Advies in grootte van cv ketel in spanje

Klaaspanje

  • #1
Ik woon in Spanje en overweeg om een cv te installeren in mijn huis. Ja, ook in Spanje zijn de winters kil en de huizen zijn niet zo als in Nederland gebouwd. Ik zou graag geinformeerd worden over de grootte en soort van de ketel voor mijn huis.

Het woongedeelte van het huis heeft een vloeroppervlakte van zo´n 65m², dit is inclusief een open keuken. Op de eerste verdieping zijn 3 slaapkamers van 15m², 12m² en 10m².

De buitentemperatuur komt hier overdag meestal niet onder de 10 graden en heeft een gemiddelde middagtemperatuur van zo´n 17 graden. 's Nachts komt het meestal niet onder de 5 graden en is dan gemiddeld 14 graden.
Het huis is redelijk nieuw (5 jaar) en heeft dubbele beglazing, maar van van buiteaf is meestal geen sprake. Het is meer om de kilte uit het huis te houden.

Hopelijk krijg ik hierover een duidelijk advies. Alvast hartelijk dank en een groet uit (momenteel) warm Spanje
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Gezien de minimale info waaruit de specialisten hun conclusie moeten trekken adviseer ik u een reisje te boeken voor één van hen (of meer) om een goed advies te krijgen.
Misschien heeft iemand toch nog verder advies.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Hoi (St Nic) Klaaspanje :?:

Want dan moet ik wel een goede beurt maken toch :wink:

Wat is de hoogte van de betreffende kamers, het gaat globaal om de M3 inhoud van de ruimten.

Dan is er wel een globale capaciteit behoefte te geven over de aan te schaffen ketel.

Wilt u er ook uw tapwater mee verwarmen dan is dat ook bij de berekening van belang.
Laat maar horen?

Vr Gr
 

Chathanky

  • #4
Het is wel een uitdaging om hier een berekening op los te laten. Handiger is om aldaar een te vragen wat daar de standaard richtlijnen zijn.

Overigens met een modulerende ketel komt wat de ketel betreft niet zo nauw meer. deze past zijn vermogen aan de warmtevraag aan. Wat de radiatorberekening betreft zal dit zonder voorkennis berekenen worden waar toch wel een pak met gegevens nodig zijn.

Enig houvast is dat de warmteverlies liniair is aan het temperatuursverschil van binnen en buiten. Dus ipv. een temp. verschil van -10 +20 naar ? naar +20 (hier 30 graden Spanje ?). Bv. 0 graden/20 graden = 2/3 van het gebruikelijke hier. Enige wat er mist is de mate van isolatie van het gebouw.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een berekening maken voor de capaciteit van een cv-ketel hoort buiten de bedoeling van het forum, en is op afstand ook nooit met zekerheid te doen, zonder de exacte omstandigheden te kennen.

Daarbij komt, dat zoals hiervoor al genoemd is, de omstandigheden en regelgeving totaal kunnen afwijken van die in nederland.

Voor een identieke vraag in nederland zou het antwoord al zijn, dat er voor zoiets een installateur geraadpleegd dient te worden, voor een geheel ander klimaat lijkt me dat helemaal van toepassing.
 

Klaaspanje

  • #6
De hoogte van de woonruimtes zijn 2.60 m². Ik overweeg in eerste instantie de installatie voor de benederuimte, deze is 65 m². Het huis is geïsoleerd volgens de Spaanse normen, dwz, spouw, met isolatie.

Hier moet bij nogmaals gemeld worden dat dit huis op deze plek een minimale temperatuur verdraagt van ruim boven nul, vriezen doet het hier nooit. Ik denk zelf dat ik een met een lichte instalatie voldoend warmte krijg.

Ik wil eigelijk weten wat voor ketel ik zal aanschaffen en met welke capaciteit. Deze ketel (eventueel met radiatoren) zal ik waarschijnlijk in Nl aanschaffen en hierheen laten vervoeren.
 

Chathanky

  • #7
De vraag is of het gas aan de vereiste kwaliteiten voldoet die in spanje beschikbaar is. Anders dient deze aangepast te worden. Typegoedkeuring zal geen probleem zijn, producten aldaar moeten ook aan he CE keur voldoen.

Zou je met een zonneboiler al niet voldoende hebben met eventueel een elektrische naverwarmer als dit al nodig mocht zijn?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het zal best een uitdaging zijn op uw vragen een antwoord te geven maar de regels in Spanje zijn hier niet bekend.
U zult toch in Spanje uw antwoorden moeten halen, wanneer er iets kapot is moet u ook daar een reparateur vinden.

Er is al eerder geschreven dat dit soort zaken buiten het doel van Klusidee vallen.
Veel succes met de aanleg van de verwarming.

Slotje dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu