2 radiatoren werken niet (goed) - afvoer probleem?

Familie_kok

  • #1
Hallo allemaal! Hopelijk hebben jullie een goede tip voor ons!

Er zijn bij ons in huis twee radiatoren die het niet (goed) doen – in de slaapkamer en in de naastgelegen studeerkamer. De radiator in de slaapkamer wordt wel warm aan de bovenkant, maar blijft steenkoud aan de onderkant. De radiator in de studeerkamer wordt helemaal niet warm – ik voel wel wat warmte aan de aanvoerpijp die uit de muur komt.

Deze twee radiatoren komen wat betreft afvoer samen in een t-stuk in de slaapkamer, waarna ze even verder samen komen met de ‘centrale’ afvoerbuis.

Gisteren zijn we hier al een hele tijd mee bezig geweest en hebben het systeem bijgevuld (stond nog wel gewoon in het groen, maar gewoon voor de zekerheid) en ontlucht.

Toen ik de algehele weigeraar ontluchtte kwam er alleen maar water uit, en eigenlijk gold hetzelfde voor alle radiatoren in het huis, behalve 1 – toevallig de best werkende in het huis.

Ik ben gaan zoeken op internet en kwam onder andere tegen dat er wellicht rotzooit in de radiator zit – ik heb toen via het aftapkraantje behoorlijk wat water weg laten lopen en merkte toen dat de bovenkant wel warm werd. Zodra het aftapkraantje weer dicht zat stopte het warm worden ook weer – na 5 minuten was hij dan nog enkel wat lauw aan de bovenkant.

Voor mij als leek lijkt het er dus op dat het water niet ‘doorloopt’ en dat er ergens een blokkade zit. Ik las hier in het forum en ook op andere sites dat wellicht de afvoer dicht gedraaid zit. Ik heb geprobeerd met een inbussleutel de boel open te draaien, maar volgens mij heb ik dat niet goed gedaan, want er kwam alleen maar wat water uit lopen. Ik zou dus niet goed weten hoe dat moet.

Maar, aangezien de radiator in de slaapkamer ernaast samenkomt met de afvoer van de weigeraar en alles koud is tot de verbinding met de centrale pijp, heb ik het vermoeden dat het misschien wel ergens aan/bij het verbindingsstuk ligt? Ik vind het opmerkelijk dat juist deze twee radiatoren die samenkomen allebei problemen hebben.

Ik zal straks even wat foto’s maken van de situatie en het type ketel en dat soort dingen opzoeken, maar beide radiatoren hebben de aanvoer en de afvoer aan eenzelfde kant en er zitten ouderwetse aan/uit knoppen op.

Alvast hartelijk dank voor het meedenken!
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #2
Als het aftapkraantje open wordt gedraaid dan wordt de radiator warm.
Dwz, stroming over de radiator. Dat is uw probleem dus.
Wat voor knop zit er op de afsluiter? Kunt u die er af halen? Daar achter zit dan een pennetje wat een klepje in de afsluiter aanstuurt, zit het klepje vast, dan stuurt het pennetje niks! Dus even met een tang proberen het pennetje in te duwen en voelt u weerstand bij in en uit gaan dan is het goed.

Een ferme tik op de zijkant van de afsluiter helpt ook wel eens :mrgreen:

Ps. lopen de aan en afvoer boven de kamers? Op zolder bijv. dan is het ook mogelijk dat daar op het hoogste punt in de installatie lucht blijft zitten, ook dat belemmerd de circulatie.
Succes.

Calenta :cool:
 

Familie_kok

  • #3
Hoi Calenta,

Dank je wel voor je reactie. Er zit geen knop op de afsluiter:



Er zit wel een gaatje voor een inbussleutel in, maar zoals gezegd komt er water uit als je daarmee aan de haal gaat:



Ik weet eigenlijk niet zo goed hoe dat op zolder, waar de ketel hangt, allemaal samenkomt. Ik zal dat eens even gaan bekijken.

Ik ben even op zolder geweest en de pijpen lopen grotendeels onder de isolatie plaggen door. Het is wel zo dat de buis (op de plekken waar ik erbij kan) heel heet is. Behalve dan het stukje tussen deze twee radiatoren in.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
De foto die je nu laat zien zijn van de onderkant van de radiator, wat er hier beoeld
word, is wat er aan de bovenkant zit, is dit een draaiknop met of zonder geyallen?
Met getallen kan je eraf halen, en daar zit het genoemde pinnetje achter, die willen
nog wel eens vastzitten.....
De foto is dus van je voetventiel, deze kan je controleren of hij volledig open staat.
 

Familie_kok

  • #5
Nee, geen getallen. Er zit een ouderwetse aan/uit draaiknop op.

Maar hoe kan ik dat voetventiel controleren dan? zoals ik al eerder schreef kreeg ik daar met de inbus sleutel meteen water uit. Betekent dat dat het open staat en dat het daar niet aan ligt, of heb ik het verkeerd gedaan?
alvast bedankt!
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Sluit alle radiatoren behalve die 2 . zet de cv aan en kijk of ze het dan wel doen?

1-wel. dan moet je ff kijken of je de cv pomp een standje hoger kan instellen of met behulp van voetventielen de installatie een beetje inregelen.

2- niet. radiator hangt niet goed, ontluchting van radiator heeft dan geen nut. de kant waar de ontluchting zit dient hoger te hangen.
of verstopping in leidingwerk ?kraan???
 

Familie_kok

  • #7
Alles uit behalve deze hebben we geprobeerd, maar zonder effect. de ene werd/bleef slechts van boven warm en de ander bleef ijskoud.
ik zal morgen de waterpas eens zoeken om te kijken of ze goed hangen- dank voor de tip. hopelijk geeft het resultaat :-)
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
:mrgreen: das wel heel erg snel :shock:
weet u wel zeker dat de ketel aanstond op dat moment . als ketel uit staat dan gebeurt er ook niets omdat de pomp niet draait .
 

Familie_kok

  • #9
Ja, heel snel - of ik was vergeten te vermelden dat we dat al geprobeerd hadden... Excuus!

En ja, we hadden de thermostaat op 30 gezet - het aanvoer pijpje werd dan ook gloeiend heet, maar daar bleef het dan ook wel bij.

Ik heb zojuist ook de waterpas er eens bijgepakt en voor beide radiatoren geldt dat ze heel ligt overhellen naar de juiste kant (belletje zit net een beetje over het streepje heen). Dus dat lijkt in orde te zijn.

Zou hier iets 'afgesloten' kunnen zijn? Dit is het koppelstuk waar beide afvoer pijpen samen komen. Ik zie met mijn leken ogen alleen afsluit ringen, maar wellicht zie ik iets over het hoofd? Ik vind het gewoon zo opvallend dat ze beide een soortgelijk probleem hebben en 'toevallig' samen komen

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Familie_kok schreef:
Er zit wel een gaatje voor een inbussleutel in, maar zoals gezegd komt er water uit als je daarmee aan de haal gaat:

Ik vind dit een vreemd soort voetventiel, en uit een voetventiel hoort geen water te komen.
Wat heb je gedaan met de inbussleutel om er water uit te laten komen?
 

Familie_kok

  • #11
Ik heb niets meer gedaan dan: sleuteltje erin en draaien.

De ene kant op krijg je er op een gegeven moment water uit, de andere kant op draai je hem vast.

Ik zat hier net ook al over na te denken (dus toevallig dat je hier over begint) omdat ik me ineens afvroeg of ik wel de goede kant op had gedraaid en hem niet toevallig juist aan het afsluiten was ofzo.

Dus heb ik zojuist een andere radiator gecontroleerd om te zien op welke 'stand' deze stond. Bij deze, goed werkende radiator, is hij helemaal vast gedraaid. Bij weer een andere is hij echter half, half vastgedraaid en deze werkt ook prima.

Dus de vraag is: welke kant moet hij op?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Normaliter is linksom open.
Ik zou het even proefondervindelijk vaststellen.
Je draait hem helemaal linksom en doe een warmtevraag via de thermostaat en ga voelen of de buizen wrm worden. Zoniet helemaal de andere kant op en weer voelen na aanzetten thermostaat.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #13
Wel de binnenste (diepste) inbus draaien (links) en niet de buitenste ring .
 

Calenta

Specialist Verwarming
  • #14
Dit voetventiel wordt vaak bij verdeelblokken gebruikt en gaat open wanneer de binnenste inbus geheel rechtsom wordt gedraaid.

Vraag me niet waarom deze zo werken, het zijn ondingen en lekken idd bij t minst of geringste.

Calenta :cool:
 

Familie_kok

  • #15
Helaas hield naast de radiatoren ook de internet verbinding ermee op. Daarvan heb ik duidelijk meer kaas gegeten, want die doet het inmiddels weer :)

Ik heb allerlei standen uitgeprobeerd inmiddels. Het lijkt een zeer gering effect te hebben op de 'half' werkende radiator, maar op de algehele weigeraar heeft het geen enkel effect.

Ik zit met het idee te spelen de twee radiatoren er af te (laten?) halen en met een trekveer oid de afvoer buizen te behandelen om te zien of er meuk in zit. Is dit te doen voor een redelijk handige klusser? Of niet aan beginnen en een professional laten komen? Deze twee radiatoren zitten aan de achterkant van het huis op de 1e verdieping en op de zolder hebben wij (nog) geen radiator - het lijkt me een kwestie van aan/uit knop dichtdraaien, water weg laten lopen uit de radiator en de boel afkoppelen of is dit te simpel gedacht?

Uiteraard hoor ik het graag of jullie nog een ander idee hebben om uit te proberen.

Ik kan het werkelijk waar niet uit staan dat het kreng op de studeerkamer het niet doet. Op de slaapkamer maakt me niet zoveel uit, staat toch eigenlijk niet aan - maar zou graag straks als het onder 0 wordt lekker warm op mijn kamertje zitten :)
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Het is bijna zo simpel.....
Stekker eruit van de ketel, de installatie aftappen aan de kant van de woning waar deze radiatoren hangen, de rotzooi los halen en doorsteken (ik denk zelf dat die voetventielen dicht zitten en mogelijk niet meer open te krijgen zijn). Als alles open is, alles weer vast monteren, installatie vullen, en stoken maar.
 

Familie_kok

  • #17
Maar moet je dat aftappen dan op de bg grond doen of alleen de verdieping? als de stekker eruit is, neem ik aan dat hij niets meer pompt, waardoor alleen het water wat vanaf de ketel 'boven' deze twee radiatoren zit weg hoeft middels tappen-of begrijp ik dat verkeerd?

klinkt in ieder geval redelijk te doen. zou goed kunnen dat die voetventielen kapot zijn, ze slippen ook wat van binnen namelijk. sowieso handig om die te vervangen.

denk dat we dat maar moeten gaan proberen, komend weekend.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #18
Je kan de radiatoren aftappen via de aftappers van de radiatoren zelf.
Dan zal al het water uit de installatie gaan tot de hoogte van die aftappers.
Denk er wel bij na dat je een radiator eigenlijk nooit helemaal leeg krijgt.
Dus bij het demonteren altijd wat oude doeken erbij houden.
 

Familie_kok

  • #19
Duidelijk!
Heb nog wel wat oude gordijnen liggen van mijn schoonmoeder... :lol:


Ik zal straks het nieuws aan mijn echtgenoot vertellen... Zal hij leuk vinden... Hij wilde al een loodgieter halen om op zolder een wasmachine afvoer (waarvoor eigenlijk alles er al bijna zat) te maken. Sta je er dan naast als vrouw, met je ogen te rollen... :roll:

Zal het hem dus maar voorzichtig vertellen... ;)
 

Familie_kok

  • #20
Nou, voetventielen van beide radiatoren zijn vervangen en ze worden zowaar beide warm.

:prima:

Een korte test van de oude onder de kraan vertelt mij dat de ene zo dicht geslibt zit als het maar kan en dat de ander dezelfde kant op aan het gaan was.

Allemaal ontzettend bedankt voor de hulp en de suggesties. :bedankt:

De boel eraf en vervangen was echt uber simpel inderdaad, kind kan de was doen.

Wat zal ik morgen genieten van mijn warme studeerkamertje tijdens het leren voor m'n tentamens!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu