis bijna in een spiraal kon vervormen, maar in de lijm was geen beweging te krijgen :?:
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Wavin kan je niet met vlam doen gaat niet los
dijka wil wel met vlam
anders met scherpe hout beitel stukjes van de bocht af tikken als je een foto plaatst misschien meer ideeën
 

Superkees

  • #8
PVC slopen gaat het beste met een multitool een een kleine beitel. PVC heel voorzichtig inzagen met de multitool en met het beitelje de delen van elkaar scheiden.

In jouw geval dus vlak na de mof afzagen, en van binnenuit één of twee kleine zaagsnedes maken in het te verwijderen restantjes buis. Uiteraard niet zonder risico's, maar niet al te grote beschadigingen in het te behouden deel kun je wel repareren met vullende pvc-lijm
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Indien mogelijk 1 of 2 slangklemmen op de mof zetten, de mof scheurt dan niet zo snel bij het hakken met een beitel.
Gebruik een beitel van max 5 mm breed dan hebt u de meeste kans dat het lukt.
 

Wamelis

  • #10


Hier is een plaatje van de situatie. Er is al eens eerder reparatiewerk uitgevoerd, het zijn nu allemaal hulpstukken aan elkaar. Geen schoon stukje buis meer te vinden, en ik kan niet zien welk merk het is.

Goede tips voor het losbeitelen, maar ik ben bang dat ook dat lastig wordt: door de plek in de hoek is er vrijwel geen ruimte om met een beitel te werken.

Reparatiesok, of 40 in 50 lijmen, lijkt nog steeds de beste oplossing. (Er wordt overigens in het najaar nog een dekvloer gestort van 8 à 9 cm waarin de hele constructie verdwijnt, dus de verbinding wordt vanzelf extra gefixeerd.)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Bij uiterste nood kan je ook een mantel en een ruber overgangstuk 50x40 om de sok schuiven

 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu