Afbijtmiddel

Jjg

  • #1
Ik wil mijn kozijnen buiten schilderen. Er zitten oude verflagen op van alkydverf en daarop weer acrylverf. De ramen zitten vast met stopverf.
Ik wil geen acrylverf gebruiken want ik heb gezien dat dit niet goed hecht op stopverf. Tevens is het minder duurzaam. De oude lagen wil ik dus verwijderen met afbijtmiddel. Bij voorkeur een milieuvriendelijk product.
Eerste vraag: Wat is jullie ervaring met milieuvriendelijke afbijtmiddel?
Tweede vraag: Kan afbijtmiddel geen kwaad voor de stopverf die eropzit?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Zou je niet liever een lekkere scherpe driehoek krabber en een verffohn gebruiken? Dat gaat naar mijn idee sneller en milieuvriendelijker (behalve het stroomverbruik dan).
 

Jjg

  • #3
Volgens mij laat acrylverf zich moeilijk verwijderen door het af te branden.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Maar als de onderste laag alkyd is neem je de acryl die er boven op zit wel mee.
Ik zou het eerst proberen met een krabber en fohn, maar dat komt misschien doordat ik een hekel aan afbijtmiddel heb. Ik heb trouwens geen ervaring met milieuvriendelijke afbijt.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Millieuvriendelijke afbijt is goed toepasbaar. Er bestaan vele verschillende merken die we hier niet gaan noemen. De verfspeciaalzaak kan u verder helpen. Kiest u voor afbijten ipv fohnen ( dit is heel wat anders dan afbranden) let dan even op het volgende:

Deze afbijt is niet schadelijk voor stopverf, maar u kunt het beste de stopverf schuren ipv insmeren met afbijt. De ervaring leert dat bij het verwijderen met een schrapper de stopverf afbrokkelt.

Is de stopverf uitgehard en poreus, verwijder die dan uit de sponningen en gebruik ipv stopverf stoppasta, deze heeft als bindmiddel een kunsthars en geen ( drogende ) olie zoals stopverf, wat bestaat uit drogende lijn- of visolie , gewassen krijt en siccatief. Vergeet niet eerst de sponningen te grondverven alvorens de stoppasta aan te brengen.
 

Jjg

  • #6
Bedankt voor de informatie :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu