Aardelectrode

Tomcoolnl

  • #1
Hallo,

Ik ben mn elactra opnieuw aan het aanleggen, en kom hier en daar rare situaties tegen...

Ik ben me aan het verdiepen in het aarden van de verschillende groepen; mijn meterkast heeft drie groepen, waarvan twee een aardlekschakelaar hebben. De derde groep is middels een geel/groene vd-draad verbonden met de aardelectrode; mag dit, of hoort deze draad (6mm vertint koper) helemaal tot de stoppenkast te lopen (naar de groep zonder aardlekschakelaar) ?
Ik ben niet zeker van mijn zaak omdat in de rest van mn huis hier en daar de regelgeving aan de spreekwoordelijke laars is gelapt (meer als 5 draden door flexibele pvc buis; een stukje schakeldraad gebruiken omdat geel/groen op was ed... :shock: ) Daarom heb ik alles gestript, en leg t opnieuw... lekker safe.

Omdat er nu 1 groep is waar de aardelectrode op aangesloten zit, betekend dit dat ik het beste hier de groep voor de badkamer op aan kan sluiten? Of is het mogelijk dat meerdere groepen van de aardelectrode gebruik kunnen maken?

Ik ben in mn slaapkamer de buitenmuren aan het isoleren, en trek hier meteen de electra doorheen; kan ik zo'n weggewerkte buis achter een radiator laten lopen? Of zit hier bepaalde regelgeving aan vast?

Alvast bedankt
:wink:
Tom.
 

Fiesiekus

  • #2
Als je toch alles aan het vernieuwen bent, kan je het beste alles volgens de huidige regels aan (laten) leggen.

D.w.z. alle groepen van randaarde voorzien, die aardedraden komen in de groepenkast op de aarderail uit en van die aarderail gaat een vertinde draad (6 mm²) naar de hoofdaarderail (har).

En alles achter ALS plaatsen, die laatste kan de installateur er voor je inzetten en hij/zij kan ook de aarding controleren en aansluiten.

Dradentrekken tot en met de groepenkast kan je zelf uitvoeren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Hierbij schematisch weergegeven hoe je hoofdaardaansluiting in elkaar hoort te zitten:

 

Fiesiekus

  • #4
Zie ik daar een vereffeningsleiidng van het CAP naar de aarderail lopen? Oud plaatje Sxnder :wink: ?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Dat deel is idd verouderd. CAP wordt tegenwoordig op de beschermingsleiding in de CD in de badkamer aangesloten.
 

Tomcoolnl

  • #6
Dank voor de snelle en brede toelichtingen.

Begrijp ik het goed dat de aardleiding vanaf de hoofdaardrail naar de aardelectrode altijd een vertinde draad van min 6mm moet zijn?

Waar zit precies de hoofdaarderail (har)? en wat wordt bedoelt met ALS? (lastig googlen :wink: )
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
HAR zit meestal in de meterkast, ergens onder de groepenkast. ALS staat voor AardLekSchakelaar.
 

Tomcoolnl

  • #8
Ok, ik begin t te begrijpen :D

dus vanaf dec HAR hoort een vertinde leiding te lopen naar de arrdelectrode, dus de situatie in mijn huis is totaal verkeerd. correct?

Ik heb ergens gelezen dat de badkamer op een speciale manier geaard dient te zijn; elk metalen voorwerp moet geaard worden... kan dit met vd draad of hoor ik hier ook de vertinde versie te gebruiken? (las iets over meer geleide capaciteit, dus minder weerstand), en dient deze vertinde draad geheel los van andere electra naar de HAR te lopen?

Mvg, Tom.
 

Fiesiekus

  • #9
Tomcoolnl schreef:
De derde groep is middels een geel/groene vd-draad verbonden met de aardelectrode; mag dit, of hoort deze draad (6mm vertint koper).........
Is het een vertinde 6 mm² draad in geel/groene isolatie? Lijkt me één van beide.

En voor je badkamer: zoek eens op CAP, dan ben je wel even aan 't lezen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Het aanbrengen van een HAR laat je het beste aan een goede installateur over die over speciale apparatuur beschikt eea door te meten. Dat is geen DHZ klus.
In de badkamer moet zogenaamde aanvullende potentiaal vereffening toegepast worden. Deze bestaat uit een centraal aardpunt (CAP), een aardrail, welke met groen/gele VD draad op de aarde in de centraaldoos in de badkamer wordt aangesloten. Metalen delen, zoals bad en radiator dienen met 4mm2 vertinde koperdraad op dit CAP aangesloten te worden. Tevens moet de randaarde van, in de badkamer aanwezige apparatuur, middels groen/gele VD draad, naast de normale aardaansluiting, mede op het CAP aangesloten worden.
 

Tomcoolnl

  • #11
Voor de mensen die meelezen: meer over CAP: cplusb Nieuws Potentiaalvereffening.html
is deze info up to date?

vanaf mijn meterkast loopt gewone geel/groene vd draad naar een verdeelpunt (in een lasdoos) en wordt daar verbonden met de 6mm2 vertinde koper aardelectrode, die met ongeveer een meter lengte uit het luik van de watermeter steekt (alles in pvc).
Dit klopt dus niet, als ik de reacties zo lees. de aardelectrode hoort middels een vertinde koper leiding van 6mm2 met de HAR (in de meterkast) verbonden te zijn. Hoe weet ik of mijn meterkast beschikt over een HAR? Installateur bellen?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
Har is meestal niet veel meer als zoiets:


Waarbij de dikste draad vanaf de aardelectrode in het midden wordt vast gezet. Vanaf de andere aansluitingen lopen dan de vertinde 6mm2 draden naar hoofdwater en -gasleiding, aardrail in de groepen kast etc.

Plaats anders eens een fotootje van jouw situatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
2
Gerelateerde onderwerpen
Aardelectrode bij TN aansluiting nuttig?

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu