AEG Lavatherm 56840 foutcode E51

MarcoKlus

  • #1
Mijn AEG Lavatherm 56840 van 5,5 jaar oud geeft steeds foutcode E50. Na wat zoeken op internet is het me gelukt de foutcode E51 uit te lezen.

Na contact gezocht te hebben met AEG kreeg ik doodleuk de mededeling dat er "iets" met de motor was en dat ik rekening moest houden met een factuur van 200 - 250 euro. Dus ik kon beter een nieuwe kopen was het antwoord :shock:

Iemand ervaring met deze machine en foutcode en wellicht wat de meest voor de hand liggende oorzaak is?

- Marco.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een veel voorkomende reden dat de motor van een wasdroger niet draait is een defecte motorcondensator. Zou op of dicht in de buurt van de motor moeten zitten.

Bij één van de vele modellen L56840 die ik vond zou de waarde van die condensator 6 µ zijn. Of dat bij jouw model ook zo is kun je beter zelf even controleren: de waarde staat op de condensator.

Die condensatoren zijn overigens niet echt duur. Je moet alleen wel opletten dat de vervangende condensator naast een correcte µF (microFarad) waarde ook de juiste max spanning heeft, en de juiste bouwvorm (met schuifstekkers/draadaansluitingen, geschroefde of schuifmontage).

De motorcondensator zou je (volgens een beschrijving die ik vond) zo moeten kunnen bereiken:

- Bovenplaat van de droger verwijderen (2 schroeven aan achterkant en dan schuiven)
- De rechter zijplaat verwijderen. Daartoe de schroeven waarmee deze aan de bovenkant bevestigd is verwijderen, de schroeven waarmee de zijplaat aan de achterplaat is bevestigd eveneens. Nu zou de zijplaat opgetild moeten kunnen worden en eruit gehaald.

Geef bij verdere vragen even het PNC-Nummer van het typeplaatje aan. :wink:
 

MarcoKlus

  • #3
Bedankt voor je snelle hulp! De motor start wel gewoon maar de machine schiet na een paar omwentelingen in die E50 fout.

Heb even alle codes opgezocht:
Model = T56840
Type = P502766
Prod. No. = 916 096 223 | 01

Ik zal van het weekend het motorboard uit de machine halen en het juiste type condensator aflezen.
 

MarcoKlus

  • #4
Op de AEG-site hebben ze het over 2 condensatoren :

De condensator (2 uF) : De functie van de condensator is de motor in uw droogtrommel te doen aanslaan. Als dus de stroom naar de motor gaat en de aandrijfriem in goede staat is, maar de trommel niet begint te draaien, is de condensator de meest waarschijnlijke bron van het probleem.

De aanloopcondensator : De aanloopcondensator werkt samen met de motor. Als de condensator defect is, kan het veroorzaken dat de motor lawaaiig wordt, energie verspilt en in zijn gehele werking achteruitgaat.

Omdat de motor wel draait maar steeds stopt moet ik denk ik voor de aanloopcondenstader gaan?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zie in het schema (ik heb alleen schema's van de duitse versies, dus niet met PNC 91609622301) dat er inderdaad twee condensatoren gebruikt zijn.

DIe van 2 µF wordt via een apart relais geschakeld en wordt daarom in het schema 'condensator relais' genoemd. Die van 6 µF zou de eigenlijke motorcondensator zijn. Ik ken dat systeem niet.

Ik gok op de condensator van 6 µF. Maar zeker weten doe ik dat niet, eventueel allebei meenemen naar een onderdelenshop en daar laten doormeten. Maak wel even foto's van de aansluitingen en geef de aansluitingen ook markeringen, zodat je naderhand weet hoe het aangesloten zat!

Overigens worden de woorden 'aanloopcondensator' en 'motorcondensator/bedrijfscondensator' vaak door elkaar gebruikt (alhoewel ze een iets andere functie kunnen hebben).
 

MarcoKlus

  • #6
Ik heb beide condensatoren laten doormeten en beide waren ze nog goed. Die van 2 gaf 1,94 en die van 6 6,12. Zou het dan toch de motor zijn? Of zou de motor teveel weerstand ondervinden doordat de trommel aanloopt?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Zou ook een probleem met een relais kunnen zijn. Is van afstand moeilijk te beoordelen, want lastige (verder voor mij onbekende) schakeling...
 

MarcoKlus

  • #8
Ik heb de snaar even losgemaakt van de motor en dan loopt de trommel wel erg zwaar. Moet deze heel soepel lopen als de snaar eraf is?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Weet ik niet, mijn eigen droger gaat ook tamelijk zwaar (met gestrekte wijsvinger net in beweging te krijgen) maar daar zit de riem gewoon op en draai ik dus de motor ook mee.

Verder heb ik daarmee geen ervaring.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu