Aardlekschakelaar juiste keuze gemaakt?

Paul136

  • #1



Ik heb een aardlekschakelaar geplaatst maar nu ik meer lees op internet begin ik weer aan mezelf te twijfelen.

Ik heb nu 5 groepen gemaakt, 4x20Amp en 1x16Amp maar lees dat er maximaal 4 groepen achter 1 aardleksckakelaar mogen zitten?

Ik heb hier een meter van 1/15A op de gang van de flat, mij is verteld dat ik dus een aardlekschakelaar van 25Amp nodig heb (de kleinste maat te koop hier). Klopt dit of is dit ergens anders van afhankelijk?

De bekabeling vanuit de groepenkast is allemaal 2.5mm, hoofdkabel vanaf de meter is 10mm.

Apparatuur in mijn kamer (20m2):
PC 500w
shower heater 3500w
kookplaat 1300w
fans 100w
koelkast 100w
lampen 100w max
boormachine 500w


Alles werkt perfect hier, heet douchen, pc, fans, koelkast en lampen tegelijkertijd aan is geen probleem. Aardlekschakelaar slaat af als ik op de test knop druk zoals behoort. Toch wil ik even met jullie overleggen voor ik me hier bij neerleg.

Moet ik er nu 4 groepen van 20Amp van maken op 1 aardlek van 25Amp? De enige andere maten aardlekschakelaars beschikbaar waren 40Amp en 63Amp, heb ik dan de juiste keuze gemaakt met 25Amp?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Er hoort eerst een hoofdschakelaar, dan minimaal 2 aardleks en achter elke aardlek maximaal 4 eindgroepen.

De waarden van de hoofdschakelaar en aardlekschakelaar is afhankelijk van de hoofdbeveiliging.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Deze is wel in Nederland?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Nee, in Thailand dat zie je toch direct.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dit ziet er wel een stuk beter uit dan we in de vorige post zagen. Complimenten.
We weten hier de regels in Thailand niet, dus of bij jou 5 groepen achter één aardlek mogen, en of je bij jou eindgroepen met 20A mag afzekeren, weet ik ook niet. In NL is dit beide verboden.
Ik kan de opschriften onder ABB niet lezen, dus weet ik ook niet wat voor aardlekschakelaar / aardlekautomaat er zit. Ik gok erop dat dit alleen een aardlekschakelaar is. Die schakelt op verschilstroom (b.v. 30mA, ofwel 0,03A) en heeft een maximaal schakelvermogen, b.v. 40A. Dit laatste moet meer zijn dan je hoofdbeveiliging.
De kreet 1/15A zegt me niet zoveel, als dit betekent dat je hoofdbeveiliging maar 15A is dan gaat die er eerder uit dan je eindgroepen. Als je zeker wilt weten dat je zekeringen in dit kastje eerder uit gaan dan je hoofdbeveiliging, dan moet de hoofdbeveiliging minimaal 32A zijn. Als je de groepen tegelijk zwaar gaat belasten (als je later nog airco's gaat aanleggen of zo) moet het nog veel meer zijn. In het lijstje kom ik alleen lichte apparaten tegen, alleen je shower heater is een forse. Je kookplaat is voor NL- begrippen juist onwaarschijnlijk licht.
 

Paul136

  • #6
Sorrie, de meter is 5/15A. Het 2de getal is de grootte van de meter. Ze komen hier in de volgende maten: 5/15A, 15/45A or 30/100A

Het is een éénpits keramische kookplaat mocht je dat interessant vinden, vandaar het lage wattage.

Hier in Thailand zeggen ze dat er geen regels bestaan voor het aantal groepen achter de aardlek, de officiele dozen in de winkel (met hoofdschakelaar maar dat past hier niet) hebben er wel 7 groepen op zitten geloof ik. Wat is de reden achter 4 groepen op een aardlek? Noodverlichting als er iets uitvalt? Hier konden ze geen andere reden bedenken.

Dat de 20A MCB's in orde zijn weet ik zeker, die dienen om de 2.5mm kabels te beschermen naar mijn stopcontacten etc. De vraag is alleen of dit er 5 mogen zijn en of ik de juiste maat aardlek heb gekozen. Het is óf een 25A óf een 40A aardlek, ze waren vrij zeker dat de 63A niet mag op mijn meter.
 

Paul136

  • #7
The Headhunter, de grootte van de hoofdbeveiliging is mij onbekend. Voorzover ik weet is er alleen een meter. Wel weet ik 100% zeker dat de kabel van mijn studio direct naar de meter loopt zonder iets ertussen. Zo'n meter heb ik:

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
De aanduiding 5/15 heeft met de nauwkeurigheid van de meetstroom te maken.

Jij probeert nl. normen toe te passen in Thailand, dat gaat niet.

wij hebben 2 aardleks omdat wij verlichting moeten waarborgen.
wij hebben maximaal 4 eindgroepen omdat we rekening moeten houden met ongewenste uitval.
Elk apparaat lekt stroom, in 1 eindgroep is ongeveer 3mA lek.Een aardlek van 30mA schakelt bij een lekstroom van 15mA tot 30mA.
Met 4 eindgroepen zit je op 12mA lek en dat is onder de 15mA, en daardoor word ongewenst uitschakelen voorkomen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Je vraag over de waarde van de aardlekschakelaar is niet te beantwoorden zonder informatie over de voorliggende (hoofd) zekering. Informeer hier dus naar bij beheerder of verhuurder oid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu