Aansluiting op onbekend materiaal standleiding

Kavermeer

  • #1
Wie weet van wat voor materiaal de standleiding op bijgaande foto is? Het is een zwarte kunststof, maar ik kan niet zien wat het is. De buitendiameter is 110 mm. Ik wil het deels vervangen, en vroeg me af hoe ik daarop het beste kan aansluiten.

De bedoeling is dat alles vanaf na de bocht onderin wordt vervangen. De eerste aansluiting is voor een zwevende WC, dus dat is de ruimte die ik heb. Wat is de te adviseren werkwijze?

 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Zo op het eerste gezicht en aan de naden te zien is het materiaal PE.

Bij de bocht zou ik het niet afzagen je hebt dan te weinig vlees om op verder te borduren.
de sok die boven de bocht zit is voorzien van een rubber ring, deze kun je dus loshalen.
Zaag de pijp door en probeer het stuk uit de sok te halen, je kunt vanuit hier verder borduren met pvc.
gebruik wel verbindingen met rubber ring als je weer terugwilt naar het PE, je kunt dit namelijk niet lijmen.

John
 

Kavermeer

  • #3
Dank voor het antwoord. Ik krijg de indruk dat de verbindingen vast zitten. Ik heb nog een voorbeeldje toegevoegd van hoe het aan de bovenkant eruit ziet - zijn dat verbindingen met een rubber ring? Er zitten verder geen beugels tussen het T-stuk boven en de bocht onder (ongeveer 2.5 m hoogteverschil).

Ik kan de leiding niet draaien, terwijl ik dat wel zou verwachten bij schuifmoffen. Of gaat dat na vele jaren toch ook flink vast zitten?

 

Xr8

  • #4
Dit is inderdaad PE. Op de laatste foto zie je onder het t stuk een lasrand. Dit is gedaan dmw een spiegellas. Deze is inderdaad niet te verdraaien. Dit materiaal is in een woonhuis niet echt gebruikelijk. Je kunt verder werken met PVC of PP. De verbindingen op het PE met een manchet maken, de rest kun je lijmen indien je voor PVC kiest.

Het onderste deel kan een expansiestuk zijn wat aan een 45 graden bocht is gelast. Als je de staande zwarte buis door zaagt kan deze er mogelijk uit. Je zou dan hier een t stuk met een spie in kunnen drukken en daar je toilet op aansluiten, afhankelijk van hoe je met de hoogte zit.

Succes.
 

Kavermeer

  • #5
Prima, dank voor zover! Nu ik weet wat het is, kan ik verder bedenken hoe ik erop wil aansluiten. Met afvoer heb ik eerder wel wat gedaan, maar dat hield op bij 50 mm, dus ik moet me weer even orienteren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu