Acrylbad afkitten

Twee.M

  • #1
Ik heb een acrylbad wat nu voor de derde keer lekkage vertoont. Net als voorgaande keren wordt dit veroorzaakt door kit die loslaat op het bad (niet op de tegel). Ik heb al elders op deze site als oplossing voor dit probleem gelezen dat:
1 oude kit goed verwijderd moet worden
2 badrand lichtjes opgestuurd en goed ontvet moet worden met wasbenzine
3 voor het afkitten speciale sanitairkit voor acrylbaden gebruikt moet worden.

De vraag die ik heb is of ik ook primer moet gebruiken. In de winkel adviseert men van wel maar in het eerdere bericht hier zegt men van niet. Geldt hier baat het niet dan schaadt het niet? Wie weet raad?

Bij voorbaat dank voor uw reactie
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Primer moet je wel gebruiken heb je beter hechting op het bad
 

Twee.M

  • #3
Ik heb ontvet met wasbenzine zoals ik elders op deze site las. Verder op acrylbad speciale primer gebruikt en speciale B. sanitairkit voor acrylbaden. 48 uur eraf gebleven. En net geprobeerd, maar de kit is net kauwgum. Ik kan hem zo van de tegel rollen en er balletjes van draaien. Wat is hier in hemelsnaam misgegaan?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Heb je na het ontvetten ook goed met een schone doek de voeg nagewreven, zodat eventuele vetresten verwijderd zijn, en de wasbenzine goed gedroogd is.
En heb je de primer ook eerst goed laten drogen, voordat je de kit aangebracht hebt.
 

Twee.M

  • #5
Ja heb inderdaad laten drogen en heb ook de primer even laten drogen. Volgens de verpakking moest dit minstens 15 minuten, dat heb ik zeker aangehouden. Het rare is dat ik bij het plafond ook een hoekje heb gekit. Daar ben ik met geen wasbenzine of primer aangeweest en ook daar is de kit niet uitgehard.

Ik ga dadelijk de producent bellen en daarna terug naar de bouwmarkt waar ik de kit heb gekocht.
 

Jvsteenb

  • #6
Staat er een datum op de kitkoker ?
Was de ruimte wel op temperatuur ?

vr. gr.

Job
 

Twee.M

  • #7
De datum van de kit was ok. Ik heb ook de kit na het kopen direct binnen gelegd. De ruimte is niet verwarmd, maar wel binnenshuis en heeft geen buitenmuren.
De producent heeft mijn tube vergoed, maar kan geen verklaring geven. Er waren nog geen klachten op de batch binnengekomen.

Misschien dat vanwege de stevige vorst buiten de temperatuur in de ruimte toch te laag was. Of de kit is te koud geworden tijdens het transport naar de winkel. Ik weet het verder ook niet. Heb maar een tube van een ander merk gekocht en ga dit vanavond proberen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Het is voor het eerst dat ik lees dat wasbenzine als reiniger wordt gebruikt. Daar wordt toch meestal thinner voor gebruikt.
*wgb*
 

Twee.M

  • #9
Ik las hier op de site dat je het acrylbad het beste met wasbenzine kunt ontvetten omdat dit niet te agressief is. De tegels heb ik met ammoniak/water mengsel afgenomen en daarna met water opnieuw afgenomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Thinner kan kunststoffen oplossen, niet doen dus.
 

Hars73

  • #11
Ik wil nadat ik mijn (acryl)bad heb geplaatst en getegeld iemand laten kitten die dat beter kan dan ikzelf. Ik kreeg ook het advies om het bad te ontvetten en met primer te behandelen. Hij heeft alleen nog geen adviezen gegeven welke ontvetter dan en welke primer.

Wasbenzine is dus wel veilig te gebruiken? Amoniak dus niet? Ik neem aan gewoon deppen op een doek en op de rand van het bad uitwrijven, alleen daar waar gekit gaat worden?

En de primer. Heb al even gezocht en zag dat Bison een primer heeft die volgens mij hiervoor bedoeld is. Is die goed genoeg of zijn er betere verkrijgbaar?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Het belangrijkste is produkten van dezelfde fabrikant te gebruiken, die zijn op elkaar afgestemd.
 

Hars73

  • #13
Degene die het bij mij waarschijnlijk gaat kitten, neemt z'n eigen ontvetter en primer mee. Hij weet dus precies wat ie in huis heeft. Geeft 5 jaar garantie op het kitwerk, dus zal het vast stukken beter doen dan ik het zelf doe (ik vind van alle klussen die ik tot nu toe gedaan heb, het kitten toch wel het lastigst).
 

Haplo

  • #14
Mensen gebruiken vaak ook te weinig kit, zuinig. De naden goed volspuiten, je kunt beter een tube meer gebruiken. Als er veel werking in het bad zit heb je sneller kans dat de kit los laat.
Als je het bad vult en er in gaat liggen bestaat de kans dat de badrand teveel zakt en hierdoor de naad "los trekt". Je zou kunnen proberen het bad voor de helft te vullen met water, afkitten. Goed laten drogen en dan pas het water weg laten lopen.
Garantie van 5 jaar moet je ruim nemen. Als je een vrouw/vriendin hebt die als een dolle poetst, dan slijt je kitnaad sneller, en dat zal dan niet onder de garantie vallen.
 

Tiho

  • #15
Dus als ik 1 bad koop moet ik minstens twee kitkokers aanschaffen om hem af te kitten/dichten?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
2 tubes kit is wel overdreven.
Maar er zijn inderdaat mensen die een heel klein kitnaadje aanbrengen.
Dan kun je beter niet kitten, wand dan heeft het geen nut.
Belangrijk is ook, dat je tussen tegel en bad een voeg houd, waar de kit goed in komt te zitten.
dus niet de tegel koud op het bad en dan afkitten.
 

Pjmdijkers

  • #17
Hoi

Voor het ontvetten kan je ook petroleum ether gebruiken, niet te verwarren met aceton.

groet Peter
 

Haplo

  • #18
Dat zou ik wel doen. Anders spuit je er te weinig tussen. Als je het met 1 koker wel red, breng je die andere terug
 

Twee.M

  • #19
Het kitten met behulp van alle tips hier is goed gelukt.
Inderdaad goed de oude kit verwijderen. Evt. schuren, goed stofvrij maken en ook goed ontvetten.
Bij kunststofbad primer gebruiken en speciaal daarvoor bestemde kit. Ook bad vullen met water op temepratuur.

Alleen....let ook goed op de kleur! Ik heb een camee badkamer. Kit van de firma R in de kleur camee is veel donkerder dan van de firma B. Had eerst kit van R en dat leek wel caramel kleur. En helaas de kleur trekt niet lichter op na aanbrengen. Heb deze dus maar weer verwijderd want 't zag er echt niet uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu