AEG Lavamat 72738-W doet 2 keer hoofdwas

Rolinka

  • #1
Ik heb een
- AEG Lavamat 72738 Update
- PNC 91400208600
- S-NO 03782205

Hij doet (volgens mij) twee keer de hoofdwas. Het wassen duurt nu wel erg lang! Wat kan ik hieraan doen?

Rolinka
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wordt het water goed afgepompt ?
Draait de trommel rond bij het wassen en centrifugeert de machine goed ?
 

Rolinka

  • #3
Ja, hij doet alles wel, alleen draait hij 2 keer de hoofdwas. Na die tweede keer gaat hij door en komt de was wel klaar. Het duurt nu alleen 2 keer zo lang.
 

Aa

  • #4
Normaal gesproken geeft jou wasmachine een foutcode aan als hij een fout tegen komt. heb je deze gezien zoja geef dat dan even door.
anders kun je hem zelf uitlezen.

zet de machine uit.
houd de toetsen inweken en voorwas ingedrukt.
draai nu de prog. schakelaar een stap naar rechts op wit/bond 95 graden.
als je een piep hoord en alle lampjes gaan kniperen dan de toetsen inweken en voorwas weer los laten.
draai nu de programma knop RECHTSOM naar de een na laatste stand centrifugeren (let op NIET kort centrifugeren)
nu geeft de machine de foutcode aan. bijvb. E52
als er geen fout in zit krijg je E00
let op zet de machine nu weer uit even 5 sec wachten en dan weer op witbond 95 zetten en als de lampjes branden weer uit zetten.
nu ben je weer uit het test programma.

LET OP !!! geen andere standen gaan proberen dan heb je kans dat je de configiratie code uit de machine verwijderd en doet hij helemaal niets meer.

Laat even weten welke fout code er in staat.

Succes.
 

Rolinka

  • #5
Ik heb gedaan zolas je schreef en de code EFI kwam in beeld...
 

Aa

  • #6
Dit is foutcode ef1
dit wil zeggen dat de machine een probleem heeft met afpomen.

moegelijke oplossingen zijn:

1 filter controleren en eventueel schoon maken.
2 er zit iets in de balgslang (de slang tussen de kuip en de afvoerpomp) meestal een sok of zo
3 je gebruikt te veel wasmiddel waardoor je schuim vormig krijgt. de machine ziet dit wel als water maar kan dit niet afpompen.
4 afvoerslang zit verstopt

als dit het allemaal niet is dan de afvoerpomp vervangen
 

Rolinka

  • #7
Ik heb het filter schoongemaakt en toen ik met mijn vinger in het gaatje naar boven voelde, zat daar iets voor de ingang. Ik kon het er niet uittrekken. Wat nu?
 

Aa

  • #8
Nou dit wordt sleutelen. mischien kun je er via de achterkant bij komen dan hoef je alleen maar de achterplaat te vedrwijderen maar dit is wel heel lastig sleutelen omdat je helemaal voorin moet zijn. ik haal altijd de voorplaat van de w.a. los dan kun je overal zo bij komen. dit is echter wel een hele klus.

om de voorkant te demonteren moet je eerst onder de plint los maken, achter het klepje zitten 3 schroeven dezen los maken en dan kun je de hele plint een stukje naar rechts schuiven en pak je hem er zo af. (doe dit wel voorzichtig aangezien de klemetjes die hier op zitten heel snel afbreken) dan kun je de onderste 2 schroeven van de voorplaat los draaien.
nu kun je de voorplaat een paar centiemeter naar voren trekken.
mischien kun je zo bij de slang van de afvoerpomp komen. als dit niet lukt moet de hele voorplaat er af en dit is best wel wat schroeven.

om de rand van de manchet zit een klem deze moet los. dan 2 schroeven bij het deurslot er uit draaien. dan het bovenblad demonteren nu kun je ook bij de schroeven van het voorfront komen, deze moet ook gedemonteerd worden want hier zitten nog 2 schroeven van de voorplaat achter. als je deze los hebt kun je de hele voorplaat er af pakken.

nu zie je de slang bij de afvoerpomp wel zitten en kun je de klem los maken hier zal waarschijlijk dan wel iets in zitten wat te groot is om in de filter terecht te komen. als je de slang nu toch los hebt kun je hem helemaal na voellen of er toevallig niet nog iets meer in zit.

nou succes gewenst en geen schroefjes over houden hé :D

p.s. even onthouden hoe je alles uit elkaar gehaald hebt want het moet ook weer in elkaar, schrijf het anders even op. :shock:
 

Rolinka

  • #9
Ik heb inderdaad de voorplaat los, maar dan kan ik er niet goed bij. Nu wil ik de voorplaat er helemaal af halen, maar ik krijg de rubber rand niet los. Hoe moet ik dat doen? Aan de onderkant zit wel een soort klemmetje, maar ik kan niet zo goed zien hoe dat los moet.
 

Aa

  • #10
Als deze klem van plastic is zit hij aan de onderkant met kartel randjes in elkaar geklikt en dan kun je hem gewoon met je hand los trekken

als deze klem van ijzer is zit er aan de onderkant een veer. en dan kun je een schroevendraaier door het oogje langs de veer steken om de veer wat uit te trekken en hem dan los te trekken.
 

Rolinka

  • #11
Nou, het is gelukt. Ik heb alles goed uitelkaar en ook weer inelkaar gezet. Geen schroeven overgehouden!!
De machine heeft al een keer gedraaid en dat ging goed.
Ik heb nog wel even gecontroleerd of er nog een foutcode in zat. Helaas. Hij gaf E34 aan. Wat betekent dat?
 

Aa

  • #12
E34 :shock: nou dit is niet zo mooi.
het kan zijn dat het komt omdat je nu alles uit elkaar hebt gehad en je rommel uit de slang hebt gehaald.
wat heb je er eigenlijk uit gehaald?

ik zou er gewoon mee gaan wassen en als je de e34 fout er wel degelijk echt in hebt zitten den je wel de lul. (sorry voor mijn taal gebruik)

als deze fout er echt in zit dan krijg je als gebruiker de klacht dat de machine onder het programma iedere keer op pauze springt.

er zitten 2 meters voor de waterstand in jou machine en E34 betekend dat de ene meter denkt dat er nog water in zit en de andere meter denkt dat de machine leeg is. dit is echter een klacht waar wij als monteurs veel moeite mee hebben, maar het komt er wel op neer dat 9 van de 10 keer de module defect is.
dit is dure reparatie.

hierbij zou ik eerder een goed bedrijf laten komen die als ze de repartie niet goed uitgevoed hebben een goede garantie hebben.

dan kom je al snel op de fabikant uit. (ik weet niet waar je woond) ik werk zelf bij de harense smid. en daar wordt zoiets wel netjes opgelost als wij er als monteurs naast zitten. maar wij zitten niet in heel nederland.
een klijn bedrijf zou ik dan nog niet zo snel in schakelen.

maar probeer het eerst een zo en kijk eens of hij het blijft doen.
laat even weten wat je er uit gehaald hebt.
 

Rolinka

  • #13
Ik hen er een soort flippo uitgehaald.
De code E34 is inmiddels gelukkig weg.
Ik heb nu de code E61 erop staan. Ik hoop dat dat beter is????
De machine wast het nu wel goed...
 

Aa

  • #14
Nou dan heb je geluk denk ik.
een flippo kan de klachten ook veroorzaken.

heb je de slang wel nagevoeld of deze helemaal leeg was want zo als ik het nu bekijk zit er nog een flippo in.

anders moet je hem eens aan de achterkant open maken en dan gaat het wel over de zelfde slang als eerst alleen nu het andere uiteinde waar hij op de kuip geschroeft zit. (het brede stuk dus).
deze klem kun je met sleutel 7 los draaien en dan de slang van de kuip af trekken. voel hier eens met je vingers in. waarschijnlijk zal hier nog wel een flippo in zitten.
 

Rolinka

  • #15
Zo, eindelijk tijd gehad om de machine weer uitelkaar te halen.
Er zat inderdaad nog een deel van een flippo in.
Ik kon niet aan de achterkant de slang losmaken, maar moest het weer aan de voorkant doen. Voor de duidelijkheid: ik heb de flippo uit die zwarte slang gehaald. Deze heeft een breed gedeelte (soort harmonika) waar je makkelijk met je hand in kan.

Maar....de machine doet nog steeds niet wat ik wil. Hij was weer 22 minuten langer bezig dan dat het programma aangeeft. En weer de foutmelding E61.
Wat kan ik nu nog doen?
 

Aa

  • #16
Die 22 min kan normaal zijn, de tijd die de machine aangeeft is een geschate tijd.
deze tijd kan varieren omdat bijvoorbeeld het water buiten nu kouder is en hij dus langer nodig heeft om het water op temp. te krijgen.
ook gaat de machine voor het centrifugeren de was verdelen over de trommel als dit niet in een keer lukt zal hij er ook langer over doen.

die e61 blijft er gewoon in staan tot je hem eerst zelf wist, of er een andere fout te voorschijn komt.
laat de deur eens open staan als je een programma gestart hebt. hij zal nu 3x proberen te starten en dan komt er E41 in te staan. zo zou je dan het volgende programma kunnen controleren of E61 weg blijft.

je zou de code ook kunnen wissen maar dan heb je wel kans dat je de configiratie code uit de module gooit dus probeer het zo maar eens.
 

Rolinka

  • #17
Ik heb de deur open laten staan en een programma gestart. Er kwam inderdaad E41 te staan. Maar deze blijft staan als ik de foutmelding oproep (zet de machine uit. houd de toetsen inweken en voorwas ingedrukt. draai nu de prog. schakelaar een stap naar rechts op wit/bond 95 graden. als je een piep hoord en alle lampjes gaan kniperen dan de toetsen inweken en voorwas weer los laten. draai nu de programma knop RECHTSOM naar de een na laatste stand centrifugeren (let op NIET kort centrifugeren) nu geeft de machine de foutcode aan.)

Ik heb de machine laten draaien. Hij deed een programma van 123 min. Na een uur stond hij nog op 88 min.in de hoofdwas. Daar bleef hij ongeveer 10 min. op staan. Toen heb ik de machine uitgezet. Het klopt dus nog steeds niet. Hij draait nog steeds heel lang een hoofdwas.
 

Aa

  • #18
Heb je daarna de fout code weer uitgelezen?

laat de machine het programma eens helemaal af maken net zo lang tot hij zegt dat hij klaar is en lees dan de foutcode nog eens een keer uit. als er nu nog steeds e41 in staat is hij dus geen fout tegen gekomen.
laat hem desnoods zonder was draaien als je het niet vertrouwd.
 

Rolinka

  • #19
Ik heb een was helemaal uit laten draaien. Hij heeft 's nachts gedraaid, dus ik heb geen idee hoe lang hij erover gedaan heeft.
Vanmorgen las ik de code E41 weer. Is dit goed?
 

Aa

  • #20
Als e41 er in blijft staan is het goed. als je machine een andere fout tegen komt wordt e41 hiervoor vervangen.
dus het zou zo goed moeten zijn.

gewoon mee gaan wassen en als je het idee hebt dat het niet goed is kijken of er een andere fout in staat.
als e41 er in blijft moet het goed zijn, anders blijft alleen de module nog maar over. maar daar ga ik zo niet van uit. ik denk dat je hem gemaakt hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu