Aardlekautomaat zit achter de aardlekschakelaar

Snb

  • #1
Hallo,

Omdat ik voor mijn vader van alles aan het uitzoeken ben over zijn groepenkast kwam ik op een website het volgende tegen:

"Een aardlekautomaat mag niet achter een aardlekschakelaar van dezelfde waarde geplaatst worden."

Er ging bij mij een belletje rinkelen en jawel, mijn wasmachine heeft een eigen groep met een aardlekautomaat. Maar deze aardlekautomaat zit ook op de aardlekschakelaar. Ik heb het vanmorgen even getest.
Waarom? Geen idee! De vorige huiseigenaar heeft dit geregeld.

Omdat ik anderhalf jaar geleden de zolder verbouwd heb tot o.a. een volwaardige slaapkamer, heb ik de elektra daar opnieuw aangelegd (aan de groepenkast heb ik niets gedaan, daar begin ik niet aan).

Om veiligheids- en verzekeringstechnische redenen heb ik een erkend keuringsbedrijf laten komen die de hele installatie, dus groepenkast, mijn werk op zolder en de rest van het huis heeft doorgelopen (en niet in een kwartier, hij is echt lang bezig geweest en heeft alles doorgemeten).
De gehele installatie is goed bevonden en ik heb er een soort certificaat voor gekregen.

Verder zoeken op internet hier over gaf geen bevestiging noch ontkenning over een aardlekautomaat achter een aardlekschakelaar.


1. Hoe zit het nu precies met deze kwestie?

2. Om welke reden zou het eventueel niet mogen?
 

Appeltje

  • #2
Het is niet logisch omdat je een aardlekautomaat kiest omdat dan alleen die ene groep eruit gaat en niet alle groepen die door de aardlekschakelaar bedient worden.

Een zelfde waarde mag niet omdat het dan niet meer selectief is, met andere woorden: een aardlek in de aardlekautomaatgroep (mooi woord voor scrabble wellicht) kan er ook voor zorgen dat alsnog de aardlekschakelaar getriggerd word.

Wat natuurlijk wel zou kunnen, is dat de aardlekautomaat deels defect is en alleen nog maar als zekeringsautomaat dienst doet... in dat geval zie ik er niet zoveel problemen in om het zo te doen (anders ook niet maar dan is het puur niet zo netjes).
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Volgens mij heb je twee scrabbleborden naast elkaar nodig voor "aardlekautomaatgroep".
 

Snb

  • #4
Aha, oké,

Dus qua regulering en/of NEN1010 is er geen probleem. En qua veiligheid ook niet.

Bedankt voor het antwoord.
 

Appeltje

  • #5
Een installatie moet comfortabel, doelmatig en selectief zijn, dat is ie door deze handeling niet meer dus strikt genomen mag het niet. Maar idd, ik zie ook geen problemen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu