Achteraf aanbrengen van uitzettingsvoeg in laminaatvloer

LGoosens

  • #1
Hallo,

onlangs heb ik een huurwoning in de Rivierenbuurt in Amsterdam betrokken, gebouwd in 1936. Hier moet nog van alles aan opgeknapt worden, maar ik heb ervoor gekozen om in ieder geval de woonkamer vast bewoonbaar te maken, en daar is dan ook al in april een vloer gelegd.

Het gaat om een (tamelijk goedkope) laminaatvloer, en ik heb toen, omdat ik weinig te besteden heb, besloten om de vloer te laten leggen door een kennis, die naar eigen zeggen veel ervaring had met het leggen van laminaat. Ik kon er helaas niet bij zijn toen hij de vloer gelegd heeft, en ontdekte dan ook pas achteraf dat hij geen ruimte heeft opengelaten tussen de vloerdelen en de muur.

Toen ik hem hiernaar vroeg, verklaarde hij het fundamenteel oneens te zijn met de praktijk van het leggen van laminaatvloeren met een voeg bij de muren, omdat zijn methode het doorgeven van luchtgeluid zou voorkomen. Aan uitzetten en krimpen had hij duidelijk niet gedacht.

Met het warme weer en de hoge luchtvochtigheidsgraad van de verleden weken, werd pijnlijk duidelijk wat zo'n voeg had moeten voorkomen: het laminaat staat nu, bij de deuropening die toegang geeft tot de woonkamer, helemaal bol. Als je er op loopt beweegt het laminaat waarschijnlijk wel een centimeter op en neer. Bovendien hoor ik mijn voetstappen vanuit de hele kamer ook terug in de servieskast in de vorm van rammelende borden.

Mijn vraag is uiteraard: hoe kan ik het beste te werk gaan? Het is op dit punt ondoenlijk om de hele woonkamer leeg te maken, en bovendien liggen de planken op sommige plekken zo strak tegen de muur dat ze breken als je ze eruit haalt (dat heb ik dus al geprobeerd :().

Om de voeg erin te kunnen zagen terwijl de vloer erin ligt, is het gebruik van een slijpschijf door iemand geopperd, maar ik heb hier geen ervaring mee. Bovendien lijkt het me erg lastig bij de hoekjes, en ik ben bang dat de toplaag van het (goedkope) laminaat gaat versplinteren.

Rekening moet worden gehouden met het feit dat er onder het laminaat een geluiddempende laag van 9 mm dik van een soort grijs karton ligt, en daaronder een vochtscherm. Daaronder ligt een laag zachtboard (?) die door de woningbouwvereniging is aangebracht, en daaronder de plankenvloer.

Ik hoop dat iemand een goed advies heeft. Uiteraard ben ik bereid om hier het nodige aan uit te geven.

Groeten,
Lennart Goosens.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Zagen of slijpen is niet aan de orde zolang er spanning op het laminaat staat, de zaag of schijf loopt vast door de druk.
Afwachten tot de vloer niet meer bol staat en dan met een lamellenfrees een stukje langs de muur weghalen.
 

Willem5

  • #3
Je zou met een houtbeitel een stukje eraf kunnen hakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu