2 vragen schutting: tegen belending en schroeven planken

Joete

  • #1
Ik ga binnenkort een nieuwe schutting rond te tuin plaatsen. Nu zit ik met 2 vragen:


1) Aan alle drie (2x zij 1x achter) de zijden overleg gehad met de buren, 2 van de 3 stemden in. Een van de buren wil geen nieuwe schutting en wil het houden zoals het is. Wat ik op mijn eigen grond doe moest ik zelf weten, maar de schutting moest blijven staan. Nu zit ik met het volgende probleem, de schutting aan hun kant loopt niet helemaal haaks, maar daar zit een verloop in (kant van de buren op). Ik heb rondom mijn tuin natuursteenbanden staan, netjes haaks en recht. Nu wil ik graag mijn schutting boven de natuursteenbanden krijgen en niet nog een strook zand/grind/groen tussen de banden en de schutting. Het begin van de schutting zit wel strak naast mijn bandjes, maar de achterkant (13 meter verderop) staat er ca. 15cm vanaf. Hoe zou ik dit op kunnen lossen? Ik mag opzich wel aan hun schutting bevestigen, maar dat lukt op een gegeven moment natuurlijk niet meer fatsoenlijk ivm die 15cm. Een gat boren met de grondboor is met 15cm ruimte natuurlijk ook lastig (moet ook een paal tegen een gevel maken, wat ook niet wil met een grondboor...). Hoe kan ik dit het beste oplossen? Moet ik toch de buren proberen over te halen om een degelijke schutting te maken? Of zijn er ook nog andere opties om bijvoorbeeld wel gaten te boren? Of mijn schutting te plaatsen?

2) Ik ga de nieuwe schutting bekleden met zweeds rabat (18x145, werkend 130). Met hoeveel schroeven per paal zet ik deze vast? 1 schroef en dan blind onder de bovenliggende plank? Ik ben dan bang dat de planken in loop van tijd gaan schalen en los gaan staan van elkaar, helemaal als ik of de buren de planken gaan beitsen... Of draai ik 1 schroef in het midden van de plank? Zodat ze boven afgeklemd worden door de bovenliggende plank en onder door de schroef vast gehouden? Of draai ik op allebei de plaatsen schroeven in de plank zodat ie altijd goed vast zit?
Het mooiste zou blind zijn, maar ik wil niet dat ik uiteindelijk allemaal kieren tussen mijn planken krijg...

Dat waren 2 lange verhalen, hopelijk met voldoende en duidelijke info. Anders hoor ik het graag. Kort komt het hier op neer:
1) Hoe maak ik een schutting als ik nauwelijks vrije ruimte heb of moet ik met de buren in discussie?
2) Hoeveel schroeven per paal schroef ik in zweeds rabat?

Hopelijk heeft er iemand advies.
Al vast bedankt!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Overleg met de buren is altijd het best. Misschien moesten ze nog even aan het idee wennen, weten ze niet wat het gaat worden, of hebben ze er geen geld voor (over).

Ik zou de planken alleen aan de zijkant met twee schroeven per kant vast zetten. De planken gaan toch wel werken.

Palen bv. tegen een muur aan kan je uitgraven of schuin boren en het gat recht afsteken.
 

Joete

  • #3
Hmmzz... Ik dacht al waarom reageert er niemand, blijkt dat de mail dat er gereageerd is in mijn spambox beland is...
Maar bedankt voor je reactie!

Overleg met de buren is er nog een keer geweest en is nu geregeld, kost me wat meer, maar dat heb ik er graag voor over! Moet nog wel palen in krappe hoeken en tegen de gevel aan zetten, maar daar probeer ik nog wel uit te komen, schuin boren is inderdaad een goede optie!

Maar de schroeven: 1 plank bestrijkt bijvoorbeeld 4 palen, betekend dit dan op de middelste 2 palen 1 schroef en op de buitenste 2 palen 2 schroeven? Lijkt me niet heel charmant om geen gelijkdelend in de schroeven te hebben... Zou dan liever alle palen 2 schroeven zetten, maar weet niet goed of dat kan ivm werken van de planken...
 

StefanD

  • #4
Ik zou die paal tegen de gevel gewoon aan de gevel vast zetten.
Ook zou ik op elke paal 1 schroef per plank gebruiken, onderaan de plank zodat die schroef ook meteen de bovenkant van de onderliggende plank op zijn plek houdt. Als alternatief zou je schuin kunnen spijkeren, omdat een spijker minder opvalt dan een schroef.
Die 15 centimeter kun je toch met een plank overbruggen? Je schroeft aan jouw paal een plank, zodat die tegen de schutting van de buren aan komt en bevestigt hem aan die schutting.
 

Joete

  • #5
Tegen de gevel is normaal gesproken een optie. Alleen ik woon in de mooie vlakke kleipolder (Flevoland), dus zit ik dan over een aantal jaren met een schuine schutting opgescheept doordat alle palen zakken, behalve die aan de gevel... Valt voor mij dus eigenlijk af.

Die 15cm is al opgelost met de buren. Schutting wordt gelukkig helemaal vernieuwd. Die afstand overbruggen was voor mij niet echt een optie omdat de schutting dan door het gewicht wat er aan komt te hangen (of je hem nu afsteund op de ondergrond of niet) langzaam aan gaat overhellen naar mijn kant. Op zich is een paar centimeter niet erg, maar als ik zit hoe erg de schutting van de buren overhelt doordat ie alleen af en toe een tikje krijgt van een deur...

Schroeven op deze manier zat ik ook aan te denken, heb mijn monsterplankjes ook zo geschroefd, maar merk wel dat er iets speling in de plankjes zit dan. Nu zijn dit zulke korte stukjes dat ze ook maar met 1 schroef vast zitten, maar echt klemmen doet ie dus niet.
 

Joete

  • #6
De schroeven zat me toch nog niet helemaal lekker. Heb contact gehad met mijn leverancier van het hout (hij levert mij geen schroeven, dus geen eigen belang...). Hij vertelde mij om op alle plank-paal kruisingen 2 schroeven te draaien. Dus mocht iemand Zweeds Rabat gaan monteren... 2schroeven per plank per paal dus!

Bedankt voor alle tips en het meedenken!

Mag slotje op dus.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Dat zei ik al :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu