Aardeprobleem

Sander11

  • #1
Beste klussers,

Ik heb denk ik een aarde probleem en kom er niet uit. Vanuit mijn meterkast gaan drie fasen naar de schuur. Daar is ook een meterkast.
Op deze meterkast zitten stopcontacten aangesloten.

Nu wil ik mijn auto er mee opladen met de bijgeleverde kabel. Het heeft een hele tijd gewerkt maar af en toe slaat het controle paneel van de lader uit en geeft hij aan dat er een aarde probleem is. HIj stopt dan met laden.

Ik heb alles gecontroleerd en ook een elektricien er naar laten kijken. Ook hij kan niets vinden.

Iemand een tip waar ik nog aan kan denken? is een draadbreuk in de aarde bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak?

Mochten er vragen zijn, dan hoor ik het graag.

Groet,
Sander
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Lijkt me eerder dat de lader controleert of de auto geen aardfout heeft.In dat geval is nl de dubbele isolatie van het laadcircuit niet juist meer en kan er bij een 2e fout een gevaarlijke situatie ontstaan.

Wat is het merk en type lader?
 

Sander11

  • #3
Hallo Headhunter,

Dank voor je snelle reactie.

Wat ik niet vermeld heb, is dat ik met diezelfde lader op mijn werk de auto oplaadt en nooit problemen heb. Daarom vermoed ik dat de oorzaak ergens thuis ligt en niet bij de auto of de laadkabel.


Thuis heb ik een voltec wandlader. Zowel met deze lader als met de bij de auto geleverde laadkabel krijg ik de aardefout.

Op het werk gebruik ik dus de bij de auto geleverde laadkabel zonder problemen.

Groet,
Sander
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Mogelijk is je aardverspreidingsweerstand iets te hoog, hen je dit laten meten?
 

Sander11

  • #5
Uhh, ik weet wel wat van stroom maar niet heel diepgaand. De term aardverspreidingsweerstand ken ik niet. Ik heb de elektricien daar niet over gehoord. Ik heb hem zien werken en hij heeft eigenlijk alleen de contacten gecontroleerd (iets wat ik zelf natuurlijk ook al gedaan had).

Is dat iets wat ik zelf kan meten of zal ik toch maar weer een elektricien laten komen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Aardverspreiding is de weesrstand tussen aardpen in de meterkast en de aardpen in de wijktrafo.Dit is niet zelf te meten, je doet dat met of een 3 punt aardweerstandmeter of met een installatietester.

Het schijnt zo te zijn dat jouw lader de aarde gebruikt om een meting te doen en daaruit te bepalen of deze met 6A of met 10A mag laden.
 

Sander11

  • #7
Hallo Headunter,

Daar heb je helemaal gelijk in. De lader bepaalt inderdaad of het 6A of 10A laden wordt. Met de wandlader is het standaard 10A en geeft hij hetzelfde probleem.

Stel dat die aardverspreidingsweerstand niet goed is, weet jij dan of daar wat aan te doen is en zo ja, wat?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Normaal zal er ergens een overgangsweerstand zijn waardoor de aarde niet juist is.
Je zal dmv metingen op verschillende punten daar dan wel achter komen, zit de fout op de aardpen dan zal je er een pen(nen) naast kunnen slaan en deze aan elkaar koppelen om op een juiste lage waarde te komen.
Afhankelijk van de grondsamenstelling kan een goede pen tussen de 3m en 70m zitten, en zal ej dus tijdens het slaan steeds moeten controleren op juistheid.
 

Sander11

  • #9
Beste headhunter,
Dit zal ik niet zelf kunnen. Is dit een klusje voor een elektricien en moet ik daar iemand anders voor hebben?
Groet.
Sander
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Een elektricien was vroeger verplicht deze metingen te kunnen doen, en moest daar zelf de apparatuur voor in huis hebben.

Het slaan van een aardpen kan een elektricien normaal ook wel zelf maar afhankelijk van de benodigde weerstand laten ze dat ook wel uitvoeren al was het maar omdat je soms extreem diep moet.
 

Sander11

  • #11
Hallo Headhunter,

Dinsdag komt een elektricien kijken. Hem van te voren gevraagd of hij bekend is met de term aardeverspreidingsweerstand. Dat was hij, dus ik heb goede hoop dat het goed gaat komen. Ik zal nog wel even posten wat het resultaat is.

Groet,

Sander
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu