Aansluiting houtkachel van 150 naar 110

Roelant1

  • #1
Hallo,

Vanwege problemen met de schoorsteen wil ik in het voorjaar een flexibele kachelpijp door het rookkanaal duwen, het rookkanaal is 15x20 en de aansluiting op de kachel 150.
Nu heb ik in een ander kanaal dit najaar een flexibele pijp geduwd van 130 maar dat viel niet mee ondanks dat het kanaal 15x20 is.
Ik heb toen op de kachel een verloop van 150/130 gezet en dat werkt zonder problemen maar is van 150/110 of zelfs 150/100 verantwoord?

Ik kan me voorstellen dat als je bovenin de schoorsteen "knijpt" het tot problemen leidt maar wat als je het bij de kachel doet?

Groeten,

Roelant.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Wat voor een kachel komt er onder. wat is de lengte van je kanaal. er zijn inderdaad kachels die op een kleinere diameter kunnen.wordt je kanaal te klein dan gaat ook de cap van de kachel naar beneden,vergelijk het maar met een hardloper die moet ademen door een rietje. als je dan ook nog een grote deur hebt heb je de kans dat ie rook de kamer in gooit met bijvullen. ook het rendement van de kachel komt dan om de hoek kijken, hoe hoger het rendement hoe lager meestal de afvoergas temperatuur.
 

Roelant1

  • #3
Er staat al een kachel maar ik weet niet precies hoeveel kw die is maar ik geloof 6 kw, wel is de capaciteit eigenlijk te groot is voor de ruimte want de kamer is maar 4x4.
Maar met de deur open wordt de keuken en badkamer ook lekker warm.
De lengte van het kanaal is ongeveer 8 meter.
Nu zou ik natuurlijk ook voor een andere kachel kunnen kiezen met een kleine diameter als dat echt een probleem zou zijn.
Aangezien houtkachels onze verwarming zijn is het wel belangrijk dat ze goed functioneren.

Groeten,

Roelant.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Je geeft ook aan dat je last hebt van roet water,heb je misschien ook de oorzaak. te grote kachel, open stoken dus lage afvoorgas temperatuur.
 

Roelant1

  • #5
Nou, roetwater is het niet het is een stroperige substantie die erg traag 30 cm per nacht ongeveer als een klein bolletje omlaag kruipt en een zwart spoor achter laat.
Wellicht iets met vocht of condens te maken maar ik begrijp niet hoe het door de voeg naar buiten komt want de gaatjes hoeven maar heel klein te zijn en in het kanaal naar beneden druipen lijkt me eigenlijk logischer.

Groeten,

Roelant.
 

Wouts

  • #6
Pi x 50^2 / pi x 75^2 = 0.44%

Het lijkt maar '5' centimeter maar je verkleint je rookkanaal wordt dus meer dan de helft kleiner! Ik weet niet waar de andere problemen vandaan komen met het rookkanaal maar echt verantwoord is het niet.
 

Roelant1

  • #7
Dat die 5 cm veel wat had ik wel in de gaten vandaar mijn vraag, de formule kende ik echter niet en die maakt het met cijfers ook meteen duidelijk, geen dunner rookkanaal dus.
Wat de problemen zijn met het huidige rookkanaal weet ik ook niet, er komt van die stroperige troep doorheen en je zou zeggen dat de schoorsteen nat is maar dat is niet te zien en er zit een kap bovenop de schoorsteen.
Opvallend is dat de lekken pas beginnen boven de zoldervloer.
Ik moet er nog een keer foto's van maken en kijken of ik die kan plaatsen.

Groeten,

Roelant.
 

Wouts

  • #8
Pi x straal x straal = de oppervlakte van een cirkel
Anders opgeschreven als pi x straal^2

Als je die door elkaar deelt krijg je de procenten ;)

Verder ontstaat creosoot (teer) bij het stoken van hout, wanneer de rookgassen afkoelen. Dan slaat het neer op de schoorsteen en is ook de grootste veroorzaker van schoorsteenbrand.. Misschien dat dit door je muur komt zetten? Als de regen er niet in komt wil overigens niet zeggen dat er geen condens in je schoorsteen kan ontstaan he.
 

Roelant1

  • #9
Hallo,

Helaas nog geen foto's kunnen maken maar condens zou idd goed kunnen, zeker omdat een een betonnen "bak" trekkap op zit.
Het afkoelen van de schoorsteen vind ik ook erg aannemelijk zeker omdat de problemen bovenin de schoorsteen te doen zijn.
Vandaag met de regen ruik je zelfs een teerlucht op zolder dus het heeft toch met condens of doorslaand vocht te maken.
Overigens is de muur waar het kanaal achter loopt boven wel warm maar ik kan me voorstellen dat de schoorsteen boven het dak ( 1 meter hoog) hard afkoeld.

Groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu