Aanleggen drain tegen optrekkend vocht

Bullshark

  • #1
Hallo,

In mijn nieuwe huis heb ik op een paar plekken last van optrekkend vocht. Ik heb een offerte aangevraagd om de boel te laten injecteren, dit blijkt een vermogen te kosten.
Ik lees ook goeie verhalen over het aanbrengen van drains, ik kan alleen nergens een beschrijving vinden hoe dit precies moet, kan iemand mij aan deze info helpen?

Daarna wil ik mijn muren binnen met leem stucen, waarschijnlijk moet ik dus iets voor de muur plaatsen om het leem niet als modder van mijn muren te zien stromen. Er schijnt iets te zijn als tempex dat je tegen de wand kan plakken, weet iemand hier meer over (of dit op natte muren kan bijv.?)

Bedankt alvast voor de moeite,

Groet Peter
 

Gerrit

  • #2
Het leggen van een drainage is in wezen vrij eenvoudig.
Probeer vast te stellen waar het water vandaan komt, b.v. een hoog gedeelte van de tuin.
Graaf dan een gleuf van voldoende diepte en leg daat een drainageslang in en sluit die aan op de riolering of een put.
De slang dient uiteraard zo te liggen dat het aankomende water wordt opgevangen door de drainageslang.
Zorg dat de slang in goed doorlatende grond ligt, b.v. geel zand.

Sukses.
 

Bouwer Bob

  • #3
Hoi Bullshark,

Als de drain onder het niveau van een put of riolering uitkomt moet je een verzamelput aanleggen waaruit je dan met behulp van een dompelpomp met vlotterschakeling het drainwater in de riolering kunt pompen.

Als alternatief voor het gele zand wat gerrit noemde is er ook: grind, kleikorrels en piepschuimkorrels.

Vrgr Bob
 

Chathanky

  • #4
Klei en piepschuim korrels gaan toch drijven Bob.

Grind is wel een alternatief, maar op de langer duur zal er zich zand in gaan vermengen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Als het gaat om een nieuwe woning dan is de aannemer toch aansprakelijk voor het optrekkende vocht? Het lijkt me tenminste niet normaal dat je in een nieuwe woning last van vocht hebt, dat kan bouwvocht zijn, maar geen optrekkend vocht.
Uiteraard mits er buiten de woning geen voorzieningen zijn getroffen waardoor het water juist naar de woning toe loopt.

Gaat het om een bestaande nieuwe woning en was het optrekkende vocht bij de koop niet aanwezig of onzichtbaar weggewerkt dan is het toch een verborgen gebrek en is de vorige eigenaar toch aansprakelijk voor de kosten?

Ik denk dat dat eerst even uitgezocht moet worden voordat je zelf maatregelen gaat nemen welke later eventueel tegen je gebruikt worden om aan te tonen dat je zelf de schuldige bent aan het vochtprobleem.

suc6

Gerrit Bakker
 

Chathanky

  • #6
Of een drainpijp werkt is ook de vraag, de grond blijft vochtig en de muur wordt vochtig door de capilaire werking van de muur.
Daarbij komt dat de muur voor een deel in de grond staat en de andere zijde van de muur het water pijl weinig of niet zal zakken.
 

Bullshark

  • #7
Bedankt voor jullie reactie,

Gerrit, het is voor mij een nieuwe woning maar de woning zelf is deels 1920 en deels 1970, was inderdaad wel handig om te vermelden.

Beide delen hebben een enkelsteens muur en beide hebben zichtbare vochtplekken (dit wist ik al bij de koop). De bouwkundige gaf aan alleen de stukken waar de plekken zaten te behandelen, de specialisten beweren dat de hele buitenmuur moet omdat anders op andere plekken het vocht weer omhoog komt.

Of dit objectief advies is of dat dit advies is om hun eigen beurs te spekken kan ik niet inschatten.

groet Peter
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Dat verandert de boel natuurlijk.

Ik ben laatst bij een aannemer geweest en die had zelf last van vocht in de kelder.
Deze boorde om de zoveel cm een gat in de muur en daar ging een soort glazen buisje met vloeistof er in.
Dit buisje werd stuk geslagen en daarna het gat weer gevuld.

Hiermee werd de muur geimpregneerd, ik wil hem wel eens vragen wat voor spul hij gebruikte maar wellicht is hier iemand die weet wat dat voor spul is geweest.

suc6

Gerrit Bakker
 

Chathanky

  • #9
Dit is 1 van de vele info die je tegen komt als je op "muur injecteren" Zoekt. op de bekende zoek pagina`s

De tweede methode en recent door T.N.O. onderzocht is het inbrengen van emulsie. Hierbij worden de poriën voorzien van een waterafstotend middel. Dit gebeurt door injecteren d.m.v. gaten in de muur.

Voor een goede bestrijding van optrekkend vocht is het essentieel dat ook de eventuele aanwezigheid van hydroscopische zouten worden verwijderd.
Blijven deze zouten achter, dan zullen zij door het aantrekken van water dat in de lucht zit weer voor natte (zwarte) plekken zorgen. De Muur na uitdrogen door een ontvochtiger schoon borstelen en op nieuw witten of voorzien van nieuw pleisterwerk.

Er zijn ook doe het zelf producten verkrijgbaar met uitgebreide instructies.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu