AEG koelkast maakt vervelend borrelend geluid

Fvdl

  • #1
Mijn dubbeldeurs AEG-koelkast Santo 60322 KG, Type B259346, prod. nr 925931546-01 maakt een vervelend borrelend geluid dat op zo'n 9 meter afstand nog hoorbaar is (als je bijv. rustig naar de TV kijkt). Dat deed hij al vanaf het eerste moment.

Het is geen hard geluid, maar de aard van het borrelen wekt irritatie op.
Het borrelen is duidelijk afkomstig van het vriesgedeelte. De motoren maken nauwelijks geluid. Opvallend verschijnsel was dat na ontdooien (hele nacht uitgezet) het geluid in eerste instantie verdwenen leek. De vriezer was wel aan het koelen (je kon de koude door de wanden voelen gaan), maar je hoorde nog niets. Nadat de vriezer echter zo'n 10 minuten aan was, begon hij opnieuw te borrelen. Het is daarna niet meer weggegaan (als hij aanslaat).

Zou het soms teveel koelmiddel kunnen zijn ? Of juist te weinig?
 

Co de Witgoedman

  • #2
Kan gewoon gebeuren, de ene kast heeft er wel last van, de andere niet.
Kan geen kwaad, hoort er nu eenmaal bij.
 

Wasmannetje

  • #3
Hallo, helaas bij de nieuwe koelkasten met koelmiddel 6600a, is dit een gebruikelijk geluid, alleen voor de gebruiker is dit een vervelend probleem.
Zeer waarschijnlijk is daar niks aan te doen, misschien dat het systeem gevacumeerd en opnieuw gevuld kan worden, maar geeft zeer zeker NIET de garantie dat dit verholpen of verdwenen is.

Zolang de koelkast voldoende koelt, d.w.z. regelmatig de compressor aan en uit schakelt, werkt de koelkast voor een fabrikant vaak naar behoren en zal er niks gebeuren.

Te veel en/of te weinig koelmiddel geeft andere klachten daar waar U mee aankomt, dus nogmaals als de kast goed koelt, is dat voldoende.

Helaas voor de gebruiker.
 

Fvdl

  • #4
Bedankt voor jullie antwoord, hoewel ik er niet blij mee ben. Ik constateer dus nu dat bij de moderne koelkast het irritante geluid van de motor verdwenen is, maar dat daar nog een vervelender onregelmatig borrelend geluid voor is teruggekomen?

Is dat dan typerend voor een vriesgedeelte, want het koelgedeelte is muisstil?
 

Co de Witgoedman

  • #5
Nee, heeft voornamelijk te maken met het milieu, vroeger hadden we kasten met freon(CFK), deze werkten op een lage druk, freon verdampt immers snel.

Tegenwoordig zijn de kasten gevuld met natuurgas, dit heeft een veel hogere druk nodig dan freon, nadeel hiervan is dat het door de eigenschappen van het gas en de druk soms wel eens wil borrelen of suizen, mijn eigen koelkast doet dit ook :cry: .
Net wat collega Wasmannetje al meldt, is eigenlijk niets aan te doen.

Een bijkomend voordeel van dit systeem is dat de kasten wel een stuk zuiniger in gebruik zijn geworden.
 

Fvdl

  • #6
Nou ja, jullie hebben mij in ieder geval weer wat kosten bespaard, want ik was eigenlijk van plan de monteur te laten komen binnen de garantietermijn. Dan hadden ze me waarschijnlijk alsnog laten betalen voor de voorrijdkosten ed.

Bedankt voor jullie nuttige informatie!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu