Aarding waterleiding

Pieter t

  • #1
In ons nieuwe huis dat oud is, hebben we nog niet gevonden waar de waterleiding is geaard. dit is wel belangrijk i.v.m. gesoldeerde koppelingen.

kun je zelf de waterleiding aarden via het aarde netwerk van de elektriciteit? dat je uiteindelijk dezelfde aarde pin gebruikt?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Je waterleiding dient idd bij binnenkomst in de meterkast, na de watermeter geaard te worden. Meestal wordt hierbij een verbinding gelegd van waterleiding naar hoofdaardrail. Dit is de rail waarop de draad van de aardpen is afgemonteerd en vanwaar ook weer een draad gaat naar de aardrail in de groepenkast. De gasleiding dient op dezelfde wijze geaard te worden. Bovendien wordt de waterleiding ook vereffend in de badkamer. Hiervoor hoort er een centraal aardpunt in de badkamer aanwezig te zijn.
 

Pieter t

  • #3
Ik begrijp dat de de waterleiding gewoon op dezelfde hoofdaardrail geaard kan worden als het electra en de gasleiding.

maar kan ik dan ook op een ander punt in het huis de waterleiding aarden aan zo'n geelgroene aarde snoer van het stroomnet?

en waarom moet de waterleiding tweemaal geaard? (dus bij binnenkomst en ook in de badkamer?)
 

Exiled

  • #4
Voorschrift is dat ie bij binnekomst geaard wordt, dus niet ergens verder op met een geel/groene. Dat is om te voorkómen dat bij later werk aan het lichtnet, die aarde draad per ongeluk wordt weggehaald of losgehaald.

Werkend volgens het voorschrift, maak je een aparte verbinding tussen aarderail en waterleiding, die verder nooit ergens anders voor wordt onderbroken, gebruikt of weggehaald.

De verbinding in de badkamer is een vereffening: alle metalen delen die van buiten komen, worden aan elkaar verbonden, zodat er geen spanningsverschil tussen metalen delen in de badkamer kan ontstaan. Dat staat helemaal los van die aarding bij binnenkomst.
 

Xr8

  • #5
Tegenwoordig word het CAP in de badkamer wel met groen/geel aangesloten vanaf de daar aanwezige centraaldoos/groep. Vanaf deze groen gele aard je alle delen in de badkamer zoals vloergoot, radiator, waterleiding en andere geleidende delen.

Vroeger werd het CAP ook vanaf de hoofdaardrail gevoed met een ononderbroken blanke aarde draad van 6mm2. Tegenwoordig mag dit niet meer op deze manier. Er zijn echter nog legio van deze situaties aanwezig. Zo kan het bij u ook zitten. Is geen gevaarlijke situatie overigens.

Succes.
 

Pieter t

  • #6
Bij ons zit de hoofdkraan in de kruipruimte in de huiskamer en de meterkast met de CAP in de hal aan de andere kant van de muur.

ik kan dus een kort stukje geelgroendraad 2,5 mm2 kunnen leggen van de aardepen, door de muur naar het begin van de waterleiding.

en daarmee is het geaard, toch?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Neem dan 6 mm2 vertinde koperdraad. Dit is er speciaal voor bedoeld en biedt de nodige mechanische bescherming. Geisoleerde 2,5 mm2 draad is uitsluitend bedoeld voor verwerking in pvc buis en lasdozen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu