Advies over bevestiging poten tuintafel steigerhout

Koala

  • #1
Beste klussers,

Ik ga een tafel maken van steigerhout voor buiten.
Ik heb al min of meer een bouwtekening, maar nu wil ik de poten verwijderbaar maken zodat ik de tafel kan demonteren voor de winteropslag.

Ontwerp is als volgt (zie ook de schets hieronder):
- aantal planken in de lengte voor het blad.
- aan de kopse kanten een balk dwars erop gelijmd om de planken bij elkaar te houden.
- twee planken op elke hoek tegen de dwarsbalk tbv de poten.

Het juiste (en makkelijke) idee is me nog niet ingevallen.
Iemand tips ?

 

Geus

  • #2
Jouw ontwerp ziet er uit als dat het erg snel gaat doorbuigen als er gewicht op komt te staan. Een liggende plank heeft niet veel dragende kracht. Bij de meeste houten tafels wordt het blad ondersteund door een frame van planken die op hun breedte-kant staan (plaatje onderaanzicht rood). Dit kan je maken met klossen (blauw) of ijzerbeslag. De planken poten zou je dan aan de buitenzijde van dit frame kunnen bevestigen.

 

Geus

  • #3
Dan wordt het meer zoiets:

 

Nicklatu

  • #4
Wat ik zou doen is een klos van ongeveer 36 dik op de onderkant van het blad bevestigen aan ieder hoek. Vervolgens holle poot over de klos schuiven.
Twee gaten (Diameter 8,5mm) maken door de poot en de klos, van ongeveer 40mm diep aan ieder zijde van de poot. Schuif je poot van de klos vandaan en boor in je klos de gaten groter (diameter 13 mm). In het op geboorde gat van 13mm draai je een Rampa Moer (Zie Foto).

Nu kan je de poten over ieder klos schuiven en met een Bout (M8) bevestigen. Eventueel kan je de gaten in je poot verstevigen met een kokertje, waardoor het vele malen demonteren het gat niet groter kan worden.




Let wel wat Geus zegt. Ik zou zeker tussen regels plaatsen. Goeie Tip Geus niet eens bij stil gestaan. Je kan de tussen regels tussen de poten plaatsen/voor of achter de poten. Maar het is wel noodzakelijk om het te plaatsen.

Veel succes
 

Koala

  • #5
De oplossing van Geus heb ik overwogen, maar ik denk dat een blad van 2 mtr lang en 3 cm dik vrij dragend moet zijn. zonder ondersteuning.

Bijkomend voordeel van de ondersteuning is wel nog dat de poten stabieler zullen zijn. Misschien toch maar overwegen om t zo te doen..

Mijn eigen idee is een slotbout door en door, maar dan zit de kop in het zicht.

De rampa moeren zijn een goede tip.


Bedankt.
 

Koala

  • #6
Voor de volledigheid nog even het definitieve ontwerp.
Poten van binnenuit gemonteerd met 2x M8 door liggers en rampa moeren in de poten.
Ik ga morgen hout halen en dan beginnen.

Bedankt voor de hulp.



 

Jelmer

  • #7
Je kan aan de poten ook scharnieren zetten die de poten naar binnen doen klappen als je de tafel op wil bergen voor de winter. Zo hou je de boel bij elkaar. Je zal het ontwerp dan wel iets aan moeten passen denk ik.
 

Nicklatu

  • #8
Als je echt geen schroeven wilt zien, dan zou ik de poten in verstek zagen en verlijmen... Dan hoeft je het niet te schroeven of dergelijk...

Zouden we een foto mogen zien als eind resultaat ;) altijd leuk toch...

Succes NickLatu
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Indien je de poten demontabel wenst te maken kan dit volgens onderstaande principe.
Je kunt de metalen verbinders ook vervangen voor een schuinplankje verlijmd aan het onderliggend frame en daar een gat in maken voor een stokschroef.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu