2 Vragen over vorstrand vloer blokhut

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb 2 vragen die betrekking hebben op de vorstrand bij een betonvloer voor een blokhut:

1: Hoe werkt een vorstrand eigenlijk? Hij voorkomt dat de vorst onder de vloer komt en zo de betonnen vloer optilt (bevroren grond / zand zet uit).

Als het vriest gaat de koude toch alsnog gewoon door het beton van de vorstrand naar de grond onder de vloer?

2: als ik een vorstrand uitgraaf, hoe kan ik dan de randbekisting van de vloer dan nog maken? De paaltjes waarlangs je latten schroeft hebben geen houvast doordat de vorstrand is gegraven.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Koude komt van boven. In NL gaat de vorst niet verder de grond in dan pakweg 70cm. Dus als je fundering aan de zijkant op dat niveau zit, kan het water in de grond niet bevriezen. Onder de rest van de vloer komt de vorst niet, want daar staat je blokhut op.

Er wordt vaak wat krampachtig gedaan over vorstvrij bouwen. Het gaat over mm's verzakking, dat maakt bij een blokhut e.d. helemaal niets uit. Er staan maar zat gebouwen (ook woningen) op een paar cm onder het maaiveld, zonder dat er problemen door de vorst ontstaan.

Er is hier al veel over vorstrand te vinden. De vloer zit aan de randbalk vast. Je vraag over de bekisting snap ik niet.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Dus een vorstrand van 60 of 70 cm. diep voor een blokhut is eigenlijk overbodig? Kan ik ook 2 lagen wapening in de vloer leggen voor wat compensatie voor de sterkte?

En met randbekisting bedoel ik het volgende: de vloerhoogte zal iets boven het gazon uitkomen. Daar moet ik dus een randje bekisting van 10 cm voor maken. Onder deze bekisting zit de vorstrand, dus daar kan ik geen paaltjes in de grond slaan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Vaak worden blokhutten op stoeptegels gezet. Die liggen ook niet vorstvrij.

Je bedoelt dus een sprong in de vorstrand. Die kist je vanaf de buitenkant uit. Zie dit topic (en andere).
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik bedoel ook geen sprong in de vorstrand.

De betonvloer van de blokhut komt boven het maaiveld uit om water buiten te houden. De vorstrand kan ik uitgraven en volstorten, maar zodra je op de hoogte van de vloer komt zal een bekisting het beton tegen moeten houden, anders stroomt het over het gazon heen.

De bekisting zal dus de dikte van de vloer hebben. Deze moet je aan de buitenkant voorzien van piketten. Er is echter 1 probleem: de piketten kun je moeilijk achter de uitgegraven vorstrand in de grond slaan. Daar hebben ze geen houvast.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Maak eens een tekening.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu