Aanpak schilderwerk trap (stofvrij)

Weef

  • #1
Ik heb reeds wat topics gelezen over het schilderen van de trap, maar voor de zekerheid wil ik hier nog even mijn beoogde aanpak voorleggen.

De trap zat heel dik in de verf en hebben we direct na onze verhuizing in februari al flink opgeschuurd (hetgeen een enorme hoeveelheid stof produceerde). Omdat er op de bovenste verdieping nog werkzaamheden plaats moesten vinden hebben we vervolgens besloten de trap voorlopig te laten voor wat hij was. Nu de werkzaamheden zijn afgerond kan de trap eindelijk geverfd worden, echter zijn de onderste verdiepingen ondertussen volledig ingericht en dus wil ik stofontwikkeling zoveel mogelijk beperken.

De huidige staat van de trap is dat deze nog steeds een volledige dekking heeft en daarnaast getekend is door een behoorlijke hoeveelheid kleine putjes en deukjes. Ik had hiervoor de volgende aanpak in gedachte:

1. Ontvetten (eventueel te combineren met nat schuren)

2. (licht) Opschuren. Hierbij wil ik om stofontwikkeling te verkomen nat schuren óf een nieuwe schuurmachine aanschaffen met afdoende stofafzuiging (tips? is voor de thuisgebruiker)

3. Gronden

4. Deukjes/putjes plamuren

5. (licht) Opschuren

6. Lakken (indien noodzakelijk geachte tweemaal)

7. Aflakken met transparante traplak/parketlak


Kunnen jullie je vinden in deze aanpak of zijn er nog flinke verbeterpunten?

Alvast bedankt!
 

System7

  • #2
Ik heb net zelf één van de twee trappen afgekrabd met heteluchtpistool en verfkrabber omdat de verflagen er inmiddels wel erg dik & lelijk op zaten. Had ik dat allemaal weg c.q. vlak moeten schuren dan had ik heel wat stof geproduceerd met groffe korrel schuurpapier... De schilfers die bij het afkrabben loskomen geven weliswaar een hoop troep maar veel minder stof omdat je de verf redelijk "intact" laat. Er zit nu 1 laag grondverf op en dat ga ik plamuren en licht opschuren met een fijne korrel schuurpapier - dat geeft redelijk weinig stof. Dan weer een grondlaag en heel licht opschuren. En dan 2 kleurlagen, ook weer met tussentijds schuren. Schuren ontkom je dus niet aan :wink:

Als je echt 'stofvrij' wilt werken kun je misschien de trapgaten afdichten met een houten frame van latjes met plastic folie ertegenaan, dat moet het ergste wel tegen kunnen houden.
 

Weef

  • #3
Op zich is de verflaag die er nu op zit wel dik, maar niet heel lelijk/beschadigd (is ook een lichte kleur, gebroken wit). De deukjes/putjes zijn nagenoeg allemaal meegelakt. Het lijkt me dus een beetje overkill om de verflaag er volledig vanaf te branden/schaven.

Verder betreft dit natuurlijk geen operatiekamer oid, dus een klein beetje stof kan geen kwaad. Ik wil echter wel voorkomen dat mijn (houten) vloer blank uitslaat en dat er op al onze spullen een lichte waas komt.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Huur een schuurmachine met een bijpassende bouwzuiger
dan kan je vrijwel stofvrij schuren
 

EGeen

  • #5
En natuurlijk kan afdekfolie ook een uitkomst bieden. Geheel zonder stof schuren wordt erg lastig. Er bestaat ook zowiets als vloeibaar schuren, enkel met de hand heeft voor zulk werk mijn voorkeur. Nat schuren kan ook stof wat voorkomen.

Grondverf kunt u achterwege laten als u niet op het kale hout komt en de ondergrond niet aan het bladderen is.
Na het plamuren (2 componentenbasis) deze plekken wel opnieuw gronden.

Het aflakken kan met een polyurethaanproduct waarbij minimaal twee lagen wordt opgezet. Hierna hoeft niet perse een blanke lak. Voor normale slijtage kunt u hierna nog wel 2 lagen blanke polyurethaanlak opzetten. Hierdoor blijft de kleur langer intact maar krassen in de lak worden niet snel voorkomen. Let wel dat een blanke lak altijd de kleur iets aanpast.

Of natuurlijk uw optie het opzetten van een normale lak om in te kleuren en daarna twee keer blanke polyurethaanlak.

Hoogglans wordt wat gladder dan zijdeglans.
 

Tfro71

  • #6
Ik heb een schuurmachine met stofafzuiging. 99% wordt opgezogen. Met de hand maakt meer stof.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Inderdaad. Binnen schuren zonder een stofzuiger is geen doen. Bovendien loopt het schuurpapier 10 x sneller vol dan met een stofafzuiging.

Ook het geschuurde oppervlak kan na het schuurwerk met een vochtige doek worden afgenomen en is dan schilderklaar voor de volgende laag, want met een stoffertje binnen verplaatst u alleen het stof.
 

Weef

  • #8
Allereerst hartelijk dank voor alle reacties!

Uit het bovenstaande concludeer ik dat een schuurmachine met fatsoenlijke stofafzuiging mijn stof-issues weg zou moeten nemen. Ik heb hiervoor een verhuurbedrijf gevonden dat schuurmachines verhuurt van een Duits merk eindigend op 'tool' welke bekend staan om hun goede stofafzuiging.

Maakt het voor de kwaliteit van de stofafzuiging nog uit of er een bouwzuiger of standaard stofzuiger op wordt aangesloten?

De kleurlak die ik wil gebruiken is overigens een zijdeglans acrylverf. Ik heb ergens gelezen dat ik een epoxy-plamuur eerst moet gronden met een alkyd grondverf voordat ik er met de acryl overheen kan, klopt dit?
EDIT: bovenstaande negeren, geldt voor polyester plamuur niet epoxy

Wat betreft het aflakken dacht ik zelf aan een standaard acryl trappenlak (antislip). De productomschrijving geeft aan dat hiervan 2 lagen aangebracht moeten worden. Is dat inderdaad strict noodzakelijk? En is het effect op de kleuring van een dergelijke (kleurloze) lak erg sterk?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Bij de door U beoogde schuurmachine zit een bijbehorende stofzuiger van hetzelfde huis die automatisch start als u de machine start. U kunt de stofzuiger ook op "hand" gebruiken.

Afhankelijk van de uitvoering bevat de machine een toerentalregeling.

Als u alleen de toplaag goed wilt schuren kunt u het beste de delta uitvoering nemen, want deze komt beter in de hoeken. Dit is belangrijk als uw trap kwarten heeft.

Wilt u de verf volledig verwijderen dan kunt u de roterende schuurmachine met schijven nemen die met P60 werkelijk de dikste lagen afneemt.

U huurt hiermee een professionele set die wij dagelijks gebruiken. Deze stofzuigers zijn erop berekend 8 uur per dag te draaien. gebruik wel gehoorbescherming.

2 lagen is wel minimaal, zeker voor beloopbare verf oppervlakken. Bedenk: laagdikte = duurzaamheid. En voor een duurzame afwerking heeft u minimaal 2 lagen nodig.
 

Tfro71

  • #10
Weef schreef:
Maakt het voor de kwaliteit van de stofafzuiging nog uit of er een bouwzuiger of standaard stofzuiger op wordt aangesloten?
Voor de kwaliteit van de stofafzuiging maakt het niet uit, wel voor de kwaliteit van je standaard stofzuiger. Die is niet voor deze fijne stof gemaakt en zal hierdoor een stuk minder langer meegaan. Verder zijn de bouwstofzuigers vaak wat makkelijker aan te sluiten en hebben ze een langere slang, wel zo handig op de trap als je de stofzuiger boven of beneden kunt laten staan en niet mee de trap op hoeft. Dus gewoon meteen meehuren als je die schuurmachine huurt.
 

Weef

  • #11
Ik had inderdaad een delta schuurmachine op het oog. Overigens denk ik gezien het het verhuurbedrag (€ 20 per week) dat de daarbij behorende stofafzuiging niet is inbegrepen en ik geloof ook niet dat ze die verhuren.

Wel worden er bouwzuigers verhuurd, maar die vind ik wel een beetje onevenredig prijzig (vanaf € 45 per week). Dan kan ik bijna net zo goed een (tweede) stofzuiger aanschaffen voor deze klus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu