Tijdschakelaar voor tuinverlichting

Semt-x

  • #1
Hallo allemaal,

wij hebben zojuist de tuin helemaal opgeknapt en we willen graag de tuinverlichting s'avonds automatisch aan laten gaan en om middernacht weer uit te laten gaan via een tijdschakelaar.
Heeft iemand suggesties voor een goede tijdschakelaar?
Is het zo dat duurdere schakelaars beter werken dan die van 5 euro?
Of zijn er punten waar ik op moet letten bij het kopen van zo'n apparaat?
De schakelaar komt in de schuur te zitten.

Ik hoor graag jullie ideeën!

ThnX
 

System7

  • #2
Goedkoop is meestal duurkoop, maar in dit geval kan een simpel schakelklokje best voldoen. Ik zou je alleen aanraden om geen tijd- maar een lichtschakelaar te nemen, d.w.z. eentje die het licht inschakelt als het donker wordt (al dan niet voorzien van een tijdbegrenzing). Dat scheelt je elke keer de klok opnieuw instellen bij het wisselen van de seizoenen en de lamp staat nooit overbodig aan.

Als je je tuin toch helemaal mooi hebt gemaakt is zoiets natuurlijk een leuke toegift :wink: Bij een hele bekende Duitse webshop die met een C begint hebben ze allerlei schakelmateriaal voor buitenverlichting. Dit is er bijvoorbeeld eentje (te vinden op hun site met de zoekterm "Digitale schakelklok IP44"):


Door de in het apparaat geïntegreerde schemersensor werkt deze timer betrouwbaar en veilig zonder lastig omprogrammeren van de in- of uitschakeltijd en schakelt deze het apparaat bij invallende duisternis in.
Kost nog geen 30 euro en dan heb je 't gewoon in 1x goed.
 

Semt-x

  • #3
Mooie klok!
Maar ik wil m in de schuur ophangen en daarna is het altijd redelijk donker.
Er zit wel een raam in me deur, maar het is niet echt licht in de schuur.
Kan deze klok daar wel tegen? Registreert deze ook gewoon de schemer? Het moet natuurlijk niet zo zijn, dat om 4 uur smiddags me lampjes al aan gaan?
Anders kan ik dus net zo goed voor een standaard schakelklok gaan?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Zo een klok/schemerschakelaar moet buiten hangen, in een schuur gaat niet werken.
 

Semt-x

  • #5
Dus even kort gezegd blijft er niets anders over dan een standaard schakelklok al dan niet digitaal?
 

@rie

Specialist Elektra
  • #6
Wat is er op tegen om hem buiten te hangen? Het apparaat kan ertegen!
 

Semt-x

  • #7
Omdat alle aansluitingen e.d. al naar de schuur zijn getrokken en daar het stroom zit. Dus het liefste in de schuur.
 

System7

  • #8
Deze schakelklok is ervoor gemaakt om buiten te hangen, vandaar de kreet IP44. En dat al je draden naar de schuur lopen is geen enkel probleem; vanaf de plek waar ze nu samenkomen 1 draad naar buiten voor deze schakelklok en je bent er.
 

Kaajee

  • #9
Hebben jullie aandelen bij die toko of zo!?!?

Laat die beste man gewoon voor een paar euro bij de eerste de beste winkel (action heeft ze ook voor weinig volgens mij) een doodgewone schakelklok voor in een wand contact doos kopen. Dat is veruit het makkelijkst en ook nog eens het meest flexibel; als ie ooit nog eens iets anders wil oid.
Zomer wintertijd: big deal, kom je snel genoeg achter en dan is het een kwestie van even de draaischijf een tikje geven (uur vooruit/achteruit).

 

Appeltje

  • #10
Het mooist is een combinatie van tijd en licht/donker. Zodat je bv de tijdschakelaar als begrenzing instelt op 18.00 - 24.00 uur en daarnaast de licht/donker schakelaar het laten regelen. Als je het in de schuur wilt hangen zul je in dat geval wel je lichtsensor elders moeten hangen.

Dus een gelimiteerde tijdschakelaar is het beste. De 3 euro oplossing is wel leuk maar duidelijk meer werk met de seizoenen aangezien het in december nu eenmaal eerder donker wordt dan in mei.
 

System7

  • #11
Kaajee schreef:
Hebben jullie aandelen bij die toko of zo!?!?

Laat die beste man gewoon voor een paar euro blablablablabla...
Als je even wat minder agressief reageert en de OP leest dan zie je dat TO vraagt om ideeën... En ik heb - net als jij, maar mijn post had je kennelijk ook niet gelezen - al eerder gezegd dat een gewoon schakelklokje van een paar euro op zich ook prima voldoet. Maar ik leg gewoon het voordeel uit van zo'n schakelaar die op schemering reageert:
System7 schreef:
Goedkoop is meestal duurkoop, maar in dit geval kan een simpel schakelklokje best voldoen. Ik zou je alleen aanraden om geen tijd- maar een lichtschakelaar te nemen, d.w.z. eentje die het licht inschakelt als het donker wordt (al dan niet voorzien van een tijdbegrenzing). Dat scheelt je elke keer de klok opnieuw instellen bij het wisselen van de seizoenen en de lamp staat nooit overbodig aan.
Om het met jouw woorden te zeggen: laat die beste man gewoon zelf beslissen wat hij doet; wij dragen de ideeën en de voor- en nadelen aan en dan komt hij er echt wel uit.
 

Kaajee

  • #12
Joh relax even man.......

Ideeën ok, maar tot nu toe zijn er slecht 2 (3) ideeën geopperd, waarvan er 1 inmiddels meer dan duidelijk moge zijn; dat idee (van die IP44 variant) hoeft dan niet to 4x toe te worden aangeraden lijkt mij, dan gaat men denken dat jullie aandelen hebben. :wink:


iets van: "Ik zoek dit", "ok dan moet je die nemen", "Ik wil die niet", "ja maar zou je toch niet...."nee, echt niet", "ja maar waarom dan niet", "ik wil hem gewoon niet", "ja maar toch ie die het beste" )
 

Semt-x

  • #13
Ik heb toch de stoute schoenen aangetrokken en heb een klok gekocht.
Een hele goedkope van de action.
Ik ben erg blij met de reacties en ideeën die zijn opgedragen.
Ik heb alleen weinig zin (lees lui) om de sensor naar buiten te trekken en ga het eerst proberen met een standaard klokje (digitaal).
Als ik nou toch denk dat ik een lichtsensor ga halen zal ik zeker even laten weten dat jullie gelijk hebben en had moeten luisteren.
Maar voor nu ben ik even helemaal geholpen!
Iedereen dank hiervoor! Ik ga nu snel genieten van onze mooie tuin met verlichting!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Mooi dat je het nu eerst zo opgelost hebt.
Dan kunnen we dit draadje nu sluiten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu