Aansluiten stopcontact - schakelaar voor het keukenlicht

sharwienparsoe

  • #1
Hoi, goedenavond allemaal,

Zojuist lid geworden van dit forum omdat er ik altijd wel veel van leer, maar ook omdat ik met een prangende vraag zit. Eerlijkheidshalve beken ik dat niet alle regels heb gelezen. Dus corrigeer mij vooral als mijn bericht niet voldoet. Ik zit het met volgende:

Vandaag heb een stopcontact geprobeerd aan te sluiten in mijn nieuwe woning. Uit de muur stak in eerste instantie alleen de blauwe draad en de groen/gele draad met het bekende koperen uiteinde. De bruine draad was d.m.v. een kroonsteen verbonden aan een ander stuk bruine draad (en daarvan had ik dus geen met koper uitstekend uiteinde). Voor mij even was het even onbekend waarom dit zo was en/of welke zijde vanaf de centraaldoos komt.Ik heb de linkerzijde losgeschroefd en gebruikt voor de sokkel van het stopcontact. Deze doet het prima. Nu blijkt echter de schakelaar voor het keukenlicht het niet meer te doen. Ik denk dus dat de door middel van het kroonsteentje verbonden bruine draad van de centraaldoos naar de lichtschakelaar liep.

Vraag: hoe zorg ik ervoor dat en het stopcontact blijft werken en de lichtschakelaar het weer doet? Is het zo eenvoudig als de andere uiteinde van de bruine draad ook in de sokkel steken (in dezelfde pool als waar de andere uiteinde In zit in het tweede gat)? Levert dit dan ook als het ware de verbinding tussen de schakelaar en centraaldoos op?

Bedankt voor jullie genomen moeite!
Sharwien
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ja, zo eenvoudig is dat als jouw contactdoos dubbele steekcontacten heeft.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en sharwienparsoe

ABCDE

  • #3
Correct. Let op juiste afstriplengte (staat normaliter op je basiselement (stopcontact) en of het koper nog mooi vlak en recht is.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: sharwienparsoe

sharwienparsoe

  • #4
Het is gelukt! Dank beide!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu