2115 deur verzagen naar 2015

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb een kozijn waar een buitendeur van 2015x930 in moet. Dat is een maat die wat minder vaak voorkomt. Nu kan ik een deur van 2115x930 op de kop tikken, die is wat gangbaarder.

Daar zou ik dan aan de bovenkant en onderkant 5cm moeten afzagen om dat passend te maken. Dat is nogal wat en ik denk dan dat ik gevaarlijk dicht in de buurt kom van de pen-in-gat verbindingen, of deuvels of hoe die deur dan ook in elkaar zit. Ben dus een beetje bang om de deur teveel te verzwakken en dus te verpesten.

Ik weet dat niet elke deur hetzelfde is qua constructie en dat het van veel factoren afhangt maar heeft iemand dit al eens succesvol geprobeerd?

Naast dit issue moet ik ook nog de weldorpel gaan verplaatsen dus ik weet van tevoren graag waar ik aan begin voordat ik de cirkelzaag er in zet :mrgreen:
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Als het slotgat er al in zit, moet je eigenlijk 10 cm van boven af halen, anders komt de kruk aardig laag te zitten straks. Bovendien kan de weldorpel dan ook zitten blijven.

Meestal is dit wel wat veel van het goede, maar soms kan het. Hangt helemaal van de deur af.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #3
Het hangt totaal van het model van de deur af waar je deze kunt inkorten.

Doorgaans is een deur opgebouwd uit een bovendorpel van 114-145mm

De onderdorpel is vaak een dorpel van ca 280mm met daarop een weldorpel
Het gebeurt dat de onderdorpel een samengestelde dorpel is waar je bijv 2 of 3 dorpels of meer boven elkaar hebt. Dan is doorgaans de onderste en de bovenste onderdorpel voorzien van een pen verbinding en of deuvels.

Mijn voorkeur gaat dan ook uit om de deur aan de onderkant in te korten, de weldorpel los te maken, deze opnieuw infraizen en vastlijmen.
MAAR alles hangt af van de constructie opbouw van de deur.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
En ook of er panelen of glas inzit. Dat de pen-en-gat verbinding wat zichtbaar wordt, maakt niet uit. Als er beweging in komt, kan je er vanaf de zijkant wat extra schroeven of deuvels inzetten.

Kozijn aanpassen kan natuurlijk ook :lol:
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #5
Er zit een glaspartij boven het deurkozijn dus kozijn pas je niet 123 aan :lol:

Heren, bedankt voor de tips.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Kozijn hoger zetten en de stijlen verlengen aan de onderzijde :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu