Advies gevraagd : hoe ondergrond tegels egaliseren?

JERO79

  • #1
Ik wil het toilet opnieuw (volledig) betegelen met tegels van 30x60 (10mm dik). Ik ben vandaag begonnen met het verwijderen van de bestaande tegels met een boorhamer met platte beitel.

Op de binnenmuren gaat dit prima (zie links op de foto) en komen de tegels zo los, de tegels op de buitenmuren lijken echter vastgezet met cement (grijs hard spul). De tegels komen er heel moeilijk vanaf, met de boorhamer komt er heel veel cement mee, waardoor de muur door grote gaten heel ongelijkmatig wordt (zie rechts op de foto en de foto eronder).





Ik kan de tegels ook kapot slaan met een stevige hamer, dit gaat iets sneller dan met de boorhamer en de onderliggende cementlaag blijft dan veel meer heel (zie onderaan op foto).



Ik neem aan dat de cementlaag er niet voor niets zit en dient om de muren haaks op elkaar te zetten, dus wellicht beter niet verwijderen?

Mijn vragen:
  • 1. Kan ik beter de cementlaag verwijderen of de tegels kapot slaan?
    2. Hoe maak ik de muur vervolgens weer glad? Goudband? of kan het ook met tegellijm?
    3. Moet ik de cementlaag en de gestucte muur erboven nog met iets voorstrijken voordat ik de goudband/tegellijm aanbreng?
    4. Ik moet straks ook een stuk tegelen over multiplex hout (reservoir ombouw), kan ik daarvoor dezelfde voorstrijk/tegellijm gebruiken of moet ik daar iets specifieks voor kopen?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Kjiratsiekoedel

  • #2
De cementlaag is waarschijnlijk gewoon specie. Vroeger bestond tegellijm niet en werden ze daarmee op de muur geplakt. Ik had 't zelfde. Helaas was mijn muur soms van gasbeton en dat overleeft dat gebreek niet.

Voor je andere vragen ben ik ook benieuwd naar 't antwoord, ga je topic volgen.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #3
Klopt. Vroeger had je geen tegellijm en werden alle tegels in de specie gezet. Helaas want het is nog wel eens een uitdaging om ze los te krijgen.

1. ik zou gewoon de tegels kapot slaan en de oude cementlaag laten zitten. De ruimte wordt er ietsje kleiner van maar dat is verwaarloosbaar, of je moet echt om elke centimeter willen vechten :mrgreen:

2. als het om een toilet gaat kan je goudband of roodband gebruiken, beetje afhankelijk van de dikte van de op te brengen laag. Als het een badkamer is zou ik een cementgebonden product gebruiken.

Probeer het niet te net af te werken. Als het horizontaal/verticaal maar vlak en waterpas is. Uitgebreid gaan zitten sponsen en messen heeft niet veel nut, er komen toch tegels overheen.

3. voordat je gips aanbrengt de cementlaag en de binnenmuur aansmeren met een stucprimer. De gestucte muur er boven zou, omdat het waarschijnlijk gesaust is, officieel met een ander product moeten, maar zou in dit geval gewoon even doorsmeren met de stucprimer. Het is ws. een kleine ruimte.

Nadat er gestuct is moet al het gipswerk worden voorgestreken met een tegelprimer.

4. zelfde voorstrijk/tegelprimer, tegellijm hangt er van af of deze ook gebruikt kan worden op hout. Beste in jouw geval is een universele tegellijm die op beide ondergronden kan worden toegepast.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
In de jaren 70/80/90 werden in de nieuwbouw woningen de binnenwanden die van gibo waren, gelijmd, en de buiten wanden in de specie gezet.

Jammer dat er tegenwoordig bijna geen tegels meer in de specie worden gezet, want dat mis ik wel erg.

Je kunt ook de tegels tegen de buiten muur laten zitten, en dan boven de bestaande tegels de muren vlak zetten, dat gaat het snelste.
 

JERO79

  • #5
Bedankt voor de reacties. Het is inderdaad enkel een (klein) toilet, geen badkamer. Over de bestaande tegels tegelen kan wel, maar dan wordt het wel nog kleiner allemaal en moet ik een heel stuk reeds gladde muur opdikken. Ik kan waarschijnlijk een zwaardere boorhamer lenen, daar ga ik eerst eens mee proberen om het cement/specie te verwijderen.

Er vanuit gaande dat ik de specie verwijderd krijg zijn de stappen als ik het goed begrijp dus achtereenvolgens:

1. Stucprimer gebruiken op muren waar cement/specie op zat en erboven waar gesausd glad stucwerk zit, maar niet op de muren waar tegels met tegellijm vastzaten.

2. Geelband gebruiken om de muren waar cement/specie op zat nagenoeg gelijk te maken met het stuk erboven waar het gesausd stucwerk zit.

3. Tegelprimer gebruiken op alle muren en houten ombouw inbouwreservoir.

4. Universele tegellijm gebruiken om alle oppervlakken te betegelen.

Is dit een goede aanpak?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu