Afdak / terras overkapping aan huis bevestigen

Ivob

  • #1
Er is al veel over gepost hier maar toch heb ik nog een vraag. Ik wil een terrasoverkapping van hout (geïmpregneerd) aan het huis bevesigen. 488 breed en 350 diep. Nu wil ik aan het huis een balk van 9x9 bevesigen waar de liggers van 7x7 op rusten. Vraag is hoe ik het beste deze muurbalk kan bevestigen, met chemische ankers op slagpluggen? Het dak wordt voorzien van 18mm plaat met stalen/gecoate dakpanplaten.
Aan de voorzijde rusten de liggers op 3 gemetselde beren van 45 cm hoog met daarin een paalhouder van 12x12cm in beton gestort.
Groeten Ivo
 

Millew

  • #2
Mijn idee zou zijn om balken van 4,5x14,5 cm plat op de muur te zetten. Het kantelmoment wordt dan een stuk kleiner, zodat er meer draagkracht in de bevestigingen overblijft voor het gewicht van het dak.
Goed aangebrachte chemische ankers kunnen veel meer kracht opnemen dan pluggen. B.v. M8 in volle baksteen = 100 kg, M10 = 170 kg.
En als je pluggen wil gebruiken, neem dan kozijnpluggen i.p.v. slagpluggen. Type SXR10 kozijnplug 60 kg, slagplug N8 = 24 kg.
 

Ivob

  • #3
Daar heb je idd wel een punt over het kantelpunt. Ik kwam tot deze 9x9 oplossing omdat er een regenpijp halverwege langs de muur loop die ik niet wilde onderbreken. En die is ook 9 diep vandaar.
Als ik een 4,5x14,5 monteer, hoeveel ankers M10 moeten erin over een afstand van 490 cm totaal?
 

Millew

  • #4
Uitgaande van 50 kg/m2 eigen gewicht van het dak en 50 kg/m2 sneeuwbelasting zijn 6 ankers M10 voldoende.
 

Ivob

  • #5
Tnx, dan heb ik ook nog een vraag over de montage van de liggers op de voorste balk, op 3,5 meter uit de gevel dus. Kunnen de liggers 7x7 cm zijn en kunnen deze boven op de voorste draagbalk gemonteerd worden? Zo ja hoe worden deze vast gezet dan?
En als ze met hoekbeugels ertussen worden gemonteerd ( tussen de draagbalk aan de muur en de voorste draagbalk) welke schroeven heb ik dan nodig om alles goed vast te zetten?
Wat geniet de voorkeur voor de stevigheid?
 

Millew

  • #6
Liggers er boven op is natuurlijk veel sterker. Vastzetten kan met aan weerskanten van de ligger een lange schroef schuin indraaien door de ligger in de draagbalk. Ligger wel even voorboren tegen splijten. Met kleine hoekbeugels vastzetten is wat netter.

Liggers er tussen in zou kunnen met 2 hoekbeugels ca. 50x50x100 mm. De lange flap aan de ligger en 6 bolkophoutschroeven 4x40 met gladde steel per flap.
 

Ralph

  • #7
Ik vind 7x7 wel een beetje erg licht voor een dak van 3.5 mtr eerlijk gezegd. Geknoei met hoekbeugels schroeven aan liggers tussen de muurbalk en onderslag is gewoon prutswerk.
Wat je eigenlijk maakt is een sporendak van pak em beet 25 graden en dan keep je de liggers gewoon netjes in en schroef je van boven door op de onderslagen.
 

Ivob

  • #8
@ralph, ja ik ben het ook met je eens. Ik wil de 7x7 verruilen voor 14,5x4,5 liggers. Alleen welke hoh moet ik dan aannemen voor deze liggers?
 

Ralph

  • #9
Voor zichtwerk balken altijd symetrisch.
Om de 60cm ong. is dat 8 balken + 1 eindbalk dus totaal 9 balken.
2 balken (begin en eind) reken je er af.
Ff rekenen, balk = 4.5cm dik.
4.88m - 4.5cm = 4.835m / 8 velden = 60.4cm als hartmaat.

Voor niet zichtwerk balken (dus er komt een plafond/betimmering onder) dan op plaatmaat van je underlayment.
 

Ivob

  • #10
Het wordt inderdaad zichtwerk. Is een oplossing als deze met 4,5 maal 14,5 liggers en ook deze maat als steunbalk aan de muurkant voldoende sterk voor een 3,50 meter uitval en 4,90 m breed?
 

Ralph

  • #11
Ja.
 

Stronger

  • #12
Eingelijks ook een vraagje hierover.
Ik wil eingelijks hetzelfde als de vraagsteller.
Als ik die uiteinden van de balken inkeep word dat dan geen zwak punt.
Uitgaande van 75mm keep?
En zal het voldoende zijn om alleen bij de eind balk 2 van die schuine balkjes te plaatsen?
Kan even niet op de naam komen.

Mvrg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Stel even je gehele vraag in een nieuw topic. Dan kan je meteen het totale plaatje schetsen en er een foto of tekening bijplaatsen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu