Aansluiten van 3.5 KW Sauna zonder krachtstroom

Kooymak

  • #1
Ik heb advies gekregen van een sauna leverancier, maar heb zo mijn twijfels. Immers, volgens mij mag je niet de stroom draden van twee groepen in 1 buis leggen, of mag dit met het gebruik van een 4-aderige draad wel ???

Zijn advies is als volgt:

Het vraagt een 4-aderige kabel met 2 stroomdraden, een 0-leiding en aarde. (4 x 2.5 mm2).
De stroomdragende draden komen vanaf 2 verschillende groepen in de meterkast en gaan naar de schakelkast op de wand van de cabine. De eerste stroomdraad pakt 3.- kw te verdelen over 2 van de fase-aansluitingen aldaar; de tweede stroomdraad pakt 1.5 kw aan te sluiten op de 3e fase in deze kast.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ben geen installateur, maar als je hier op dit forum kijkt, zul je zien dat dit niet mag.

Ten behoeve van een oven oid mag wel een perilex aansluiting vanaf 2 groepen gelegd worden, maar daar dienen dan 2 x (dezelfde!) fase en 2 x nul aangesloten te worden, plus PE (aarde). Ik neem aan dat voor deze toepassing hetzelfde geldt, maar wacht op oordeel van de echte elektramannen!

Zie ook Fornuisgroep achter 3 polige aardlek toegestaan?.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Dat mag NOOIT.
  1. Twee groepen mogen nooit door dezelfde buis(uitzondering komt zo)
  2. Elke fase hoort zijn eigen nul te hebben (behalve bij 3 fasen)
    in het ongunstigste geval zal er 32 A door de nul lopen waar maar 16A door mag.
  3. Twee verschillende groepen welke dienen voor de voeding van 1 apparaat dienen met 1 handeling uitgeschakeld kunnen worden tenzij het gevaarlijk is om beide tegelijk af te schakelen.
Twee 'groepen' in een buis komt voor bij een 2 x 230 V groep zoals bij eleltrisch koken gebruikt wordt.
Hierbij heeft elke groep zijn eigen fase en nul via een gekoppelde automaat (of smeltveiligheid met gekoppelde groepsschakelaar).

Dit is ook de reden dat dit gezien wordt als 1 eindgroep en met 1
handeling is het complete apparaat uitgeschakeld.

Tot zover de regels.

Nu lees ik dat je een controler kast hebt hangen waarin de kabel is aangesloten op klemmen waarvan de labeling doet vermoeden dat het eigelijk om een drie fasen besturing gaat nl, L1+L2 en L3.

Kijk dat hier geen drie fasen aanwezig is dat is tot daaraantoe, maar ik vind, dat als je dan iets wil maak er dan een aparte 2 x 230 V groep van. Maar ga in geen geval allerlei kunst grepen toepassen om een paar rotcenten in je zak te houden omdat je eigenlijk iets te goedkoop probeert te zijn (leverancier plaatster).

Dit is een typisch voorbeeld van een bedrijftak waarin er gewoon heel creatief word omgesprongen met de elektra regels.
Keuken bouwers kunnen dat ook zo goed. Om dit soort dingen te voorkomen en op te sporen ben ik voor de APK keuring voor woningen.
Het zal er echter van overheidswege waarschijnlijk niet komen maar meer en meer verzekeraars eisen een keurings rapport, voordat ze je aannemen als klant of ze zetten er een leuke korting tegenover.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Voor de sauna kan je een zelfde aansluiting als voor een kook groep gebruiken. Dit zijn in feite twee groepen alleen zitten de schakelaars mechanisch gekoppeld.

Ik raad aan dit door een installateur te laten verzorgen.
 

Appeltje

  • #5
Dat betekent trouwens wel dat je sowieso een 5-aderige kabel nodig hebt (2x nul en 2x fase en 1x aarde).

Als je al 3-fasen in huis hebt, is het nog mooier om hem inderdaad op een krachtgroep aan te sluiten want zo lijkt ie inderdaad bedoeld. De verdeling over de verschillende fases is dan het mooist geregeld (elke fase 1,5kw).

Gr. Richard.
 

Kooymak

  • #6
Bedankt voor de informatie. Ik denk dat ik voor 5 aderige kabel ga in combinatie met mechanische koppeling van de schakelaars. Toch weer even de vakman voor laten terug komen.

Nogmaals bedankt!

KJ!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu