Achterdeur vervangen

Wouter1973

  • #1
De vurenhouten achterdeur van mijn woonhuis (bouwjaar 1930) is na ruim 70 jaar dan toch echt rot.

Ik wil de deur vervangen. Ik heb reeds een hardhouten deur met dubbelglas in exact de juiste maat en op de juiste wijze draaiend weten te vinden.

Mijn vraag is: hoe ga ik te werk? De originele deur was een stuk lichter dan de nieuwe hardhouten deur, ik neem aan dat ik daar andere scharnieren voor moet gebruiken en wellicht 4 ipv 3 scharnieren?

Hoe weet ik op het deurkozijn de nieuwe zwaardere deur überhaupt kan houden? Ik neem aan dat ik voor het plaatsen van de deur zelf bijvoorbeeld deze kluswijzer kan gebruiken.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De genoemde kluswijzer vertelt al een heleboel over het afhangen zelf, het heeft denk ik weinig zin dat nog een keer hier uit te leggen...

Concreet begrijp ik dat je vragen zijn:
- Welke en hoeveel scharnieren moet ik gebruiken?
- Hoe zie ik of het kozijn sterk genoeg is?

Kun je wellicht nog wat meer over dat kozijn vertellen, wat voor materiaal (vuren etc.) en de staat.

Naar mijn idee kan het meestal wel, bij mijn (rijtjes-)huis (60-er jaren) zijn inmiddels alle deuren vervangen door een of andere hardhoutsoort. Zulke enorm zware kozijnen zitten daar beslist niet in! Tenzij bij jou de kozijnen verrot zijn...

Daarbij zijn inderdaad 4 extra zware scharnieren (met lager) gebruikt, waarbij 3 scharnieren op dezelfde plaats als de oude zitten, en het extra scharnier ca 10-15 cm onder de bovenste.

Nu doe ik in huis vrijwel alles zelf, maar voor het afhangen van de deuren heb ik een timmerman ingeschakeld. Het is echt een vak apart, met een hardhouten deur extra moeilijk en zonde van de mooie deur als het mislukt!
 

Wouter1973

  • #3
Dat zijn inderdaad concreet mijn vragen.

Kozijn is eveneens van vuren en vooral de stijlen (waaraan de deur afgehangen wordt) zijn in prima staat. De 'nieuwe' deur is eigenlijk tweedehands, maar is wel voelbaar een stuk zwaarder dan de oude vurenhouten deur.

Ik denk dat mijn vragen beantwoord zijn.
Dank.
 

Amdusias

  • #4
Gebruik 4 gelagerde scharnieren, van 90 x 90 (89 x 89) en gebruik gewoon 4,0 x 50 schroeven, dat heeft bij vuren kozijnen iets meer houvast dan 4,0 x 40...

Voor de rest: schilder de scharnier nesten in je kozijn, voordat je de bladen vast schroeft. Als je stijlen goed vast zitten aan je muur, dan is je kozijn sterk genoeg voor zo'n deur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu