Tips gevraagd voor zoektocht thermostaat

Wendan

  • #1
Hallo allemaal, Ik hoop op wat hulp bij het zoeken van een geschikte thermostaat voor in mijn huis. Ik heb al wel wat rondgesnuffeld, maar kom er niet helemaal uit. Vandaar mijn post.

Huidige situatie:
Ik heb op dit moment een Daalderop comfort 32/80. Deze wordt aangestuurd door een Chronotherm modulation (oude vierkante type). De ketel stuurt via een WTC vloerverdeler +/- 80 m2 vloerverwarming aan. De ketel heb ik op max 60 graden staan en de temp van de verdeler op 40 graden. Er staat een radiator in de gang altijd open, zodat de ketel altijd zijn warmte kwijt kan.

Ik loop tegen de volgende punten aan die ik graag zou willen verbeteren.

1. De thermostaat verwarmt iets te lang door en begint pas weer met verwarmen als ie een halve graad lager is dan de ingestelde temperatuur. Dit duurt soms wel een dag, waardoor de vloer koud wordt en het minder behagelijk is binnen. tevens moet de hele vloer dan weer worden opgewarmd. Ik zou daar graag wat in willen kunnen instellen om de delta T te kunnen aanpassen en de inschakeltijden. Tevens heb ik op dit forum gelezen dat een vloersensor kan helpen.
2. Ik ben nu een beetje blind. Ik probeer een een beetje te monitoren wat de ketel doet, maar ik zou een rapportagefunctie ook fijn vinden. Om de regeling van de temperatuur in de ruimte te kunnen optimaliseren en tweaken.
3. Het systeem is nu modulerend, maar 98% van de tijd wordt max 60 graden (van de 60/75/90) gebruikt. De ketel moduleert dan zelf tussen de 50 en 60 graden. Immers de vloerverwarming mixt water van 40 graden. Om deze reden kan/mag de thermostaat ook aan/uit zijn lijkt mij.
4. De ruimtethermostaat staat continue op 20 graden ingesteld. Een sensor voor het meten van de vloer heb ik dus nog niet. Ik heb begrepen dat er thermostaten zijn die op de ruimte en de vloer kunnen sturen.

Samengevat zoek ik een thermostaat met de volgende eigenschappen:
1. Mogelijkheid voor vloersensor
2. Veel instelmogelijkheden zoals delta T en hysteresis
3. Rapportagefunctie om het verloop van het opwarmproces en gedrag ketel te kunnen bekijken

Ik hoor heel graag jullie adviezen en wellicht concrete voorstellen.

Groeten,
 

Bernhard

  • #2
Bij 3:
"Het systeem is modulerend".
Gezien de afwijking is het systeem niet modulerend. De afwijking in het systeem is meestal een niet juist werkende hydraulische schakeling.
Dat kan komen:
- door een te lage waterstroming over de ketel en of de vloerverwarming
- te laag ingestelde temp op de vloerset
- te weinig capaciteit van de vloer, dan is er een hogere watertemp nodig.
98% van de tijd wordt max 60 graden (van de 60/75/90).
Wat betekend die temp. van 60/75/90?.
De ketel moduleert tussen 50 en 60grd.
Waarom en hoe kan de ketel dit doen?
Ik denk dat je beter de installatie hydraulisch moet verbeteren. De thermostaat komt dan als laatste verbetering.
mvg bernhard.
 

Wendan

  • #3
Hoi Bernhard, het systeem is modulerend omdat de thermostaat tussen de 90 en 60 graden als max temp kan aanvragen. Echter 98% van de tijd vraagt de ketel max 60 graden. Als de thermostaat max 60 graden vraagt, zie ik de ketel tussen de 50 en 60 graden variëren en moduleren in zijn vermogen om het water op die temperatuur te houden.

De thermostaat warmt te lang door, zo lijkt. Als ik bv 20 graden heb ingesteld, dan warmt de thermostaat door tot +/- 20,5 graden. Dan komt de nawarming van de vloer eer nog overheen, waardoor de ruimte minimaal 21 graden wordt en soms zelfs hoger. Vervolgens wacht de thermostaat tot het 19,5 graden wordt en begint weer te verwarmen. Maw de ruimte tussen de minimale en maximale temperatuur is vrij groot.

Ik wil deze ruimte graag verkleinen. Daarom heb ik de opgeschreven wensen voor een thermostaat, waar ik meer aan kan zien en kan tweaken. Bv aanpassen van het inschakelmoment onder de ingestelde temperatuur. Ook heb ik gelezen dat een vloersensor kan helpen om naast de ruimte ook de vloer boven een minumum waarde te houden.

De installatie werkt verder eigenlijk heel erg goed!

Als je ideeën hebt, dan hoor ik ze graag uiteraard.

Groet
 

Bernhard

  • #4
Wat moet een thermostaat allemaal voelen:
- de ruimtetemperatuur
- de verandering van de buitencondities
- het inschakelen van elektrische apparaten, verlichting TV etc
- het openen van deuren/ramen
- het binnenkomen van een aantal mensen.
Vloerverwarming is veel te traag om deze veranderingen met een thermostaat te regelen.
Het eerste deel van je bericht over een ketel instelling die max 60 tot 90grd moduleert dat begrijp ik niet. Dat je ketel tussen de 50 en 60 grd moduleert daar geloof ik niks van.
Succes met het vonden van de juiste thermostaat. ,vg bernhard
 

Wendan

  • #5
Nou, ben net terug van een driedaagse training. Had wellicht een andere verwachting tav mijn vraag en het aantal reacties. Ik weet niet goed wat ik met de reactie van Bernhard moet. Lijkt wel alsof je mijn vraag niet serieus neemt oid???

Ik beschouw het onderwerp voor gesloten en zal mijn zoektocht elders voortzetten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #6
Je moet gewoon op zoek naar een OpenTherm thermostaat met een goed regelgedrag. Een voorbeeld hiervan is de Remeha Isense, maar ik weet niet of de Daalderop daar lekker mee samen werkt. In theorie wel.

Voor de rest heeft Bernhard toch echt gelijk. Als de zon doorbreekt is de vloer nog warm, en loopt de temperatuur op. Hetzelfde gebeurt als je gaat koken, of visite krijgt (ieder mens is 100W verwarming)

De thermostaat zal vanzelf de juiste watertemperatuur in de installatie bepalen. Vloerverdeler op 40 zetten, eventueel de keteltemp. begrensen op 60, en vooral de thermostaat laten doen waar ie voor bedoeld is.
1. Mogelijkheid voor vloersensor
2. Veel instelmogelijkheden zoals delta T en hysteresis
3. Rapportagefunctie om het verloop van het opwarmproces en gedrag ketel te kunnen bekijken
1. Feitelijk is dat niet nodig, de watertemperatuur in het cv-systeem bepaalt ook de vloertemperatuur
2. Aan een goede thermostaat hoef je niets in te stellen, die is zelflerend
3. Deze functie heeft voor zover ik weet geen enkele thermostaat, en is ook niet nodig als het gewoon behaaglijk is in huis.
 

Wendan

  • #7
Hoi Hessie, dank voor je reactie.

Het probleem is nu dat de vloer ook doorwarmt als de zon niet schijnt. Omdat de thermostaat blijft aanwarmen tot 20,5 graden als ik de thermostaat op 20 graden heb ingesteld. Dus los van de zon schiet de boel al door. Ik hoop een thermostaat te vinden die in te stellen is opbv stoppen bij 20 graden met stoken ipv 20,5.

Daarnaast start de thermostaat pas bij 19,5 graden om weer te gaan opwarmen. Wellicht ook fijn als deze eerder weer de boel oppakt. Od zeg jij dat een goede zelflerende thermostaat dat juizt zelf oppakt in zijn lerende programma??

Vwb de vloersensor heb ik op dit forum volgens mij ook positieve ervaringen gelezen van mensen die de ruimtethermostaat combineren met een vloersensor. Ik heb daar volgens mij beeld bij dat dat zou kunnen werken, maar heb er geen ervaringen mee. Ik kan me voorstellen dat als de ruimte +/- 2 dagen niet bijgewamrt hoeft te worden dat de vloer dan in de tussentijd wel afkoelt. Immers er stroomt geen warm water meer doorheen omdat de ruimte op temperatuur is. Als je in de tussentijd de vloer net op een beetje hogere temperatuur houdt hoef je bij een nieuwe opwarmcyclus niet helemaal opnieuwe te beginnen en geeft de (net iets) hogere temperatuur van de vloer het VVW comfort wat bij een VVW hoort. Nogmaals vanuit de logische gedachte dat het zou kunnen werken en niet vanuit de ervaring.

Hoor graag of er mensen zijn die dat onderbouwen en/of ontkrachten.

Groet,
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #8
Begin nou eens bij het begin. Koop een simpel modulerend kamerthermostaatje en kijkt of dit het door schieten verhelpt. Zo ja, dan pas kan je verder met leuke dingen verzinnen.
Zo nee, dan zal de installatie eerst GOED werkend gemaakt moeten worden voordat je leuke dingen gaat verzinnen.
 

Exroosje

  • #9
Uit eigen ervaring:

Een chronotherm verwarmt initieel extra door. Dit doet hij omdat als de ruimte temp je gewenste temp heeft bereikt, je muren en meubels nog koud zijn en er dus koude straling is die de gevoelstemperatuur te laag laat zijn.

Dit is vooral zo bij radiator verwarming. Bij vloerverwarming is de overshoot eigenlijk ongewenst omdat de verwarming dusdanig langzaam gaat dat als de gewenste temp bereikt is alles al warm is. De chronotherm gaat dan echter gewoon door. Daarna is het zo warm dat het erg lang duurt voordat de kachel weer aanslaat, in de tussentijd voelt het onaangenaam koud.

Nieuwe chronotherms hebben daarom een functie aanwarmgedrag (snel/ normaal/ langzaam) die je op langzaam kan zetten. Oude hebben dat niet. Die zijn eigenlijk niet geschikt voor vloerverwarming!

De Remeha iSense thermostaat heeft dit gedrag niet / veel minder. Die beviel mij prima na een chronotherm.

Oudere chronotherms hebben een uitleesbare parameter waar je kan uitlezen hoe hoog de delta t is die gebruikt wordt voor adaptief aanwarmen.

Google eens op installatie menu chronotherm (jouw type) en je krijgt de gewenste info wel.
 

Wendan

  • #10
Hoi Exroosje, dank voor je reactie. Dat klinkt heel logisch. Ik ga je tips zeker meenemen!

Groet,
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu