Aeg lavatherm 57710 stopt na een tijd

Mvdoesel

  • #1
Mijn lavatherm 57710 pns 91601414000 sn 10717297

stopt na een tijd met draaien, geeft plots 0 minuten aan. maar de was is niet droog.
de achterwand is erg warm (heel erg warm volgens mij, wat is de normale temperatuur ?)

er is water achter de condensor te vinden. niet veel maar volgens mij hoort daar niets.
ik heb hem opengemaakt aan de linkerkant. pompje gevonden. onder de sensor aan de ingang (tenminste daar lijkt het op. rood dingetje) lag een druppel water.
hoe krijg ik die bak aan de onderkant van de machine schoon ? ik bedoel dus waar de condensor in zit en waar op een of andere manier water weggepompt wordt. moet dat via de onderkant of via de rechterkant van de machine ? het pompje zelf gaat ook niet zonder geweld van zijn plek. (iemand suggestie?) hij krijgt in ieder geval 220 V en bromt. maar of hij ook pompt kan ik niet zo zeggen. ik denk het niet want anders krijg ik geen water bij de sensor. in ieder geval kan het geen kwaad de toevoer ook schoon te maken.

ook was de verwarming erg vies (aan de achterkant. )
schoongemaakt en bij de verwarmingspiralen kom ik 2 diodes (denk ik)tegen. heb helaas geen diodefunctie op mijn multimeter ik heb helaas geen schema maar als ik het een beetje begrijp wordt de verwarming ergens anders geregeld en is de sensor aan de achterkant van de machine direct boven het verwarmingselement een beveiliging. ter test heb ik deze klikson? losgehaald. deze was gesloten maar bij het openen losnemen) zou ik verwachten dat de machine stopt met draaien. niet dus. is dit de juiste werking ?
tenslotte de vraag waar zit de sensor waar de verwarming wel mee geregeld wordt ?

alvast bedankt voor de moeite.

gr
maurice
(sinds vandaag amateur reparateur)
 

HarryO

  • #2
Je bent een eind op de goede weg.

Service info LTH57710
Kies in het middenste veld voor de gewenste tekeningen.
Wat jij bedoeld met "dioden" zijn maximaal beveiligen zoals ook in koffie automaten zitten.
Deze moeten 0 Ohm zijn en zijn goed anders zou de machine niet warm worden.(zitten in serie met het element, de machine geeft koude lucht bij defecte beveiliging)
Op het element zit ook nog een clixon deze moet ook 0 Ohm zijn en is ook goed anders zou hij niet warm worden. (zit in serie met het element, de machine geeft koude lucht bij defecte clixon)
De werkelijke temperatuur meting word gedaan met een NTC weerstand ergens rechts onder de deur opening.
De vochtigheid van het wasgoed bepaald het moment van stoppen van het droog programma. De vochtigheid word gemeten als weerstand tussen de 2 sleepcontacten op de trommel. Hoe droger het wasgoed, hoe hoger de weerstand. Maak de binnen kant van de trommel schoon met een doekje met azijn, vooral de overgang tussen de 2 trommel delen of trommel en was verdeler.
Het werkelijke probleem bij jou zit vermoedelijk in het niet goed werken van de condens afvoerpomp. Deze moet uit de voet gehaald worden. Maak de pomp en slangen goed schoon.
De ruimte waar deze inhangt moet ook schoon zijn, hier kun je bij als de pomp er uit is, zowel via het gat van de pomp als via de condensor.
Maak verder alles stof vrij waar je bij kunt.

In de service documentatie zit ook een test procedure, loop deze ook even door.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu