Aarding wcd's woonkamer

Atmoz

  • #1
Hallo allemaal,

mijn nichtje is van plan om de keuken te verplaatsen naar de om te bouwen garage. De huidige keuken grenst als open keuken aan de woonkamer. Na de verbouwing wordt het keuken gedeelte als uitbreiding op de woonkamer gebruikt. Ik zit dan met de situatie dat het oude woonkamer deel ongeaarde wandcontactdozen heeft en het uitbreidingsdeel, de voormalige keukenhoek, is voorzien van geaarde wandcontactdozen. Is dit problematisch of kan deze situatie zo blijven?
Alvast bedankt,

gr, Atmoz.
 

Kacheltje

  • #2
De keuze is of om alle wcd`s in de woonkamer te voorzien van aarde of die van de oude keuken allemaal te verwijderen en ongeaarde wcd`s te plaatsen.
Gemengt is formeel niet toegestaan.
 

Atmoz

  • #3
Was ik al bang voor en wel in verband met het volgende: De vorige eigenaar heeft de lampophangpunten, lees centraaldozen, voorzien van prachtige ornamenten. Als ik in de dozen wil komen om draad bij te trekken zou ik deze moeten beschadigen, liever niet natuurlijk.
Zo zie je maar weer dat als mensen zich niet aan de regels houden er bijna altijd wel een keer problemen ontstaan.
Liefst wil ik natuurlijk alle WCD's voorzien van aarding, mag ik de volgende oplossing gebruiken: vanuit de inbouwdozen van de ongeaarde WCD's een 5/8" buis naar de kruipruimte brengen en daar een geel/groene draad in aanbrengen die in de kruipruimte gekoppeld wordt op een blanke 4mm2 aarddraad?
Of heeft iemand een beter idee?
Het verwijderen van de aarde in het oude keukengedeelte stuit mij enigszins tegen de borst.
 

StefanD

  • #4
Voldoe je niet aan de regels als je simpelweg ongeaarde WCD's plaatst en de aardedraad afgedopt laat zitten? (Waarbij ik me dan wel afvraag waarom dat volgens de regels beter is dan een geaarde WCD :?: )
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Eigenlik natuurlijk niet, het is een ingrijpende wijziging aan de installatie og gedeelte daarvan en dat betekend dat het hele aangedane deel moet voldoen aan de huidige norm.

Waarom is het veiliger alles ongeaard?

Simpel omdat ik anders de kans heb dat ik een 2 apparaten klasse 1 naast elkaar kan hebben waarbij apparaat 1 de behuizing geaard heeft en de andere niet.
Zou nu de ongeaarde een defect hebben en onder spanning komen te staan dan is er een kans dat ik beide apparaten tegelijk aanraak en dus een zeer grote stroom gaat vloeien tussen apparaat 1 en apparaat 2 met een gebruiker als geleider daartussen.

Zijn beide apparaten niet aangesloten op randaarde dan zal de stroom tussen die apparaten veel kleiner zijn en dus minder gevaarlijk.

Hangen beide wel aan aarde dan is er helemaal geen spanningsverschil.
 

StefanD

  • #6
Duidelijk en weer wat geleerd! :prima:
 

Atmoz

  • #7
The headhunter schreef:

Eigenlik natuurlijk niet, het is een ingrijpende wijziging aan de installatie og gedeelte daarvan en dat betekend dat het hele aangedane deel moet voldoen aan de huidige norm.

Hieruit maak ik op dat ik de hele woonkamer moet voorzien van geaarde WCD's.
Overigens doe ik eigenlijk niets aan de installatie in de woonkamer en oud keukendeel. De functie en het gebruik van de ruimte wordt alleen anders. Ik ben er wel voor om een installatie of deel daarvan volgens de regels achter te laten.

Blijf ik zitten met het probleem van de "onbereikbare" centraaldozen. Mag ik mijn idee zoals eerder genoemd toepassen of heeft iemand een betere oplossing?
 

StefanD

  • #8
Het lijkt mij geen goed idee om de aarding van de dozen via een andere weg te laten lopen dan de overige bedrading. Op die manier maak je de installatie onoverzichtelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Installatie technisch is het natuurlijk het beste om de centraaldozen bereikbaar te maken en overal randaarde aan te leggen, zoals het hoort. Uiteindelijk is het natuurlijk je nicht die moet beslissen, maar mij lijkt dat zij niet gebaad is, bij prustoplossing op prutsoplossing stapelen.
 

StefanD

  • #10
Is het afdoppen van de aanwezige aardedraden en plaatsen van ongeaarde WCD's een acceptabele oplossing?
Je hebt dan alleen een ongebruikte aardedraad in de buizen liggen. Ik kan zo niet bedenken wat daar het risico van is, anders dan dat het niet netjes is en iemand anders het in de toekomst wellicht verkeerd gaat aanleggen.
 

Atmoz

  • #11
Het "ontaarden" van het huidige keukendeel is wel de gemakkelijkste oplossing. Mag dit wel, gezien het voorschrift dat als je een substantieel deel van de installatie aanpakt, dit volgens de huidige norm moet worden uitgevoerd?
Zoals ik eerder aanhaalde verander ik eigenlijk niets aan de oude keukeninstallatie, de wandcontactdozen zitten op de gewenste plaats, ook voor de toekomst.
E.e.a. houdt volgens mij in dat de installatie op dit moment niet aan de eisen voldoet.
Dat dit tot gevaarlijke situaties kan leiden werd gisteren heel duidelijk. I.v.m. de verbouwing van de garage heeft iemand de wasmachine en de droger verplaatst naar de overgang keuken/kamer. Gevolg: wasmachine in ongeaarde wcd van de kamer en ernaast de droger in een geaarde wcd van de keuken. Dit gaf geen veilig gevoel en is dus direct gewijzigd.

Concreet voor mijn probleem: helemaal eens dat de beste oplossing is om aarde op de juiste wijze bij te trekken met als gevolg een gemolesteerd plafond. Of in het huidige keukendeel ongeaarde wcd's plaatsen, met als gevolg dat dit niet voldoet aan de huidige eisen.
Wat te doen?
 

Kacheltje

  • #12
Bij een uitbreiding of wijziging van een bestaande installatie moet worden vastgesteld dat de uitbreiding of wijziging voldoet aan NEN 1010 en dat de veiligheid van de bestaande installatie niet nadelig wordt beïnvloed.

Dit staat beschreven als eis van uitbreiden of wijzigen. Aan welke editie van de nen de installatie zou moeten voldoen na wijzigen of uitbreiden staat in deze niet beschreven. Wel beschreven: als de bestaande installatie niet nadelig beinvloed. Dat houdt dus in minimaal het niveau van de destijds geldende norm.
Verbeteren van de veiligheidsnorm mag maar is niet verboden om het niet te doen.

Terugkomend op de reactie die ik gaf zie ik geen enkele nadelige invloed op de veiligheid van de huidige installatie als de verbouwde woonkamer voorzien zouden worden van ongeaarde wandcontactdozen.
Het gevaar zou kunnen zitten in het verkeerd gebruik daarvan, bovenstaande is daar een voorbeeld van.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu