Advies voor nieuwe CV installatie

Brasil

  • #1
Ik heb een huis gekocht (1935), enkel glas, matige isolatie, +/-750m3 inhoud, 2 badkamers.
Er is een bestaande cv installatie die in de jaren 60 is aangelegd met geisers voor de warmwatervoorziening. Alle ruimten hebben radiatoren. Ik ga de ketel + geisers vervangen door een Nefit HR43 ketel met 120l boiler (en evt. zonneboiler). De ketel moet dan van de kelder naar de zolder.

Ik heb (uit comfort overwegingen) een voorkeur voor het aanleggen van vloerverwarming in de keuken (+/- 10m2) die een open verbinding heeft met de eet-/woonkamer (+/-50m2).

Ik heb gelezen dat een weersafhankelijke regeling het mogelijk maakt om elke kamer onafhankelijk te regelen dmv thermostaatkranen. Dit lijkt me erg handig. In de praktijk zullen de slaapkamers namelijk niet verwarmd hoeven worden, maar de woonkamer/keuken, gang, badkamers en de studeerkamer wel.

Nu is het mij niet duidelijk of de combinatie (kleine) vloerverwarming met WA regeling (en bovengenoemde ketel) een goede combinatie is. Ik wil geen problemen met het comfort: ruimtes niet warm kunnen krijgen, maar wel op een zo energie-zuinig mogelijke wijze stoken.

Is het verstandig om de vloerverwarming aan te leggen of maakt dat de cv installatie en gebruik nodeloos ingewikkeld?
Is het verstandig om WA regeling te nemen, of levert dat een hoop problemen op?

De reactie van mijn installateur op WA was: duurder in aanleg en gebruik.

Om een goede afweging te kunnen maken wil ik scherper krijgen wat de voor- en nadelen zijn.

Brasil
 

Toon

  • #2
Iemand een advies?
 

Fiesiekus

  • #3
I.h.a. staan comfort en laag verbruik op gespannen voet met elkaar. Een WA-regeling bijv. heeft een hoger gasverbruik dan een m.b.v. kamerth. gestuurde ketel maar met WA zijn ook slaapkamers gegarandeerd voorzien van voldoende toevoer.

Het hangt van de huis- en leefsituatie af; zelf heb ik alleen ervaring met th.-kranen in de slaap- en studeerkamers. Dat gaat goed zolang de houtkachel niet brandt.

Vloerverwarming is gunstig voor het ketelrendement, maar heeft weer als nadeel dat de verwarming misschien (door de lange na-ijl-tijd) te lang uit blijft om boven te verwarmen.

Waarom WA-aanleg duurder is weet ik niet (de installateur kan het wel uitleggen?), het hogere verbruik wel.
 

Xr8

  • #4
De aanleg van een weersafhankelijke regeling is duurder omdat het eenmaal meer werk met zich mee brengt.

Er moet een buitenvoeler geplaatst worden en een buisleiding/kabel van de ketel of thermostaat naar de buitenvoeler getrokken worden.

De meeste moderne thermostaten zijn echter al voorbereid op WA stoken, vooral de wat duurdere klokthermostaten. In uw geval is een moduline 30 bijvoorbeeld al geschikt voor WA stoken.

U kunt met deze thermostaat de functie aan en uit zetten, dus u zou het eerst kunnen proberen op basis van ruimtethermostaat, en indien het niet bevalt de WA functie actief maken, het is dus wel verstandig in ieder geval een kabel aan te leggen, zodat u deze later niet in het zicht hoeft te maken. Voeler bij voorkeur op het noorden plaatsen of in ieder geval op een plek waar geen zon komt.

Succes.
 

Brasil

  • #5
Bedankt voor de adviezen.

Ik zal denk ik de installatie voorbereiden op WA, maar beginnen met een gewone kamerthermostaat regeling. Als de kinderen ouder zijn en bijv. huiswerk moeten maken op hun kamers kan ik overstappen op WA.
Over de vloerverwarming in keuken ga ik nog eens overleggen met de installateur.

Groeten,
Brasil
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu