2 vragen over mijn Remeha Calenta 25L

Boukehj

  • #1
Hallo,

Situatie: ik heb een Remeha Calenta 25L ketel, waarop ik 2 vloerverwarmingsverdelers heb aangesloten (resp. 9 en 5 groepen van zo'n 90 - 100 meter elk) en nog een badkamerradiator. De vloerverwarmingsverdeler die het verste weg staat, heeft een bypass die door de installateur op 0,3 Bar is gezet.

Nu heb ik afgelopen weekend die ene radiator aangesloten (ketel is er al 3 maanden, vloerverwarmingen al 6 maanden), de vv-units helemaal dichtgedraaid, de iSense aangesloten en op 35 graden wenstemperatuur gezet, maar de ketel ging het CV-circuit niet meteen verwarmen. Omdat er tegelijkertijd gedoucht werd, dacht ik eerst nog dat het daarmee te maken had (nl dat de ketel bij warm water vraag geen de CV-kant niet aanzet), maar ook na het douchen gebeurde er eerst niets. Na een half uur kwam ik in de badkamer en was de radiator opeens wel erg heet (cv temp staat op 80 graden). Is het normaal dat de ketel sterk vertraagd reageert?

Tweede vraag: mijn vloerverwarming zal voor de eeste keer gestookt moeten worden. Kan ik dan de iSense gewoon op, zeg, 21 graden zetten, de RTL thermostaatknoppen van de vv-units op 24 graden en dan die laatste in de komende weken langzaam opvoeren? Of moet ik nog iets doen om de ketel te knijpen? Die 80 graden CV temperatuur lijkt me bijvoorbeeld wat overdreven (ook voor de badkamer is die hoge temp niet nodig; heeft nl ook vloerverwarming). Iemand tips over hoe ik de ketel hiervoor het beste kan instellen?
 

Xr8

  • #2
De ketel zal inderdaad geen warmwater en cv tegelijk leveren. Warmwater heeft altijd voorrrang. Na tapwater bereiding kan er best eens een wachttijd zijn. Al je de thermostaat op 21 graden zet en je vloer op 24 dan heb je het risico dat de temperatuur niet gehaald wordt, of het duurt lang.

De temperatuur kan in principe gewoon op 80 staan. De op de Isense kun je uitlezen wat de gewenste watertemperatuur is, dit kun je zien bij de informatie.

Er zijn ook mensen die de temperatuur gaan begrenzen, kwaad kan dit uiteraard niet, bij een goede instelling zal de ketel hoogstens bij opwarmen wat hoger stoken, daarna zal de watertemperatuur waarschijnlijk niet boven de 45/50 graden komen.

Succes.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
HOHO
De eerste keer opstoken van de vloer kan niet ineens naar een hoge temperatuur, de temperatuur moet wel degelijk geleidelijk opgebouwd worden. idd de instelling op de verdelers langzaam omhoog draaien.
 

Grashopper

  • #4
Vraag 1

Het toestel zal tijdens een langere tapping op warm water gaan draaien. Na het tappen moet de boiler weer op temperatuur komen. Dit kan een aantal minuten duren, vandaar de wachttijd.

Vraag 2

Zou de keteltemperatuur (parameter 1 of op de iSense) gewoon ook lager zetten. De iSense zal wel met een zo laag mogelijke temperatuur proberen te werken maar je voorkomt hiermee wel dat het toestel echt heet water gaat maken.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Wachttijd is er om te voorkomen dat een toestel steeds schakelt tussen cv en ww.
Niet omdat hij op de boiler na moet draaien.
 

Grashopper

  • #6
Klopt, alleen zit er geen wachttijd in. Het toestel zal na warmwater vraag, bij een al aanwezige CV vraag direct doorstoken. Voor het rendement is een extra stop/start slechter. Het opladen van de boiler duurt ook een aantal minuten, daarna gaat de driewegklep pas omlopen en wordt de installatie warm.
 

Boukehj

  • #7
Bedankt voor de antwoorden. Ik snap in ieder geval dat het even kan duren voordat de CV warm wordt na tapwatervraag. Ik heb de max temp van de CVkant maar eens op 45 graden gezet; de RTL bij de vv-unit moet dit dan terugbrengen tot 24 graden. Het voelt toch even veiliger om zeker te weten dat er niet meteen heet water mijn vloer in kan lopen (zeker omdat ik er niet bij kan blijven).
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
Er kan sowieso NOOIT heet water door je vloer, maximale temperatuur kun je instellen met de thermostaat kraan op de vloer verwarmings unit.

Rustig verhogen vanaf 22 graden.
Per week ongeveer 1 tot 1,5 graden.
 

Xr8

  • #9
HOHO, volgens mij bepaalt niet de ketel maar de thermostaat op de verdeler welke temperatuur er door de vloer heen gaat. Daarbij zal er als het goed is een maximaal thermostaat tussen te pomp geplaatst zijn. Deze zal nimmer 80 graden toelaten.

Succes.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #10
Dat bedoelde ik ook, drukte me alleen wat ongelukkiig uit.

Nooit hoger dan 35 graden gaan, is slecht voor de gezondheid.
 

Boukehj

  • #11
Nu ben ik aan het stoken, maar ik merk er verdraaid weinig van.

De iSense op 22 graden, dit is de hele dag hoger geweest dan de gemeten luchttemperatuur. De iSense geeft dan ook aan dat er CV-warmtevraag is.
De ketel ook, die geeft ook nog '8' aan naast de CV waterdruk (moet nog even kijken wat dat betekent) en de pomp van de cv draait. Maar de ketel lijkt niet aan te zijn. De CV-buizen zijn koud.
De pomp van de vloerverwarmingsunit is aan; de RTL-thermostaat op 24 graden.

ok, wat doe ik fout?

 

Grashopper

  • #12
Code 8 is een regelstop. Dit houdt in dat de regelaar een watertemperatuur vraagt die lager is dan de werkelijke watertemperatuur. Draai de verwarming maar eens een stuk hoger, dan zal hij vanzelf een hogere temperatuur vragen en gaan branden. Mits natuurlijk je ingestelde CV temperatuur niet zo laag is dat deze onder de werkelijke temperatuur van het water ligt.
 

Boukehj

  • #13
@Grashopper
Bedankt. Ik zag dat mijn minimale watertemperatuur op 6 graden stond (??). Nu ik die omhoog heb gezet, lijkt het goed te gaan. De ketel gaat branden voor cv en de buizen worden warm.
Wat zouden goede instellingen voor minimale en maximale watertemperatuur zijn?
 

Grashopper

  • #14
Zou de aanvoertemperatuur op een 50 graden zetten. Dan op de verdeler terugbrengen naar de gewenste temperatuur voor de vloerverwarming.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu