Aanbrengen stille schuifdeur voor trapgat

Ronbu

  • #1
In onze jaren '70 woning zit een open trap in de woonkamer. Deze komt boven uit op de overloop. Er zit nu een schuifdeur in, maar deze schuift niet zo lekker meer. En, vervelender, hij laat veel geluid door.

Een schuifdeur op die plek bevalt goed. Een deur is wenselijk om in de winter warmteverlies te beperken en in het algemeen spraak- en tv-geluiden te dempen (omdat niet iedereen in huis tegelijkertijd in en uit bed gaat). En een schuifdeur is wenselijk omdat als je de trap af gaat, het veel makkelijker is om een schuifdeur achter je te laten sluiten dan een draaiende deur (je staat zelf al een paar treden lager als de deur dicht moet). Een zelfsluitende schuifdeur is het meest ideaal.

We willen de schuifdeur dus graag vervangen, voor eentje die makkelijk schuift/sluit en redelijk wat geluid tegenhoudt. En ja, liefst niet al te duur is natuurlijk. Het trapgat bevat naast de schuifdeur ook een dun afscheidingsschot: dat vervangen we gelijk mee (dat dunne schotje houdt wel warmte, maar nauwelijks geluid tegen).

Een goede schuifdeur ga ik in dit geval niet zelf aan beginnen. Maar voordat ik met deze specifieke vraag/klus afstap op een potentiële aannemer, wil ik eerst weten waar ik op moet letten en wat zoal goede mogelijkheden zijn. Om te voorkomen dat ik me al te gemakkelijk 'iets aan laat praten' en straks met iets zit wat niet brengt wat ik er van verwacht.

Heeft iemand tips/ideeën? Heeft iemand zelf zoiets in huis en wat zijn de ervaringen? Wat zijn goede/minder goede systemen? En wat voor soort aannemer zou ik het beste hiervoor kunnen benaderen (niet elke klusboer zal hier veel over weten).



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Al eens wat olie op de rollen gedaan ?
 

Ronbu

  • #3
Ja, heb de boel al gesmeerd. Probleem is niet zozeer dat 'ie niet zo lekker loopt, maar vooral dat de deur aan de zijkanten niet goed sluit (kier van ca. 2 cm, met maar weinig rubber) en dus veel geluid door laat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is dit niet wat ?
Is een aluminium profiel met haren, daarmee wordt vrijwel alle warmte en geluid tegengehouden, niet te strak monteren, de haren moeten niet krom gaan staan.

 

Essiehoogie

  • #5
Ik ben erg benieuwd. Heb hetzelfde probleem. Hoe heeft u het uiteindelijk opgelost?
 

Ronbu

  • #6
Dag Essiehoogie,
ik heb uiteindelijk er voor gekozen de deur en de wand er helemaal uit te laten slopen. En er een nieuwe metalstudwand in te laten zetten. Deze staat echter 70-80cm van het trapgat af. Mijn overloop had hiervoor net voldoende ruimte, en het is nu véél fijner om bv met een wasmand of een kleine koter de trap op en af te lopen. Ik ben daar héél blij mee.

In de nieuwe wand zit een schuifdeur. Voor een gewone deur was weinig plek en werd lastig met er om heen lopen.

De nieuwe schuifdeur is een wat dikkere en zwaardere deur dan de standaard deur. Met als schuifdeursysteem Schreuder&Co X5 én een Dictamat 50 KP sluitvertrager (aanrader! google even en je ziet wat het is). Het systeem werkt zo dat, wanneer ik de schuifdeur open schuif en deze los laat, hij vanzelf weer sluit. Als ik hem ver open schuif, schuift hij redelijk hard dicht, behalve het laatste stukje; daar wordt hij geremd door de Dictamat. Dat werkt fantastisch! Het laatste stukje sluit hij millimeter voor millimeter.. langzaam tot helemaal dicht!

Als ik de schuifdeur helemaal open doe, en dan nog net een extra duwtje geef, blijft hij vastzitten en dus openstaan. Ook heel handig. Geef ik de deur weer een klein trekje, dan komt hij weer uit die stand en gaat weer gewoon, uit zichzelf, dicht bij loslaten.

Boven de deur zit het schuifsysteem o.b.v. een kabel heen en terug. Deze zit weggewerkt achter een schot dat ik er eenvoudig af kan halen en er dus nog bij kan mocht dat een keer nodig zijn (bv om opnieuw te stellen of het systeem te vervangen).

In eerste instantie had ik de aannemer de deur laten sluiten in een kleine aftimmering, maar dat was echt killing voor de vingers van mijn twee zoontjes. Die heb ik dus verwijderd. En op zowel de kopse kant van de sluitdeur als de wand waar hij tegenaan sluit, heb ik twee rubberen strips geplakt uit de bouwmarkt (elke zijde 2 stroken). De deur en die wand zijn heel recht gemaakt, waardoor ze zeer goed op elkaar aansluiten. Werkt heel effectief en ziet er nog chique uit ook.

De openingen waar de schuifdeur langs schuift (bovenzijde en zijde waar deur in de wand schuift) heb ik tochtborstels in laten zetten. Deze hebben een iets dikkere strook haar dan in de post van 'Jan'. Ik heb ze wel zelf eerst wat afgeknipt en opnieuw er op gemonteerd (de aannemer had ze iets te strak op de deur gemonteerd, waardoor deze soms net bleef hangen en niet helemaal sloot). De deur schuift aan de onderzijde 1 á 2 mm over de nieuwe pvc-vloer (die later werd gelegd, dus dat was nog even spannend, maar pakte precies goed uit). Daar zit verder geen borstel o.i.d.

Op de schuifdeur zit aan beide zijde een mooie grote beugel om te schuiven.

Ik ben nu, vier jaar later, nog altijd zeer tevreden met het gehele systeem. Het kostte wel een paar duiten, maar ik heb er erg veel plezier van. Zowel van het gecreëerde voorportaaltje, het gemak waarmee de schuifdeur zelf sluit, en de mate waarin hij geluid en warmte tegenhoud. En hij schuift na vier jaar nog altijd als een zonnetje.

Succes met het oplossen met jouw situatie. Wellicht brengt deze info je op goede ideeën.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Mooi dat er na 5 jaar nog een antwoord wordt gegeven door de topic starter.
Goed werk mannen. :prima: :prima:
 

aycabbas

  • #8
Mocht je nog fotos kunnen posten van de nieuwe schuifdeur:o
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu