Tocht weren onder scheve deur

Knijntje

  • #1
Hoi allemaal,
It's all in the titel... In de huiskamer heb ik een scheve deur naar een inloopkast. Nou heb ik weinig kaas gegeten van dit soort dingen. Vandaar mijn vraag: "hoe kan ik dit tochtdicht maken en tegelijk die scheve spleet aan het oog onttrekken?". Zijn hier kant en klare oplossingen voor in de vorm van een strip met stelmogelijkheden wellicht?

Ik zat er dus aan te denken om de strip te monteren aan de kant van de huiskamer (itt tot in de inloopkast).
Alhoewel..., nu ik er over nadenk zou ik ook een strip aan de binnenkant kunnen monteren en de spleet wegwerken met een latje aan de huiskamerkant van de deur! Geen slecht idee waarschijnlijk. Ik denk dat ik de oplossing gevonden heb hahaha.. Ideeen zijn welkom desalniet te min :)
Alvast bedankt!
Martin
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Graag een foto.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Is de deur scheef of is de vloer zo scheef? Ik denk dat het enige wat hier helpt een valdorpel is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Waarom tocht het daar? Je kan beter de tocht in de kast oplossen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Een drempel achter de deur in de kast aanbrengen, dan heb je geen doorgaande naad meer.
 

Knijntje

  • #6
Wow, dat zijn alweer drie opties; valdorpel, drempel, tocht in kast oplossen! Vooral die eerste twee was ik niet zo snel opgekomen... (noem me dom, hahaha).

Een drempel is wel een simpele optie eigenlijk. Een valdorpel ook mooi. De tocht oplossen klinkt logisch maar er lopen erg veel buizen, zowel naar zolder als naar beneden. Daar zit vaak veel ruimte omheen. Misschien ga ik het nog wel doen ook, maar dan meer omdat ik het muisvrij wil maken; dan kan ik voedsel bewaren in de kast. Anyway, dat is een ander verhaal.

Maargoed, de kier onder de deur dichtmaken betekent ook dat ik de kast minder aan het verwarmen ben. Dus dat is ook een positief effectje.

Het is overigens de vloer die vooral scheef is (misschien allebei wel trouwens). Omdat ik niet super technisch ben kan ik niet overzien of het dan mogelijk is om de kier af te timmeren zodat ik de scheefheid van de deur (zoals het oogt) aan het oog kan onttrekken. Ik denk dat dat niet mogelijk is, maar ik kan het mis hebben...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dan moet je de evenwijdig aan de vloer afzagen en er dan eventueel een lat oplijmen.
 

Knijntje

  • #8
Heb je het over de deur? Een lat waarop lijmen? Ik vat het nét niet! Sorry...
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Sorry, het woord deur was ik vergeten :oops:
Dus, de deur evenwijdig aan de vloer afzagen en er dan een lat tegen lijmen.
 

Knijntje

  • #10
Ah, ja..., ik zie het nu voor me. Top idee zeg. Dan heb ik het voor het oog weggewerkt. Goed idee..., super. Dank je wel! (en iedereen weer trouwens!!!).

Ik denk dat het een drempel of valdorpel gaat worden met het evenwijdig (aan de vloer) afzagen van de deur. En vervolgens een witte lat op de onderkant van de deur.
thanks :)
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #11
Als je de deur uitvult, zal deze aan gaan lopen op het hogere deel van de vloer.
 

Knijntje

  • #12
Hmmm..., ik kan voor mij zien dat ik de deur evenwijdig zaag aan hoe de vloer loopt. Dat geeft een kier van gelijke hoogte onder de deur. Dan lijkt het recht, zeg maar. Verder dan dat kan ik niet komen inderdaad!

Het liefst wil ik een deur die, wanneer die dicht zit (zoals op de foto) een minimale spleet heeft (die gelijk loopt met de vloer en dus recht lijkt). Maar het lijkt mij voor alsnog onmogelijk, snik :(
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Als je de deur afsluit, en de tocht in de kast zo laat, heb je grote kans op vochtproblemen in die kast. Dan kan je er helemaal niets meer in opslaan.
 

De Bob

  • #14
Plaats op de deur een licht kleurige opbouw borstel srip, dan is de gleuf uit het zicht, en de tocht weg.
 

Knijntje

  • #15
Ik denk dat dat inderdaad nog wel het makkelijkste is. Moet ik hem wel scheef plaatsen, dus het onttrekt niet helemaal de scheefheid aan het oog. Maar die spleet ben ik dan kwijt inderdaad. Dat is zeker een verbetering.

De kastdeur gaat extreem vaak open per dag dus om vocht maak ik mij niet zoveel zorgen (alhoewel terrecht genoemd). En er is wat tocht door alle leidingen die daar lopen, dus dat scheelt in positieve zin; als ik de ruimte om de leidingen dicht ga maken wegens muizen is het misschien slim dat met anti muizengaas te doen. Dat laat nog tocht door en is makkelijk te vormen naar de leidingen en vast te nieten aan de houten wanden van de kast. Dat spul vind ik ideaal. RVS en super fijnmazig... Beter dan staalwol, wat altijd tijdelijk is.
 

De Bob

  • #16
U moet het niet scheef plaatsen, maar evenwijdig aan de vloer.
Dus recht op de deur (horizontaal), de scheve gleuf is dan uit het zicht, en ziet u een rechte borstelstrip
 

Knijntje

  • #17
De vloer is scheef. De deur recht. Als ik een borstel recht op de deur monteer is deze scheef ten opzichte van de vloer. Of ik moet iets over het hoofd zien natuurlijk :)
 

De Bob

  • #18
Is de vloer zo erg scheef +/- 2.cm op deur breedte ?
Wat is dan het verloop in de hele ruimte ?

De strip recht en de borstel scheef afknippen (als de borstel lang genoeg is, er zijn borstels van 5.cm in de handel)

Leg eens waterpas op de vloer en kijk wat er scheef is.
 

Knijntje

  • #19
Het verloop in de ruimte is huge. Wij wonen (sinds kort) op drie hoog en ik heb me laten vertellen dat wanneer een gebouw verzakt dat soms op de bovenste verdieping meer "uitvergroot" wordt. Maar de vurenhouten vloer heeft ook op plaatselijk niveau zelfs niveauverschillen. Je kunt het ook voelen bij het lopen. Het is een heel oud gebouw. Verder totaal geen problemen mee. Het is alleen bij die deur storend.. De vloer is echt prachtig..

Anyway..., ik heb er een waterpas bij gepakt en heb nu de bevestiging dat de deur recht is en de vloer scheef. Behoorlijk scheef ja. De deur heeft aan de ene kant een ruimte van 6 mm tot de vloer. Aan andere kant v/d deur is de ruite 27 mm tot de vloer; als ik de strip evenwijdig aan de vloer (dus scheef op de deur ga monteren schiet ik er niets mee op, voor het oog). Borstelharen afknippen zelfde verhaal.

Ik ben bang dat het optisch niet op te lossen valt. Qua tocht valt het prima op te lossen met een valdorpel, drempel achter de deur, borstelharen schuin afknippen of een combi. Allemaal goede tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu