Aanleggen vloerverwarming in bestaande situatie

Klungel smurf

  • #1
Komend voorjaar zijn we voornemens om de begane vloer van ons huis onder handen te nemen. Eén van de zaken die we graag zouden realiseren is vloerverwarming. Liefst als hoofdverwarming, zodat er geen radiatoren meer nodig zijn.

Ons huis is gebouwd in 1990 en de vloer is volgens het technisch bestek opgebouwd uit 4cm tempex, 8 cm beton met krimpwapening, en een 3cm dikke cementdekvloer. Eerdere bewoners hebben vloertegels gelegd, en later is daar weer korreltapijt op aangebracht.

Kan iemand mij vertellen hoe ik het best te werk kan gaan bij het aanleggen van de vloerverwarming. Is uitbreken van de gehele (beton)vloer tot op het tempex nodig? Of kan volstaan worden met het uitbreken van alleen de tegel- en cementdekvloer?

Ik weet niet of de onderliggende vloertegels op de cementdekvloer zijn gelijmd, of dat deze in de cement zijn gelegd. Heeft dit wellicht invloed op de te volgen werkwijze?

Zou het frezen van sleuven t.b.v. de vloerverwarmingsleidingen een optie zijn, om daarmee het hak- en breekwerk te beperken?

Klungel smurf
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou laten frezen, minste brekerij, en snel klaar.

Er zijn div. bedrijven in gespecialiseerd, vraag ernaar in uw omgeving.
 

Klungel smurf

  • #3
Klussers hartelijk dank voor de gegeven info, maar ik zit toch nog met een paar vragen.

Zou de cementafdekvloer met een dikte van 3cm voldoende zijn om daarin de vloerverwarming in aan te brengen? I.v.m hoogte van deuren en trap is het in mijn geval haast niet te doen om dikte van de afdekvloer te vergroten.

Zou het wat zijn om de vloerverwarmingsleidingen in de betonvloer te laten frezen? Wordt dit ooit gedaan?

Alvast bedankt voor het advies,

Knutsel smurf.
 

Cor Klus

  • #4
Die dikte is op zich voldoende.
Wat heel belangrijk zit is of de dekvloer goed vastzit op de ruwe vloer. Als je met een hamer op de vloer slaat mag het nergens hol klinken.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #5
Door infrezen voor hoofdverwarming zal de dekvloer niet intact houden. I.v.m. de leiding afstand ongeveer 15 cm zal zijn.

Advies: afdekvloer eruit hakken en slangen leggen.
 

Klungel smurf

  • #6
Klussers,
Bedankt voor de reacties.

Gezien de adviezen denk ik dat uitbreken van de dekvloer inderdaad het beste is.

Kan iemand mij vertellen wat de minimaal aan te houden dikte voor van een afdekvloer met vloerverwarming is? Ik heb hier en daar al enkele meningen gelezen, maar helemaal duidelijk is het mij nog niet.

De bestaande betonvloer kan ik in totaal (dus inclusief slangen en vloertegels) met 5 a 6 cm verhogen zonder in problemen te komen met kozijnen en dorpels van buitendeuren en -ramen. Heeft iemand hier ervaring mee?

Met vriendelijke groeten,

Knutsel.
 

MarcoDezicht

  • #7
De hoogte met een nieuwe zand en cement vloer kom je aan +/- 5 cm.
Dit is met de slangen er in verwerkt.
 

Klungel smurf

  • #8
Is het aan te raden om op de betonvloer eerst een dunne (+/- 3mm) foam isolatielaag aan te brengen alvorens de slangen te leggen. Ik heb begrepen dat het voordeel hiervan is dat de afdekvloer daarmee "zwevend" wordt en dus minder gevoelig voor scheurvorming?
 

Chathanky

  • #9
Voordeel van scheurvorming zou ik niet weten, het is wel ten gunste van de opwarmtijd, de vloer is sneller op temperatuur.
 

MarcoDezicht

  • #10
Zet als je hem zwevend maakt ook een schuimfoam rand langs de kant zodat de vloer kan uit zetten.
Let er wel op daarmee je de vloer gaat afwerken als het een open steen soort is dat er een rvs betonnet onder ligt want anders komt de roest er doorheen.
Bij gewone plavuizen vloer is dit niet nodig.

Laat je even goed informeren voor dat je zomaar wat gaat doen.

Veel succes er mee.
 

Serviceman

  • #11
Vaak is het dat de warmte stralen denkbeeldig 45 graden omhoog stralen en op de helft van de dikte vloer kruisen is de beste warmte afgifte, je vloer wordt dan egaal warm.

Hoe dunner je dekvloer hoe dichter je de slangen bij elkaar moet leggen.
En als hoofdverwarming is het toch verstandig om de 7 tot 10 cm te leggen wat dan ook weer volstaat om 5 cm dekvloer te storten vanaf bovenkant slang, dus dat wordt dus inkorten van deuren en de eerste opstap van je trap zal wat korter zijn.

En uiteraard de foamfolie en kant isolatie en je 6 mm staalmatten.
Veel succes ermee. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu