Aansluiten vaatwasser op kraan en afvoer

Vraagsteller

  • #1
Beste klussers,

ik wil zelf een vaatwasser gaan onderbouwen . Heb al wcd gemaakt op aparte groep, maar nu de moeilijkste klus ; een vaatwasserkraan maken op de waterleiding (aftakking) Wat is daarvoor de makkelijkste methode? naast zagen?


zie foto. Rechts de koudwaterleiding die steunt tegen plank op wand.
Ik neem aan dat de afvoerslang op dat witte tuitje moet van de sifon?
Toch maar een loodgieter laten komen, voor alle zekerheid, want als ik verkeerd zaag............

Handige tips, soort kraan, benodigheden, zijn welkom.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Gewoon de hoofdkraan dicht draaien en de zaag in de koud of warm water leiding (net wat je wenst) en er een knel t-stuk tussen monteren. Wasmachine kraan erop en klaar.
Idd de afvoerslang op dat witte tuitje van de sifon (een eventueel aanwezige stop erin verwijderen) en goed vastzetten met een slangklem.
 

Vraagsteller

  • #3
En wat vinden jullie van een zgn priktapkraan, ik lees alleen maar lovende berichten op google. Zijn er geen nadelen aan verbonden?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Voldoet volgens mij niet aan het voorschrift dat (vaat)wasmachines op een wasmachinekraan met beluchter en eventueel ook een keerklep aangesloten moeten worden.
 

Fiesiekus

  • #5
Als ik het goed zie, zit er in die koud-waterleiding (rechts) een knelkoppeling. Die loshalen, vervangen door een T-koppeling en op de opening van de T een vaatwasmachinekraan monteren, &klaar is Napoleon.
 

Vraagsteller

  • #6
Beste fiesiekus, ik snap het niet zo goed, ; bedoel je de onderste knelkoppeling en komt dat gebogen stukje leiding waaraan weer de gootsteenkraanslang zit dus een stukje hoger te zitten? omdat die slang flexibel is? Kon je maar een tekening maken van wat je bedoelt en die bij een bericht plaatsen??? Komt er nog een muurplaat aan te pas?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
De onderste knelkoppeling aan de rechter leiding verwijderen en hiervoor een knel t-stuk 15 x 1/2" x 15 in de plaats monteren, in de aansluiting 1/2" de kraan monteren, liefst met hennep en fitterskit, anders met tape.

De afvoerslang op het tuitje linksboven aan de afvoer plaatsen, slangklem erop en klaar is het.
Let op dat u het dopje in het tuitje verwijderd of een klein stukje van de tuit af snijdt, dat hangt van het merk af.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Bijvoorbeeld:

 

Fiesiekus

  • #9
Jan schreef:
De onderste knelkoppeling aan de rechter leiding verwijderen en hiervoor een knel t-stuk 15 x 1/2" x 15 in de plaats monteren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Juist ja, en daar dus direct de wasmachinekraan indraaien. Zagen en een muurplaat zijn dan idd niet nodig. Mijn eerder geposte plaatje is wat omslachtiger :oops:. Maarja er zijn meerdere wegen die naar Rome lijden.
 

Vraagsteller

  • #11
Ik snap de bedoeling, erg bedankt voor jullie adviezen. Ik zal zo'n knel t-stuk in die maten gaan kopen een ook een goede wasmachinekraan en teflontape. Kunt u me nog tips geven hoe ik dat knel t-stuk zonder lekkage in 1 keer goed kan monteren?
Goed ook van dat dopje in het tuitje voor de afvoer, zou ik nooit aan gedacht hebben en zo aangesloten hebben. Er zit idd een zwart schijfje in, logisch natuurlijk, maar bedankt voor die tip ook.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Je houdt de middelste zeskant tussen de twee wartels (zo heten die dingen) met een passende sleutel of bahco goed vast en draait eerst de bovenste los, en dan de onderste.
Het nieuwe T stuk kan je er voor in de plaats zetten.
De wartels stevig aandraaien terwijl je het T stuk goed op zijn plek houdt.
Eerst de onderste dan de bovenste.

Daarna de kraan monteren. Met fitterskit en hennep of met teflontape.
De tape of hennep met de richting van de schroefdraad (rechtsom dus) op de draad aanbrengen.

Indien je tape gebruikt mag je de kraan alleen maar vast draaien en niet op het laatst een stukje terug om de kraan te richten. Want dan heb je goede kans op een klein lekje.

Daarom is hennep en fitterskit beter, dan kan je de stand van de kraan wel corrigeren.
 

Fiesiekus

  • #13
Juist.

Verder doe ik een druppeltje olie op de knelring en de schroefdraden, dan kan je vaster draaien zonder 't metaal te vreten.
 

Vraagsteller

  • #14
Ik begrijp het. Als ik de spullen in huis heb gehaald komende week en er doemen weer vragen op, zou ik die graag nog stellen hier, want u helpt me uitstekend allemaal.
Ik hoop alleen dat ik de boel niet té vast draai met lekkage als gevolg of juist te los met lekkage, dat is nou jullie ervaring die ik mis.
(een familielid heeft de huidige constructie gemaakt met bloed zweet en tranen, vele lekken en vele "trouwringen", van die knelringetjes, zoals ik ze noem, zijn ervoor gebruikt, jaren geleden alweer.) Maar met deze adviezen zie ik er al minder tegenop.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Valt reuze mee, de knelringen hoef je niet te vervangen en die zitten al goed.
Klusje van 10 minuten voor een onervaren persoon.
Succes.
 

Vraagsteller

  • #16
Bedankt.
Is fitterskit alleen trouwens voldoende? of moet dat in combinatie met hennep gedaan worden, want ik heb op dit forum gelezen dat dat ook nog een specialistenwerkje is, precisieklusje, dus als alleen fitterskit voldoende is? En moet je dat op zowel het t-stuk als de koperen leiding smeren? dik?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Hennep kan wel alleen maar fitterskit niet, hennep brengt u met de draad mee aan, de fitterskit dan pas op de hennep smeren.
De draad moet iets beschadigt worden met een tang, zaagblad o.i.d. om te voorkomen dat de hennep niet meedraait.
 

Vraagsteller

  • #18
Prima, begrepen, ik zal mijn best doen.
Ik heb nog een vraag van familie met een vaatwasser.; er zit een hinderlijke knal/bonk in de aquastop. Is dat te verhelpen? of mee leren leven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Controleer of er een kraan met terugslagklep zit, zo nee, dan de kraan vervangen door eentje met een terugslagklep.
 

Vraagsteller

  • #20
Duidelijk, daar ga ik ook achteraan.
Hartelijk dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu