Aanpassen toilet en beluchtingsvraag

RemonDePemon

  • #1
Beste klussers,

We willen de badkamer gaan verbouwen en het toilet gaat ongeveer 3m verplaatst worden. Het betreft nu een staand toilet met onderuitloop die na ongeveer 1m overgaat in de standleiding. (Alles is 110)
Vanaf de vloer op de 1e verdieping is de standleiding afgetakt en loopt er een buis van 50 vanuit naar de zolder waar de CV en de wasmachine op zitten, uiteindelijk loopt hij door het dak naar buiten.

De bedoeling is dat het huidige toilet verdwijnt en er een hangend toilet komt op een andere muur in de badkamer. Ik ben van plan het huidige aansluitpunt te behouden. Vanaf daar ga ik met 1x90 graden en 2x 45 graden een meter of 3 buis de pijp verlengen naar het hangend toilet. De buisdikte is 110. Vrijwel alle pijp wordt weggewerkt in de koof waar ook het resevoir van het toilet in zit.

Omdat ik lees dat je een toilet niet verder dan 2m van je standleiding moet plaatsen, denk ik dat ik een extra beluchter nodig heb vlak voor de aansluiting van mijn nieuwe toiletpot. Dat kan wel, maar dan zal deze dus in de koof komen waarin ook het resevoir zit weggewerkt. Ik kan er dus nooit meer bij... Uiteraard wil ik geen beluchter in het zicht en niet nog een leiding naar zolder trekken.

Wat is jullie mening, beluchter in de koof wegwerken, geen beluchter nodig, of iets anders misschien?

Alvast dank!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Waar lees je, dat het toilet niet verder dan 2 meter vanaf de standleiding mag zitten??
 

RemonDePemon

  • #3
Peter schreef:
Waar lees je, dat het toilet niet verder dan 2 meter vanaf de standleiding mag zitten??
Peter, dat lees ik op de site van Plieger. Dit is de exacte tekst:

HANGEND TOILET PLAATSEN
Bij het plaatsen van een hangend toilet gebruikt u een inbouwreservoir. Het is van belang dat de afvoer van het toilet langs de muur loopt. Bij vervanging van een bestaand toilet zal dit vaak niet het geval zijn. Met een sprongbocht kunt u de aansluiting naar achteren verleggen.
Indien u het hangend toilet nieuw aanlegt dient u voor voldoende ontluchting van de riolering te zorgen. U krijgt anders problemen met uw riolering elders in huis omdat deze niet is berekend op de grote waterverplaatsingen van het extra toilet.

Stappenplan:
  1. Bepaal de inbouwdiepte. Houd met het bepalen hiervan rekening met de door u gewenste afwerking en het tegelwerk.
  2. Bepaal de gewenste hoogte van het closet, de hoogte van het planchet is hieraan gerelateerd. 40 cm tot de bovenrand van het closet is de meest gebruikte hoogte maar u kunt dit naar believen aanpassen. Let op: altijd vanuit de afgewerkte vloer meten!
  3. Stel het frame in op de juiste maat.
  4. Plaats het frame en teken de gaten af.
  5. Boor de gaten. Let op aanwezige leidingen.
  6. Monteer het frame met de meegeleverde bevestigingsmaterialen.
  7. Controleer op waterpasheid en stel zonodig bij. Het frame heeft een stelmogelijkheid.
  8. Sluit de afvoerbocht aan op het riool. Zie rubriek 'afvoer aanleggen'.
  9. Plaats de draadeinden. Gewenste lengte afstemmen op het closet en de afwerking. Meestal kunt u na montage de lengte nog bijstellen.
  10. Draai de hoofdkraan dicht en maak de watertoevoer. Zorg voor een hoekstopkraan in het reservoir. Deze wordt meegeleverd met het reservoir. Zie rubriek 'waterleiding aanleggen'.
  11. Spoel de leiding door voor het aansluiten. Dit voorkomt latere problemen door vuil in de leiding.
  12. Afwerken met bijvoorbeeld gipsplaat 2 lagen van 12,5 mm of één laag van 18 mm. Dit kunt u met tegels afwerken. Gebruik de meegeleverde afdekkingen om te voorkomen dat er vuil in het reservoir en de afvoerleiding terechtkomt.
  13. Aansluitstuk van aan- en afvoer zo ver mogelijk insteken. Gebruik hierbij een beetje zeepsop. Aftekenen langs de tegels.
  14. Daarna zo ver mogelijk op het closet schuiven. Gebruik ook hier een beetje zeepsop.
  15. Aftekenen gelijk met achterzijde van het closet.
  16. De afstand tussen de beide lijnen opmeten en aan de achterzijde van het aansluitstuk afzagen. Juiste lengte en recht zagen zeer belangrijk!
  17. Zaagrand afvijlen.
  18. Monteer beide aansluitstukken met een beetje vaseline.
  19. Plaats het closet. Gebruik een isolatiemat tussen closet en tegels.
  20. Plaats het bedieningspaneel en stel zonodig af.
  21. Werk af met sanitairkit nadat u geen lekkages hebt geconstateerd.
Ontluchting
Een goed ontworpen rioolsysteem heeft een ontluchtingsleiding via de centrale standleiding naar buiten via het dak. Dit is noodzakelijk om stank- en afvoerproblemen te voorkomen. Een closet wat geplaatst is verder dan twee meter van de centrale standleiding heeft een extra beluchting nodig. U loopt anders risico op stank en bijgeluiden.

Duoblok of closetpot vervangen voor wandcloset.
Voor een inbouwreservoir moet de afvoeraansluiting langs de muur zitten. Als dit niet het geval is kan de aansluiting verplaatst worden naar achteren. Hier is een speciale sprongbocht voor verkrijgbaar.
 

RemonDePemon

  • #4
Iemand?
Zo'n moeilijke vraag was het nu toch ook weer niet?

:D
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Je kunt beter een leiding naar zolder trekken en daar een beluchter plaatsen zodat je daar bij kan.

Of verder door dak heen gaan.
 

RemonDePemon

  • #6
Henk,
Dank je voor je reactie, maar dan moet ik ook weer minimaal 50mm doorsnede naar zolder trekken wat een behoorlijke klus is met betonnen muren en plafonds. Als ik nu een beluchter pak voor 110 en die in de koof bouw, dan is het toch ook opgelost?

Wat is de kans dat een beluchter defect raakt?

Remon
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Dan is het wel opgelost maar je moet er bij kunnen

Want bij verstoppingen (hogedruk ontstopping)kunnen ze er uit schieten of het rubbertje kan blijven hangen omdat er rommel tussen zit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu