AEG ÖKO-LAVAMAT PRINCESS update, kortsluiting centrifugeren

Jona V

  • #1
Hallo Forumleden,

Bij de laatste wasbeurt sloeg de aardlekschakelaar om tijdens het centrifugeren en sindsdien werkt de wasmachine niet meer.

Het betreft een AEG LAVAMAT PRINCESS-W met PNC: 91400206501.

Ik heb geen flauw idee hoe oud deze is, hij is van mijn oma geweest en ik heb hem zelf pas zo'n 2 jaar, maar 10 a 15 jaar oud zou wel goed kunnen. Hij is nooit heel veel gebruikt, altijd in een 1 persoonshuishouden, gemiddeld zo'n 2 wasjes per week, gok ik. De wasmachine deed het altijd goed en ziet er ook nog vrij netjes dus ik denk dat het nog wel de moeite waard is om hem proberen te repareren. Ik ben zelf wel een beetje handig maar weet niet echt iets van wasmachines dus ik hoop dat iemand me zou kunnen helpen.

De wasmachine kan nog wel aan maar wanneer ik een programma start, maakt niet uit welke, hoor ik de afvoerpomp een seconde of 2 brommen en vervolgens stoppen (wat volgens mij gebruikelijk is bij het begin van elk programma), er gebeurd dan niets meer en de begin tijd van het programma blijft gewoon staan. Er wordt geen foutcode weergegeven. Na een minuut of 10-15 begint het lampje bij de start/pauze knop te knipperen, alsof ik hem op pauze heb gezet.

Zoals ik al zei weet ik niet echt veel van wasmachines maar volgens mij is het in ieder geval niet de watertoevoer want ook als ik de wasmachine op alleen pompen of centrifugeren zet gebeurt hetzelfde. Ik heb het filter bij de afvoerpomp gecontroleerd (hier zat niets in) en gereinigd. De afvoer(slang) gecontroleerd en hier was niets mis mee.
Tenslotte heb ik de wasmachine aan de achterkant en bovenkant losgeschroefd om te kijken of ik iets abnormaals kon zien, maar het ziet er (voor mij) allemaal goed uit. Op het eerste gezicht zie ik geen sporen van dat er ergens iets is doorgebrand of dat er lekkage is geweest o.i.d. dus ik weet niet meer waar ik nog naar zou kunnen kijken.

Met een beetje zoeken op internet en dit forum kom ik dingen tegen als een stukke afvoerpomp of koolborstels die versleten zijn, zou het zoiets kunnen zijn (dat ook die kortsluiting zou kunnen veroorzaken)? En hoe zou ik dat kunnen controleren?

Alvast hartstikke bedankt voor de eventuele hulp en als ik het e.a. nog verder zou moeten aanvullen of toelichten doe ik dit uiteraard zsm.

met vriendelijke groeten,
Jona
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Zou eerst na de koolborstels kijken waarschijnlijk te kort waardoor vonken met aardlek als gevolg.
 

Jona V

  • #3
S.oldeerbout, bedankt voor je reactie, heb zojuist de koolborstels bekeken en die zijn nog prima, ze zijn beide nog zo'n 3 cm.

Ook heb ik, via de in dit forum besproken methode, de foutcode uitgelezen, door inweken en voorwas te gelijk in te drukken en de knop 1 tik naar rechts (95 graden) te draaien. Ik kreeg E54 te zien, dat schijnt iets met de motor of de besturing er van te zijn toch? Enig idee wat ik zou kunnen controleren of proberen te repareren?

gr, Jona
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu