Aansluiten Ikea Fjördelaktig inductie

BPL

  • #1
Beste Klussers, ondanks dat ik al heel wat topics gelezen heb over het aansluiten van een kookplaat, kan ik voor mijn situatie het antwoord niet vinden.
Ik heb een Ikea Fjördelaktig kookplaat, en een 1 fase groepenkast, met daarin een bestaande 2x16a fornuisgroep.
Wanneer ik in de handleiding van de plaat kijk kom ik 3 verschillende aansluitschema tegen:

Screenshot_20221023-162824_Chrome.jpg

Waarop het lijkt dat aansluiten op een 2x230 volt niet mogelijk is. Klopt dit? En zo ja, de plaat heeft beschikt over slim vermogensmanagment, waardoor hij het wattage kan afregelen met een max van 3600. Kan deze plaat dan middels schema 1 op 1 fase, 1x25a worden aangesloten? Ik weet dat in de instructie 32a staat, maar zelfs 25a geeft op een lege groep nog wat marge...

Alvast bedankt. Groeten, Bas
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Je kunt het middenste schema aanhouden voor aansluiting op een kookgroep. Ik zou wel de brug tussen de twee nulaansluitingen verwijderen.
 

BPL

  • #3
Beste Tom, bedankt voor het bericht. Een fprnuisgroep geeft in principe toch nog steeds maar 230 volt?. Bij optie 2 staat 380 tot 415 volt. Wordt er dan niet bedoeld aansluiten op 2 van de 3 fasen van een 3 fasen aansluiting? Of werkt dit ook gewoon met de 230 volt fornuisgroep? Daarnaast zijn aan de kabel van de plaat zelf de nullen al verbonden. Moet ik deze dan verbreken/loshalen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dat word wel bedoeld maar deze schema's zijn allemaal wat vreemd.
Ze hebben overal paralelle geleiders, en dat is ook niet toegestaan in NL, behalve bij een kookgroep.
 

BPL

  • #5
Beste Headhunter, maar heeft Tom dan toch gelijk en kan ik de plaat dan ook middels schema 2 op 2x230 volt aansluiten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Dat lijkt te kloppen alleen kan ik niet garanderen dat je met verwijderde nulbrug je niet 1 van de nullen overbelast.
 

BPL

  • #7
Is het verwijderen van het bruggetje alleen noodzakelijk zodat één van de nullen niet in potentie oververhit raakt als de andere nul ongemerkt los schiet?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #8
Ik kan me niet voorstellen dat een fabrikant twee aparte nulklemmen met bruggetje ertussen voorziet anders dan om het mogelijk te maken om de plaat aan te kunnen sluiten op een 2x230 V kookgroep. Dus de kans dat je één van de nullen overbelast, als je het bruggetje weghaalt, lijkt me klein. Maar garantie kan ik hiervoor niet geven.

Aan de andere kant is ook het risico dat een las losschiet en alles ongemerkt via één nul gaat niet bijzonder groot, als je de klemmen goed aandraait.
 

BPL

  • #9
De plaat geeft nu foutcode 47 (bedrading verkeerd aangesloten). Ik heb verschillende keren van meterkast tot aansluiting met een spanningszoeker en multimeter alles nagemeten, niets geks gevonden. Onderstaand de foto van hoe het aangesloten is.

20221023_201259.jpg


Zit hier nog iets verkeerd of moet ik toch de plaat na laten kijken? Ik heb al aan alle kabeltjes gerammeld, om uit te sluiten dat er iets los zit.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Waarom heb je de twee nuldraden in dezelfde klem gepropt? Heb je wel adereindhulzen gebruikt?

Meet je 230 V tussen de beide klemmen voor N en de klemmen voor L1 respectievelijk L2 en L3?
 

BPL

  • #11
Beste Tom,

Ja, er zitten hulzen omheen. De kabel werd door Ikea geleverd, daarbij waren beide nullen al aan elkaar verbonden met hulzen. Ik meet inderdaad 230 volt tussen alle fases en de nullen, en alleen de fases staat spanning op wanneer ik het met een spanningszoeker controleer.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #12
De plaat lijkt me verder correct aangesloten, voor zover ik dat op de foto kan zien. De zwarte draad zit op L3, toch?
Je zou nog kunnen proberen of hij een foutmelding geeft, als je hem volgens het bovenste schema aansluit op een gewoon stopcontact. (Deze configuratie is alleen om te testen, niet voor permanent gebruik)
 

BPL

  • #13
Beste Tom,

De zwarte draad zit inderdaad op L3. Aansluiten middels schema 1 op een normaal stopcontact had ik inderdaad ook al geprobeerd, met hetzelfde resultaat. Ik denk dat ik de zekeringen van de plaat maar eens ga nakijken.
 

Bademutze

  • #14
Kijk ook goed naar de bruggetjes, die willen nog wel eens niet onder de klem zitten, maar er net onder. Ik blijf het vreemd vinden dat mensen zonder kennis een nieuwe kookplaat kopen , en dan maar hopen dat het aansluiten goed gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu