2 VR ketels vervangen, nog wat vragen

Kjiratsiekoedel

  • #1
Ik wil de 2 huidige Junkers VR ketels uit 1992 vervangen. Ze werken prima, maar vorig jaar hebben we 6000m^3 gas verstookt... (electrisch koken). De ketels zijn aan 2 boilers van 80L gekoppeld voor 't warme water.
't Gaat om een groot huis dat in 8 appartementen is gesplitst.

Met vervangen van de ketels hoop ik een 20% te kunnen besparen op gasverbruik (klopt die schatting?)

Nu heb ik 3 offertes laten maken en krijg 3 verschillende verhalen.

1e offerte:
-2 ketels vervangen voor 2 HR ketels (remea quinta)
-expansievat vervangen, is stuk
-rookgaskanaal is wel nodig
-eventueel het regelmechanisme vervangen

2e offerte:
-2 ketels vervangen voor 1 HR van 45kw (remea topline)
-expansievat is nog prima, niet vervangen
-rookgaskanaal is wel nodig
-regelmechanisme vervangen

3e offerte:
-2 ketels vervangen voor 2 HR ketels (intergas)
-expansievat altijd vervangen
-rookgaskanaal is niet nodig, lukt wel met huidige aansluiting
-regelmechanisme is prima en hoeft niet vervangen te worden

Vragen:
-wat is slim betreffende 't expansievat?
-is een rookgaskanaal noodzakelijk?
 

Fiesiekus

  • #2
Uiterard is een rookgaskanaal noodzakelijk. Het beste neem je 1 grote ketel (als die genoeg vermogen heeft) en vervang je ook het expansie vat.

Wat bedoel je met regelmechanisme?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
De besparing die je kunt behalen zijn onder meer afhankelijk van de watertemperaturen in het systeem. Hoe hoger deze zijn, des te kleiner de besparing met HR ketels.

Ik neem aan dat de installatie weersafhankelijk wordt geregeld, die 6000 m³ lijkt mij dan nog best meevallen. Zeker als je geen warmtemeters heb waarmee je individueel het verbruik toerekent.

Maar een 10 a 15 procent besparing zul je waarschijnlijk wel kunnen halen. Ik zou dan ook gelijk de regeling vervangen zodat het allemaal weer up to date is. De rookgasafvoer zal ook wel noodzakelijk zijn. Bij vr ketels zijn die vaak dunwandig en kunnen niet tegen condens. Ook de dakdoorvoeren zijn dan niet geschikt. Een expansievat zou ik ook vervangen tenzij deze er pas kort op zit.

Een remeha quinta is een goede keus, wij hebben er hier ook drie van hangen en ze zijn best betrouwbaar gezien de bedrijfsuren en de hoeveelheid verstookt gas. Of je er dan twee of een moet nemen is afhankelijk van de situatie. De quinta is er ook in 30, 45, 65, 85 en 115 kw. Er is er dan altijd wel een die past. De remeha topline die u noemt zal wel een nefit topline moeten zijn. Ook een goede ketel.

Blijven de boilers overigens behouden? Met combitoestellen krijg je volgens mij nooit voldoend warmwater.
 

Kjiratsiekoedel

  • #4
Met regelmechanisme bedoel ik de thermostaat en 't systeem dat beide ketels met elkaar verbind.

De topline was inderdaad van Nefit, niet van Remea.

De boel wordt niet weersafhankelijk geregeld.

De boilers blijven zeker behouden. Die zijn niet zo oud en gewoon handig ('s ochtends is er gewoon een flinke piek in doucheverbruik)
 

Xr8

  • #5
Expansievat altijd vervangen, evenals gaskranen en overstort ventiel en inlaatcombinaties. Op dit soort uitgaven zijn dit de kosten niet en je hebt dan gewoon alles weer goed voorelkaar.

Een HR ketel kan overigens niet zomaar op een VR schoorsteen systeem aangesloten. Mogelijk dat het kan maar dit dient eerst bekeken te worden bij VR word nogal een dunwandig aluminium gebruikt. Dit is voor HR niet toegestaan, en dient dikwandig alu te zijn. Tevens kan een HR ketel niet op een bouwkundig kanaal gezet worden ivm condensatie.

Ben het overigens niet eens om een grote ketel te nemen. Vooral in cascade opstelling is het soms beter om twee kleinere gelijkwaardige ketels te nemen. Een ketel met een lager vermogen kan nl zuiniger stoken dan een met een groter vermogen. Dit omdat terug gemoduleerd wordt tot ongeveer 30% van het maximaal vermogen.

Tevens is in geval van storing in dit geval altijd nog een ketel wel in bedrijf.

Met het regel systeem zal wel de cascade regeling bedoeld worden. Hiervoor heeft remeha een mbc4 in het programma werkt in combinatie met een celsia 20 en is geschikt tot en met 4 ketels. Prima en simpele regeling.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu