Acceptabele leidingweerstand van CV installatie

Krunnie

Specialist Elektra
  • #1
Bij gebrek aan terzakekundige CV installateurs in Kazachstan heb ik zelf mijn aanstaande CV installatie doorgerekend. Gelukkig zijn daar tegenwoordig programma's voor. :D Zo'n programma kan wel keurig voorrekenen wat de drukval, leidingsnelheden en voetventielinstellingen worden, maar het vertelt niet of het daarmee een perfecte CV installatie wordt. Daarom ben ik benieuwd wat de doorgewinterde CV mensen van de uitkomsten vinden.

Uitganspunt is een WA regeling met alle radiatoren uitgevoerd met thermostaatknoppen. Het totale vermogen van radiatoren en vloerverwarming komt op 25 kW. De vloerverwarming beneden is 6 kW, de radiatoren beneden 9,5 kW en de radiatoren boven ook 9,5 kW.

Voor de minimaal benodigde opvoerhoogte komt uit de berekening 16669 Pa. Dat lijkt mij redelijk.

De drukval in de leidingen is overal minder dan 100 Pa/m, behalve in de eerste twee meter vanaf de ketel. Daar ligt ie op 612 Pa/m met een stroomsnelheid van 1,06 meter per seconde door 26x3 buis. Dit is het stuk leiding van de ketel tot aan de verdeler voor de vloerverwarming en de verdeler voor de radiatoren op de begane grond. Volgens de berekening zou ik hier een dikkere leiding moeten toepassen, maar aan de andere kant is het maar twee meter. Krijg ik hier echt last van, of kan ik rustig die eerste paar meter met eigenlijk te krappe buis uitvoeren?
 

Fiesiekus

  • #2
Vergelijk die 612 Pa/m over 2 meter eens met de totale drukval (16000 Pa) en met de opvoerhoogte van een CV-pomp (al gauw 20000 Pa). Dat lijkt me qua getallen geen onoverkomelijk probleem.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Ik verwacht wel dat het water er doorheen wil, maar het gaat mij meer om geruis in de leidingen. De CV ketel komt in de keuken die in open verbinding staat met de woonkamer. Die hoofdleiding tussen de ketel en de eerste verdelers ligt daar net open en bloot. En in Kazachstan is het stookgedrag wat anders dan in Nederland. Als het echt koud is staat de ketel het klokje rond op hoog vermogen heet water naar alle kamers te sturen om de -25 graden buiten te compenseren. In het huis waar we nu nog wonen hebben we daardoor vrij veel geruis in de leidingen.

Maar aan de andere kant zit ik met het probleem dat als ik vier meter dikke buis nodig heb ik direct een rol van 100 meter moet kopen. Dus ik gebruik liever wat minder maten.
 

Fiesiekus

  • #4
Wat ik me van "elementaire stromingsverschijnselen" nog kan herinneren is dat vooral wervels voor stromingsgeluiden zorgen. En wervels ontstaan door braampjes, knieën, kranen en andere discontinuïteiten. Gewone gladde naadloze getrokken buis geeft daar, denk ik, weinig bijdrage aan.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #5
Dan ga ik er maar voor denk ik. Normaal reken ik aan industriele installaties en daar zijn zaken als leidingruis en comfort meestal geen ontwerpcriteria, dus het is een nieuw terrein voor mij.
 

Fiesiekus

  • #6
Ik zit nog even te rekenen heb naar het Reynoldsgetal gekeken:

bij 60 graden is de viscositeit circa 0,46 Pa.s, dan wordt het Reynoldsgetal bij jouw pijpdiameter (0,02 m) en stroomsnelheid (1,06 m/s) ongeveer op 40 (?) dus laminair :?:
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #7
Is dat niet 0,46 mPa*s? Dan kom ik uit op een Reynoldsgetal van 46000 en dat is al wel behoorlijk in het turbulente gebied.
 

Fiesiekus

  • #8
:oops: gelijk heb je, zag de 10-³ over het hoofd. Nog geen giga-hoog Re-getal overigens.
 

Chathanky

  • #9
Het zal wel los lopen met het geruis, je hebt geen kranen oid. die met hoge snelheid aangestroomd worden met hoge snelheid dus....
Het bochtenwerk en verbindingen moeten wel netjes zijn, dus liever een bocht buigen dan een haakse koppelingen of t stukken gebruiken.

Met een waterleiding heb je toch ook vaak met hogere snelheden te maken.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
T stukken of knieen komen in dat eerste stuk niet. Het gaat recht van de ketel omlaag naar de eerste radiator verdeler, daar vervolgens doorheen naar de vloerverwarming verdeler en vanaf daar het laatste stuk naar de bovenverdieping. Maar dan gaat het al door leidingen die in de vloer ingestort zijn dus daar hoor je toch niets meer van.
 

Xr8

  • #11
Een cv installatie van 25Kw moet makkelijk met 26 en 16mm aangelegd kunnen worden. Je bent dan maar 2 maten nodig.

Ik weet niet met wat voor watertemperaturen er gestookt gaat worden maar houd er rekening mee dat er verschillende merken kunststof buis zijn die niet tegen langdurige temperaturen boven de 70 graden kunnen!

In Nederland zal een moderne installatie geen problemen geven maar met mogelijk een wat minder moderne ketel met hoge temperaturen zou het wellicht problemen kunnen geven.

Succes in het verre
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #12
De buis die we gaan gebruiken is pexal, met een PE laag binnen en buiten met een zuurstofdichte aluminium laag er tussen. Er staat op dat die tot 95 graden mag. Maar die buizen worden geimporteerd uit China dus je weet het nooit. We gebruiken dat soort buis al een paar jaar in het verwarmingssysteem waar we nu wonen en daar houdt die zich goed.

De ketel wordt waarschijnlijk een Junkers ZWE 24-4 MFK. Van dat model is een paar jaar geleden een wagonlading geimporteerd en ze zijn nog steeds niet uitverkocht. Je hebt hier veel keus bij de CV boer: meenemen of laten staan. :mrgreen: We hebben nu net zo'n ketel en hij houdt zich prima bij lage waterdrukken, storingen in het stroomnet en dergelijke.
 

Xr8

  • #13
Op de meeste buizen staat 95 graden en 10 bar, echter continue max 70 graden. Het door u genoemde merk ken ik niet. Er zijn merken in nederland die aangeven continue 95 graden aan te kunnen.

Bij het grote merk met de U gaat dit echter fout kan ik uit ervaring zeggen. De buis lost op en valt gewoon uitelkaar. Vooral bij gebruik in warmwater circulatie systemen waar langdurig hoge temperaturen zijn. Dit is bij een cv natuurlijk wel wat anders.

Succes.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #14
Dat probleem met die buizen waarbij de binnenbekleding verpulvert kennen we wel. Daar hebben mensen in de grote steden hier last van als ze dit soort buis aansluiten op de stadsverwarming of op hun kolengestookte ketel zonder circulatiepomp. Dan wil er nog wel eens kokend water doorheen gestuurd worden en daar kan die buis niet tegen. Maar onze stooktemperatuur is laag genoeg om niet in dat kritische gebied te komen.

En er zijn bovendien weinig andere alternatieven hier, behalve de gelaste stalen pijp zonder corrosiebescherming die hier gemeengoed is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu