2 houtkachels op dezelfde buis?

MartinVE

  • #1
nieuw hier...

Ik heb ruim de tijd genomen om alle posts te lezen i.v.m. houtkachels maar over het volgende heb ik niets gevonden (mocht er toch al op geantwoord zijn, dan mijn excuses...).

Het betreft de volgende situatie:
Ik wil in mijn huis verwarming installeren met houtkachels. Het huis heeft geen vast (gemetseld) rookkanaal, maar dat zou ik oplossen door een buis te installeren. De vraag is nu of ik op dezelfde buis 2 verschillende kachels mag aansluiten op 2 verschillende verdiepingen, de een boven de andere. Of moet elke kachel zijn eigen (individuele) buis krijgen?
Verder ben ik ook niet zeker of de buis beter binnens- of buitenshuis geïnstalleerd wordt en wat de voor en nadelen zijn. Beiden zijn qua indeling van het huis mogelijk. Ik heb o.a. gelezen dat bij buitenshuis installeren een geïsoleerde dubbelwandige buis moet gebruikt worden, maar ik begrijp eerlijk gezegd niet goed waarom...
Helpt iemand mij?

Vriendelijke groeten.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Dan moet dat met minimaal een shunt kanaal systeem gebeuren.
Meestal geeft dat problemen dus een eigen kanaal is de beste oplossing.

Waarom goed isoleren van het kanaal nodig is om de temperatuur zo snel mogelijk hoog te krijgen dat de verbrandingsgassen omhoog gestuwd worden en naar buiten gaan.
En om te voorkomen dat het vreselijk gaat condenseren.

Sneller warm is binnenshuis geinstalleerd met minder kosten dan buitenlangs.
En binnenshuis moet het ook goed geïsoleerd worden, dus niet alleen buiten.

Vr Gr
 

MartinVE

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Wat dat shunt kanaal betreft: waar kan ik ergens info vinden? Voorlopig ben ik met googlen niets wijzer geworden... Mijn verbeelding zegt dat dat eventueel een inwendige en een uitwendige buis zou kunnen zijn die apart kunnen aangesloten worden?

Wat betreft de buizen: het nut van geïsoleerde buizen zie ik nu wel in en ik begrijp ook dat ik er dus twee naast elkaar zou moeten installeren. Wat esthetisch gezien wel een beetje jammer is.

Wat betreft het buitens- of binnenshuis installeren: afgezien van het verschil in kosten is dit dus ook een esthetische beslissing of zijn er nog andere (praktische) gevolgen?

Groeten!
 

Fiesiekus

  • #4
Een voorbeeld van een shuntkanaal vind je hier : op pagina 2.

Overigens heb ik dit soort systemen niet gezien voor houtkachels; maar misschien bestaat 't zo wel en is het een oplossing?
 

MartinVE

  • #5
Bedankt. Dit voorbeeld van een shuntsysteem is met een soort geprefabriceerde stapelbare bouwstenen. Kent iemand ook een vergelijkbaar systeem met metalen buizen? Ik vind die namelijk op zich al decoratief genoeg om niet verder te moeten afwerken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu